Trwa ładowanie...

Serek homogenizowany - zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze, przepis

 Paula Komendarczuk
22.12.2022 10:59
Serek homogenizowany występuje w wersji naturalnej i z dodatkiem owoców.
Serek homogenizowany występuje w wersji naturalnej i z dodatkiem owoców. (adobestock)

Serek homogenizowany to produkt mleczarski, występujący w wersji naturalnej i z dodatkiem różnych owoców. Jest wytwarzany z masy twarogowej i śmietanki w procesie homogenizacji. Jest to produkt zdrowy i wartościowy pod względem składników odżywczych, o ile jego wybór będzie poprzedzony przeczytaniem składu. Co warto wiedzieć o serku homogenizowanym?

spis treści

1. Co to jest serek homogenizowany?

Serek homogenizowany to produkt mleczarski zaliczany do niedojrzewających serów twarogowo-kwasowych. Jest produkowany z krowiego mleka odtłuszczonego, bakterii fermentacji mlekowej oraz enzymu podpuszczki, za sprawą procesu homogenizacji.

Uzyskaną masę łączy się następnie z pasteryzowaną śmietanką, owocami lub aromatami. Składniki te są dokładnie rozdrabniane i miksowane, co pozwala na uzyskanie gładkiej, jednolitej konsystencji.

Serek homogenizowany finalnie jest wyrobem z masy twarogowej i śmietanki o zróżnicowanej zawartości tłuszczu. Do tej samej grupy produktów należy również ser ziarnisty typu wiejskiego.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Wyrób cieszy się dużą popularnością ze względu na aksamitną konsystencję, zaspokajanie uczucia głodu na dość długi czas i różnorodne połączenia smakowe.

Dodatkowo obecne w nim białko jest lepiej przyswajalne niż to, występujące w mleku. Po serek homogenizowany najczęściej sięgają osoby na diecie oraz zainteresowane zdrowym stylem życia.

Serek homogenizowany może być spożywany samodzielnie jako lekka przekąska lub w połączeniu z owocami, musli, warzywami czy ziołami. Można wykorzystać go również do przygotowania placuszków, naleśników, ciast, babeczek, puddingów, sernika na zimno czy tiramisu. Produkt sprawdzi się szczególnie w dietetycznych przepisach, jako zamiennik śmietanki lub jogurtu.

2. Kalorie i wartości odżywcze serka homogenizowanego

Serek homogenizowany w wersji naturalnej powinien składać się z mleka, śmietanki oraz żywych kultur bakterii mlekowych. 100 gramów serka waniliowego zawiera:

  • wartość energetyczna -161 kcal,
  • białko - 16,8 g,
  • tłuszcz - 4,2 g,
  • węglowodany - 13,3 g,
  • błonnik - 0 g,
  • sód - 40 mg,
  • potas - 102 mg,
  • wapń - 85 mg,
  • fosfor - 204 mg,
  • żelazo - 0,2 mg,
  • magnez - 8 mg,
  • witamina A - 35 µg,
  • witamina E - 0,07 mg,
  • witamina B1 - 0,02 mg,
  • witamina B2 - 0,405 mg,
  • witamina B3 - 0,16 mg.

Serek homogenizowany jest wartościowym źródłem białka, przyswajalnego nawet trzykrotnie lepiej niż to, znajdujące się w mleku. Dodatkowo dostarcza organizmowi wapnia, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, manganu i kobaltu.

W składzie obecny jest też szereg witamin, takich jak:

  • witamina A - podnosi odporność organizmu, pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów oraz procesy widzenia,
  • witamina B1 - oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego,
  • witamina B2 - uczestniczy w przemianach metabolicznych organizmu,
  • witamina D - ma wpływ na stan kości, zębów oraz odpowiedź immunologiczną,
  • witamina E - spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • witamina K - oddziałuje na krzepliwość krwi oraz gospodarkę wapniową organizmu.

3. Jak wybrać serek homogenizowany dobrej jakości?

W trakcie wyboru konkretnego serka homogenizowanego ze sklepowej półki warto zwrócić uwagę na skład i unikać substancji, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, guma guar, guma ksantanowa, mleko w proszku, mączka chleba świętojańskiego, karagen czy karboksymetyloceluloza.

Produkt nie powinien zawierać również konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Ważne by miał możliwie najmniejszą zawartość cukru, choć zdecydowanie najlepszym wyborem jest serek homogenizowany naturalny, zawierający zazwyczaj jedynie 3 składniki. Można ulepszyć jego smak dodając świeże owoce, płatki, orzechy czy gorzką czekoladę.

4. Przepis na domowy serek homogenizowany

Składniki:

Sposób przygotowania:

Twaróg miksujemy przez 10-15 minut z jogurtem naturalnym. Dodajemy ulubione dodatki, na przykład cukier wanilinowy, kakao lub owoce i ponownie miksujemy.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze