Trwa ładowanie...

Tak przygotujesz idealny bób. Szef kuchni zdradza trzy triki

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
07.07.2023 15:39
Triki na pyszny bób
Triki na pyszny bób (AdobeStock/TikTok)

Bób to idealna letnia przekąska, jednak nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Jak ugotować idealny bób, aby nie był gorzki, rozgotowany i siny? Szef kuchni i youtuber Piotr Ogiński zdradził swoje trzy sposoby na idealny bób.

spis treści

1. Zastosowanie bobu w kuchni. Z czym go podawać?

Bób znany ze swojego wyjątkowego smaku, można wykorzystać w wielu potrawach. Doskonale komponuje się z sałatkami. Dodaje chrupkości oraz świeżości sałatkom warzywnym i makaronowym.

Stanowi idealną podstawę zupy krem. Potrawę tę najlepiej podawać z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką czosnkową lub podsmażonym czosnkiem. Bób z powodzeniem można wykorzystać go też do zupy na bazie bobu, cebuli i młodych ziemniaków.

Zarówno surowy, jak i ugotowany bób można jeść ze skórką – szczególnie ten młody. Jako samodzielna przekąska smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przed spożyciem posyp go solą morską lub innymi ulubionymi przyprawami.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. 3 triki na bób idealny

Według szefa kuchni - Piotra Ogińskiego, aby uzyskać idealny bób, trzeba trzymać się trzech zasad.

  • Zwróć uwagę na jego kolor. Najważniejsze, aby między skórką a bobem nie było żadnych brązowych plamek.

  • Do gotującej się wody dodaj sól i łyżeczkę sody. To sprawi, że bób nie zmieni koloru i nie stanie się siny.

  • Nigdy nie gotuj bobu pod przykryciem. Zdaniem szefa kuchni to klucz do tego, aby gorzkie olejki eteryczne wyparowały, a tym samym poprawiły smak bobu.

@kochamgotowacofficial Jak PRAWIDŁOWO gotować BÓB? #bób #jakgotować #przepis #kochamgotować #ogiński #fasola #fasolka #bobik ♬ dźwięk oryginalny - Piotr Ogiński

3. Właściwości zdrowotne bobu

Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, co czyni go wartościowym składnikiem diety dla osób poszukujących alternatywy dla mięsa lub chcących zwiększyć spożycie białka roślinnego. Zawiera znaczną ilość błonnika, składnika, który może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, utrzymaniu prawidłowego trawienia. Błonnik pokarmowy przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Warto mieć na uwadze, że bób stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Zawiera między innymi: witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor i potas.

W warzywie znaleźć można również naturalne antyoksydanty, takie jak flawonoidy, karotenoidy i witamina C. Przeciwutleniacze pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą powodować uszkodzenie komórek i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych.

Warzywo z rodziny bobowatych zawiera niewiele kalorii i ma niewielką ilość tłuszczu. Jest to dobra wiadomość dla osób dbających o utrzymanie zdrowej wagi lub chcących zmniejszyć spożycie tłuszczu.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze