Trwa ładowanie...

Tak pokonasz stres i bezsenność. Wystarczą cztery tygodnie

 Katarzyna Kurek
Katarzyna Kurek 19.12.2022 08:49
Regularne picie kombuchy może pozytywnie wpływać na poziom stresu
Regularne picie kombuchy może pozytywnie wpływać na poziom stresu (Getty Images)

Nowe badania przeprowadzone przez APC Microbiome Ireland dają dużą nadzieję osobom zmagającym się z silnym, długotrwałym stresem. Wynika z nich, że dieta bogata w prebiotyki oraz sfermentowaną żywność pomaga zredukować stres i poprawia jakość snu. Na czym dokładnie polega dieta psychobiotyczna?

spis treści

1. Dieta a stres

Co do tego, że jedzenie i stres są ze sobą powiązane, badacze od dawna nie mają żadnych wątpliwości. Dotychczas jednak nie było jasne, jak dokładnie zmiana diety wpływa na poziom stresu. Sprawdzili to naukowcy z APC Microbiome Ireland.

Do badania zrekrutowano 45 osób w wieku 18-59 lat, które na co dzień stosowały dietę niskobłonnikową. Osoby podzielono na dwie grupy – kontrolną oraz eksperymentalną.

Zobacz film: "Kiszone buraki – naturalny probiotyk"

Pierwsza grupa przez cztery tygodnie miała stosować się do ogólnych zasad żywieniowych opartych na piramidzie zdrowego odżywiania. Z kolei druga grupa w tym okresie miała stosować specjalnie opracowany jadłospis (tzw. dietę psychobiotyczną), w którym codziennie powinny znaleźć się:

  • 2-3 porcje żywności fermentowanej (kapusta kiszona, kefir lub kombucha),
  • 5-8 porcji ziaren,
  • 6-8 porcji owoców i warzyw o wysokiej zawartości włókien prebiotycznych (np. por, cebula, jabłka, banany).

Ponadto grupa eksperymentalna miała także spożywać tygodniowo 3-4 porcje roślin strączkowych.

2. Niższy poziom stresu i lepsza jakość snu

Choć naukowcy mieli wątpliwości, czy czas eksperymentu trwa zbyt krótko, to jednak już po czterech tygodniach zaobserwowano widoczne efekty. Przede wszystkim w obu grupach poprawiła się jakość snu.

Jednak grupa stosująca dietę psychobiotyczną oceniła dodatkowo poziom swojego stresu znacznie niżej niż grupa kontrolna. Co więcej, spadek natężenia stresu był najbardziej zauważalny u tych osób, które bardzo restrykcyjnie stosowały się do zaleceń i jadły jak najwięcej wskazanych produktów.

3. Potrzeba więcej badań

Choć wyniki eksperymentu są obiecujące, to naukowcy zwracają uwagę, że potrzebne są dodatkowe badania, ponieważ grupa była niewielka, a okres obserwacji był stosunkowo krótki.

W kolejnych eksperymentach ważne jest także zwrócenie uwagi na to, który składnik diety bardziej wpływa na poziom stresu – błonnik, czy fermentowana żywność. Istotne jest też, by sprawdzić jak dieta działa na stres u chorych z zaburzeniami depresyjnymi i lękowymi.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze