Tarczyca je uwielbia. Schudniesz i odzyskasz utraconą energię
Wiele osób poza chorobą Hashimoto zmaga się również z nadwagą lub otyłością. Chudnięcie w przebiegu chorób tarczycy może być utrudnione, w związku z czym wszelkie porady na temat odchudzania są bardzo pomocne. Warto jednak pamiętać, że utrata zbędnych kilogramów bez efektu jojo zajmuje trochę czasu, rekomendowana utrata masy ciała to 0,5-1 kg na tydzień. Jak schudnąć, mając Hashimoto?
1. Ograniczenie spożywania przetworzonej żywności
Wysokoprzetworzona żywność to między innymi dania typu fast food, chipsy, chrupki i paluszki, ciastka, żelki, słodkie płatki śniadaniowe, gazowane napoje, gotowe dania wymagające jedynie podgrzania, zupki i sosy w proszku, wyroby garmażeryjne, parówki i kiełbasy.
Są to produkty, które mają bardzo dużo kalorii, konserwantów i barwników, dodatkowo zapewniają uczucie sytości jedynie na chwilę, co sprawia, że za chwilę ponownie zaczynamy jeść.
Wysokoprzetworzona żywność poza utrudnianiem odchudzania ma również negatywny wpływ na organizm i bez względu na wagę, należy ograniczyć spożywanie tego typu żywności do minimum.
2. Wybieranie produktów pełnoziarnistych
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych, takich jak chleb żytni, brązowy ryż, makaron czy kasza. Do robienia naleśników czy gofrów warto wybierać mąkę o jak najwyższym przemiale, by nie była pozbawiona cennego błonnika pokarmowego.
Wymienione wyżej produkty obfitują również w witaminy z grupy B, magnez, selen, cynk oraz żelazo, są więc bardzo korzystne dla osób zmagających się z chorobą Hashimoto.
3. Uzupełnianie białka w diecie
Białko to istotny element diety odchudzającej, który powinien stanowić ok. 20-25 proc. codziennego jadłospisu. Osoby chore na Hashimoto powinny sięgać po wartościowe źródła białka, czyli mleko i produkty mleczne, ryby, jaja, strączki oraz chude mięso.
Najwięcej tego składnika odżywczego znajdziemy w ugotowanej piersi kurczaka lub pieczonym schabie wieprzowym, w pestkach dyni, tofu, żółtym serze, gotowanej soczewicy i jajkach.
Dzięki obecności odpowiedniej ilości białka i produktów pełnoziarnistych odzyskasz energię, na której brak często narzekają osoby z chorobami tarczycy.
4. Jadłospis bogaty w zdrowe tłuszcze
Tłuszcze kojarzą się przede wszystkim z ciężkostrawną dietą i uczuciem pełności w jamie brzusznej. Okazuje się jednak, że zdrowe tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich wyeliminowanie może mieć katastrofalne skutki.
W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć orzechów, nasion lub pestek, można sięgnąć również po masło orzechowe lub skropić warzywa oliwą z oliwek.
5. Warzywa i owoce na talerzu
Podstawą diety powinny być świeże owoce i warzywa, które dostarczają organizmowi cennych witamin oraz składników odżywczych i tym samym pozytywnie wpływają na kondycję tarczycy.
Jednocześnie urozmaicają smak dań i poprawiają ich wygląd na talerzu, co sprawia, że mamy większą ochotę na zjedzenie przygotowanej potrawy. W diecie nie powinno zabraknąć również wody, która podczas odchudzania jest niezwykle istotna. Dziennie należy wypijać minimum 2 litry, by cieszyć się efektami diety redukcyjnej, jak i poprawą wyników badań tarczycy.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl