Trwa ładowanie...

Tęczą w raka. "Lepsze niż suplementacja"

 Katarzyna Kurek
20.03.2023 09:01
Chronią przed rakiem prostaty, pomagają schudnąć. Jedz jak najczęściej
Chronią przed rakiem prostaty, pomagają schudnąć. Jedz jak najczęściej (Getty Images)

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of South Australia, w profilaktyce raka prostaty istotną rolę odgrywa regularne spożywanie kolorowych owoców oraz warzyw. Jakie konkretnie produkty włączyć do diety, by uchronić się przed rakiem gruczołu krokowego?

spis treści

1. Porównano stężenia mikroskładników

Nowe badania opublikowane w "Cancers" ujawniły, że diety, które obfitują w kolorowe warzywa i owoce bogate w niektóre mikroelementy, mają znaczenie w profilaktyce raka prostaty. Przyspieszają także powrót do zdrowia u mężczyzn poddawanych radioterapii z powodu tej choroby.

Naukowcy z University of South Australia porównali stężenia mikroskładników odżywczych w osoczu pacjentów z rakiem prostaty ze stężeniem w zdrowej grupie kontrolnej. Okazało się, że u pacjentów z rakiem prostaty poziom luteiny, likopenu, alfa-karotenu i selenu był niższy, a poziom żelaza, siarki i wapnia wyższy niż w grupie kontrolnej.

Jak wynika z badania, mężczyźni ze stężeniem likopenu w osoczu poniżej 0,25 mikrograma (ug) na mililitr (ml) i/lub poniżej 120 ug/l selenu są bardziej narażeni na raka prostaty.

Zobacz film: "Cudowne właściwości diety śródziemnomorskiej"

Ponadto ta grupa mężczyzn jest także prawdopodobnie bardziej wrażliwa na szkodliwe działanie promieniowania. Zwiększone uszkodzenie DNA po ekspozycji na promieniowanie było bowiem związane z niskim poziomem likopenu i selenu w osoczu krwi.

2. Pomagają uzupełnić niedobory

Diety bogate w likopen i selen (przede wszystkim dieta śródziemnomorska lub azjatycka) pomagają wyrównać stężenie tych składników. Jakie produkty zatem włączyć do jadłospisu? Lekarze przekonują, że na talerzu powinna znajdować się tęcza - im więcej kolorowych warzyw, owoców i innych zdrowych produktów, tym lepiej.

Źródłem likopenu są przede wszystkim pomidory, ale też melony, winogrona, papaje, arbuzy, brzoskwinie, czy żurawina. Z kolei produkty bogate w selen to głównie białe mięso, jajka, orzechy, ryby oraz skorupiaki.

Współautor badania, dr Permal Deo podkreślił, że zgodnie z wcześniejszymi badaniami, spożywanie pokarmów naturalnie bogatych w likopen i selen jest "lepsze niż suplementacja tych składników, której korzyści są ograniczone". Co więcej, zdrowa dieta minimalizuje także inne czynniki choroby, takie jak nadwaga i otyłość.

Dr Deo zaznaczył: "Rekomendujemy stosowanie diety śródziemnomorskiej z pomocą dietetyka, ponieważ ludzie przyswajają składniki odżywcze na różne sposoby – w zależności od pożywienia, układu trawiennego, genotypu i mikrobiomu".

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze