2 z 9Upodobania kulinarne Koziorożców i Wodników w 2017 roku
Koziorożec
Osoby spod znaku Koziorożca są odpowiedzialne, pragmatyczne i znane z zamiłowania do prostoty. Wytrwanie w postanowieniu o racjonalnym odżywianiu nie stanowi dla nich problemu. W 2017 roku, zgodnie z tym, co mówią gwiazdy, będą dużo czasu spędzać w domu, co sprzyja eksperymentom kulinarnym. W trakcie poszukiwań nowych i zdrowych smaków odkryją walory kombucza — grzyba herbacianego, z którego przygotowuje się napój.
Powstaje on wskutek fermentacji po dodaniu galaretowatej masy do herbaty. Zawiera wiele witamin (C i z grupy B) i składników mineralnych (m.in. magnez, żelazo, miedź). Zdaniem naukowców z Zakładu Bromatologii w Katedrze Toksykologii i Bromatologii na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, napój z kombuczy reguluje metabolizm, odkwasza, wspomaga trawienie i oczyszcza krew. Może też wspomóc leczenie wrzodów i wzmocnić odporność (co potwierdziły wyniki badań naukowców z Defence Institute of Physiology and Allied Sciences w Delhi).
Co ważne, tego napoju nie można przyjmować w nadmiarze, gdyż może skutkować kwasicą mleczanową. Inne działania niepożądane to bóle głowy i wymioty.
Wodnik
Niezależny i niestawiający sobie granic Wodnik w 2017 roku będzie dążył do poznania nowych stylów życia i sposobów odżywiania się. W związku z rosnącym zainteresowaniem wegetarianizmem ulegnie modzie i podejmie próbę rezygnacji z pokarmów mięsnych (w tym ryb i owoców morza) oraz tych pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec.
Decyzję o przejściu na wegetarianizm zazwyczaj warunkują pobudki zdrowotne, moralne lub ekologiczne. Jednak dla Wodnika głównym motywem będzie chęć poznania nowego kulinarnego świata. Prawdopodobnie pójdzie o krok dalej i postanowi żyć w zgodzie z założeniami weganizmu, czyli wyeliminować pokarmy odzwierzęce. To doświadczenie zaowocuje nową wiedzą, którą będzie mógł podzielić się z innymi w trakcie długich rozmów o życiu.
Zobacz też: Przypominają orzechy włoskie, ale są od nich zdrowsze