Trwa ładowanie...

Zawiera szkodliwą rtęć. Takiej ryby lepiej nie jeść

 Aleksandra Zaborowska
28.06.2024 16:27
Uważaj na węgorza. Źle przygotowany jest trujący
Uważaj na węgorza. Źle przygotowany jest trujący (Getty Images)

Stężenie rtęci i innych toksyn w spożywanych rybach to czynnik, na który warto zawsze zwracać uwagę. Nie należy jednak z tego powodu zupełnie rezygnować z jedzenia ryb, bo są one niezwykle cennym składnikiem diety, zalecanym przez praktycznie wszystkich dietetyków.

spis treści

1. Węgorz jest zdrowy, ale...

Węgorz jest jedną z rzadziej spożywanych ryb, zwłaszcza w Polsce, gdzie nadal królują karpie, śledzie, szproty, dorsze i łosoś. A szkoda, bo węgorz jest jedną z najzdrowszych ryb, jeśli chodzi o wartości odżywcze.

Chociaż jest dość tłusty, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także potas, fosfor, sód oraz witaminy A, B, C, D i E. Przy ogólnie zbilansowanej i zdrowej, dostosowanej do indywidualnych potrzeb diecie, spożywanie węgorza może przynieść wymierne skutki dla zdrowia, takie jak znacząca poprawa wydolności układu odpornościowego, wsparcie dla układu krążenia i serca, a także poprawa wzroku, kondycji skóry oraz mózgu.

Pamiętając o wszystkich korzyściach, warto jednak podkreślić, że węgorz posiada ważną, specyficzną specyficzną cechę, której zlekceważenie może doprowadzić do bardzo poważnych skutków dla zdrowia.

Zobacz film: "Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie"

2. Dlaczego węgorz może być groźny?

Węgorz nie jest tak prosty w serwowaniu, jak inne popularne w Polsce ryby, bo nieumiejętnie przyrządzony może doprowadzić nawet do śmiertelnego zatrucia. Mowa tu o ryzyku związanym z jedzeniem niedogotowanego czy surowego węgorza lub spożyciem toksycznej dla człowieka krwi tej ryby.

Oczywiście, mówi się też często o sporej zawartości rtęci w węgorzu. Pierwiastek ten jest faktycznie obecny w rybie, ale w dalszym ciągu węgorz zawiera jej o wiele mniej niż bardzo popularne śledź, tuńczyk czy łosoś. Według danych przedstawionych przez Morski Instytut Rybacki PIN, rybą o najmniejszej zawartości rtęci jest tilapia.

Nie zmienia to jednak faktu, że spożywania produktów o zawyżonej ilości szkodliwego pierwiastka (w stosunku do innych grup żywnościowych) odradza się kobietom w ciąży, karmiącym piersią, małym dzieciom oraz chorym na WZW (wirusowe zapalenie wątroby).

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze