To dlatego boli cię głowa. Warto ograniczyć
Czynników wywołujących ból może być doprawdy wiele, a niektóre są ze sobą powiązane. Wśród najczęściej występujących wymienia się: niedobór snu, nadmierny stres, niewłaściwa ilość aktywności fizycznej, niektóre choroby, odwodnienie, zmiany w pogodzie, problemy z ciśnieniem. Zdaniem naukowców, ból głowy może być powiązany również z jedzeniem określonym produktów. Jaka żywność wpływa na nasilenie bólu głowy?
1. Najczęstsze przyczyny bólu głowy
Ból głowy to jedna z najczęstszych przyczyn dolegliwości bólowych. - Cały czas jestem pytany o dietę migrenową, ale nie ma jednej słusznej diety migrenowej, która mogłaby zapobiec objawom - mówi dr Fred Cohen, specjalista od bólu głowy, adiunkt medycyny i neurologii w Icahn School of Medicine w Mount Sinai.
Jednak zdaniem naukowca są produkty, które mogą wywoływać ból głowy lub nasilać migreny. Po dokonaniu analizy licznych prac naukowych i badań ekspert wyróżnił pokarmy, które mogą zwiększać tego typu dolegliwości.
Najczęstszymi zgłaszanymi przez pacjentów dietetycznymi ''wyzwalaczami'' bólu głowy i migren są określone grupy produktów takie jak np.: alkohol, kofeina, produkty mleczne, owoce cytrusowe. Co jeszcze znalazło się na tej liście?
2. Napoje wysokoprocentowe
Jest wiele powodów, dla których alkohol może powodować bóle głowy. Niegdyś za przyczynę tych dolegliwości uznawano siarczany, czyli środki konserwujące. Obecnie naukowcy nie obwiniają już siarczanów, które ich zdaniem mogą jedynie wywołać astmę bądź alergie.
Napoje wyskokowe zwiększają przepływ krwi do mózgu, są odpowiedzialne także za odwodnienie organizmu. Jeden i drugi stan przyczynia się do bólu głowy. Szczególnie odradzane są napoje spirytusowe, czerwone wino i piwo.
3. Wysokoprzetworzona żywność
Glutaminian sodu, przetworzona żywność, przekąski i wzmacniacze smaku - znajdujące się w niektórych produktach spożywczych, to kolejna grupa produktów, która może powodować bóle głowy. Przed zakupem gotowych produktów warto sprawdzać ich skład, bo obecność glutaminianu sodu w niektórej żywności może być naprawdę zaskakująca.
4. Azotany i azotyny
Azotany i azotyny są substancjami, które znajdują się w przetworach mięsnych - parówkach, kiełbasach i wędlinach. W umiarkowanej ilości są bezpieczne dla ludzkiego organizmu, jednak w nadmiarze mogą powodować negatywne konsekwencje zdrowotne (np. niedokrwistość, zaburzenia w funkcjonowaniu jelit, a nawet nowotwory). Zdaniem naukowców, spora ilość tych związków w codziennym menu również może nasilać migreny.
5. Kofeina
Wpływ kofeiny na ból głowy od lat jest kwestią sporną. Według niektórych ilość kofeiny w umiarkowanej dawce może pozytywnie wpływać na redukcję bólu głowy, jednak jej nadmiar bardzo często nasila objawy.
Szczególnie trudne mogą być sytuacje, w których musimy ograniczyć przyjmowaną kofeinę, kiedy organizm jest już od niej uzależniony - wtedy możemy wywołać bardzo intensywny ból głowy. Warto pamiętać, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale również w herbacie, czekoladzie, coca-coli czy napojach energetycznych.
6. Orzechy
Orzechy odradzane są w przypadku bólu głowy i nawracających migren z uwagi na zawartość substancji o nazwie tyramina. Według badaczy, najczęściej dolegliwości bólowe wywoływały orzeszki ziemne, nerkowce, orzechy włoskie oraz migdały.
7. Produkty mleczne
Produkty mleczne, a szczególnie sery dojrzewające, jak ser pleśniowy, cheddar, gorgonzola, ser szwajcarski i parmezan także uznawane są za wyzwalacze bólu. Ten rodzaj produktów wyróżnia się zawartością tyraminy, powstającej w czasie procesu trawienia białka.
Największa ilość tej substancji znajduje się właśnie w produktach mlecznych. Im starszy ser, tym więcej zawiera tej substancji, a największą jej ilość można znaleźć właśnie w serach dojrzewających.
8. Owoce cytrusowe
Wśród owoców wywołujących ból głowy znalazły się owoce cytrusowe. Odradzane są zatem cytryny, pomarańcze, grejpfruty i limonki.
9. Sztuczne słodziki
Na liście produktów nasilających ból głowy nie zabrakło również sztucznych słodzików, jak aspartam i sukraloza. Często znajdują się one w dietetycznych słodyczach i dietetycznych napojach gazowanych.
10. Żywność fermentowana
Żywność fermentowana nie jest polecana w przypadku nawracających bólów głowy. Zdaniem ekspertów warto uważać na kiszone ogórki, kiszoną kapustę, kombuchę, kimchi i marynaty.
11. A co jeść, by zmniejszyć dolegliwości?
W trosce o łagodzenie dolegliwości, zmniejszenie ich częstotliwości oraz natężenia, warto wprowadzić do codziennego menu kilka kluczowych produktów. W diecie osoby narażonej na migreny powinny znaleźć się kwasy tłuszczowe Omega–3, które redukują ból głowy powstały wskutek zapalenia. W takiej sytuacji sięgajmy po owoce morza, ryby, oleje roślinne (rzepakowy, lniany, sojowy) i orzechy.
Na migreny spowodowane odwodnieniem może pomóc arbuz albo pomidory. W przypadku odwodnienia nawet duże ilości wody mogą okazać się niewystarczające, wtedy bardzo dobrym rozwiązaniem będzie właśnie soczysty arbuz, pomidory lub ogórki. Te warzywa nie tylko mają w sobie dużo wody, ale również cenne minerały.
Szpinak również może pomóc na migreny. Jest to związane z zawartością dużej ilości ryboflawiny - witaminy z grupy B, występującej w warzywach o zielonych liściach. Według wielu badań ta substancja pomaga w profilaktyce migren.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: Dagmara Dąbek