Trwa ładowanie...

Rywal dla diety śródziemnomorskiej. Obniża główne czynniki wielu chorób

 Katarzyna Kurek
23.11.2023 18:27
Najlepiej wzmacnia serce. Pomaga łatwo zrzucić zbędne kilogramy
Najlepiej wzmacnia serce. Pomaga łatwo zrzucić zbędne kilogramy (Getty Images)

Dieta nordycka to stosunkowo nowy sposób żywienia, który pomaga zrzucić wagę, wspiera dobry stan zdrowia i kształtuje pożądane nawyki żywieniowe. Uważana jest za jedną z najzdrowszych diet, zaraz po diecie śródziemnomorskiej. A według niektórych jest nawet od niej zdrowsza.

spis treści

1. Dieta nordycka a dieta śródziemnomorska

Dieta nordycka to sposób żywienia, który opiera się przede wszystkim na produktach typowych dla obszaru Skandynawii. Zasady diety zostały opracowane przez grupę dietetyków, szefów kuchni oraz naukowców.

Menu diety obfituje w produkty pełnoziarniste oraz tłuste ryby (w tym łosoś, tuńczyk i makrela).

Zawiera także owoce sezonowe (zwłaszcza dziko rosnące jagody), rośliny strączkowe, warzywa korzeniowe (m.in. buraki, marchew, rzepa) oraz nabiał (mleko, sery, fermentowane napoje mleczne). Istotne jest także ograniczenie ilości mięsa.

Zobacz film: "Dieta dla oka"

Dieta nordycka ma wiele podobieństw do diety śródziemnomorskiej. Obie zawierają bowiem dużo produktów roślinnych, pełnoziarnistych oraz ryb.

Mimo tego, że obie diety zachęcają do spożywania produktów lokalnych i sezonowych, to jednak w każdym przypadku są to odmienne produkty. W diecie nordyckiej zachęca się, by włączyć do menu m.in. nasiona, warzywa i zioła pochodzące z dzikich i niezamieszkanych regionów, czy wodorosty.

Ponadto, w odróżnieniu od diety śródziemnomorskiej, w której króluje oliwa z oliwek, w diecie typowej dla obszaru Skandynawii korzysta się głównie z oleju rzepakowego.

Ponadto dieta nordycka została opracowana tak, by nie tylko poprawiać stan zdrowia populacji, ale i chronić środowisko, poprzez wybieranie zrównoważonej żywności.

2. Wpływ diety nordyckiej na ryzyko chorób przewlekłych

Dieta nordycka to dość nowy sposób żywienia (opublikowana po raz pierwszy w 2010 r.), dlatego też jest zbyt wcześnie, by jednoznacznie stwierdzić, czy rzeczywiście zmniejsza ona ryzyko chorób przewlekłych oraz czy jest lepsza niż dieta śródziemnomorska.

Niemniej jednak wyniki dotychczasowych badań są obiecujące. W badaniach, w których przeanalizowano retrospektywnie nawyki żywieniowe wykazano, że osoby stosujące diety podobne do diety nordyckiej, były znacznie zdrowsze. Nordyckie wzorce żywieniowe powiązane są z niższym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2. u osób z krajów nordyckich. Co istotne, związek ten jest słabszy u osób z innych krajów.

Należy jednak pamiętać, że w czasie badań wzorzec żywieniowy (dieta nordycka) jeszcze nie został zdefiniowany, przez co uczestnicy mogli nie stosować go celowo. Utrudnia to ustalenie, czy korzyści zdrowotne wynikały rzeczywiście tylko z samej diety.

Jednak obiecujący jest także ostatni przegląd badań dotyczących diety nordyckiej, który wykazał, że może ona obniżać niektóre czynniki ryzyka chorób. Są to przede wszystkim masa ciała i cholesterol LDL ("zły" cholesterol). Co ważne, nie zaobserwowano jednak istotnej poprawy ciśnienia krwi ani całkowitego cholesterolu.

Badania pokazały także, że pewne składniki diety (produkty pełnoziarniste i tłuste ryby), mogą same w sobie wpływać korzystnie na zdrowie, w tym zmniejszać ryzyko chorób serca. Sugeruje się, że spożywanie ich podczas diety może prowadzić do podobnych korzyści zdrowotnych.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze