Trwa ładowanie...

"Wodny jeż". Wędkarze gardzą tą rybą, a zawiera cenny i rzadki składnik

Avatar placeholder
Bianka Koralewska 13.08.2024 11:12
Nazywany jest wodnym jeżem. Ta ryba często pojawiała się w rosyjskim daniu
Nazywany jest wodnym jeżem. Ta ryba często pojawiała się w rosyjskim daniu (Getty Images)

Ta odmiana ryby słodkowodnej z rodziny okoniowatych powszechnie występuje w Azji i Europie. Ma smaczne, chude mięso, choć przez rybaków uznawana jest za szkodnika. Na próżno szukać jej w sklepach, dlatego jeśli podczas wakacyjnych wojaży natkniemy się na jazgarza, warto skorzystać z okazji.

spis treści

1. Jazgarz. Szkodnik o wyjątkowym smaku

Jazgarz (Gymnocephalus cernua) jest rybą słodkowodną, która występuje w jeziorach, rzekach, słonawych wodach przybrzeżnych czy zbiornikach zaporowych na terenie dużej części Europy oraz Azji. Żyje w głębszych partiach wody, w mniejszych lub większych stadach.

Nazywany jest wodnym jeżem, z kolei północnosłowiańska forma słowa jazgarz oznacza prawdopodobnie "podobny do jeża". Powodem jest wygląd, bowiem ta osiągająca zaledwie 15-20 cm ryba ma ciało pokryte szorstkimi łuskami, a płetwy grzbietowe - uzbrojone w kolce.

Zobacz film: "Ryby bogate w kwasy omega-3"

Mięso jazgarza jest chude i smaczne, jednak z uwagi na rozmiar ryby, spożywanie jej może być kłopotliwe - jazgarz ma niestety sporo ości. Trudno jazgarza dostać w sklepie właśnie z tego powodu, ponadto rybacy uważają rybę za szkodnika. Ma bowiem zwyczaj niszczenia i zjadania przynęt przeznaczonych dla większych ryb.

Na bazie jazgarza przygotowuje się tradycyjną rosyjską zupę uchę
Na bazie jazgarza przygotowuje się tradycyjną rosyjską zupę uchę (Getty Images)

W Szkocji od kilku dekad uznawany jest już za gatunek inwazyjny, który wpływa destrukcyjnie na faunę tamtejszych wód, gdyż jazgarz wyjada ikrę rodzimych gatunków ryb. Dodatkowo może zjeść nawet siedmiokrotnie więcej pożywienia, niż wynosi masa jego ciała.

2. Rosjanie dodają jazgarza do zupy

Mimo to jazgarz jest elementem tradycyjnej rosyjskiej zupy rybnej zwanej uchą. Przygotowuje się ją na bazie mięsa albo ryb słodkowodnych, w tym okonia oraz płoci, oraz warzyw korzeniowych. W rosyjskiej zupie poza wywarem z małych ryb gotuje się także lina, karpia i szczupaka. Uchę podaje się z plasterkami cytryny i posiekanym koperkiem.

Podobnie jak inne gatunki ryb jazgarz jest bardzo cennym źródłem białka oraz mikroelementów. W szczególności witaminy D3, wapnia, jodu i fosforu oraz rzadkiego i bardzo cennego dla organizmu selenu. Regularne spożywanie ryb - niezależnie od gatunku - wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz serca, wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego i zapobiega hipercholesterolemii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze