Trwa ładowanie...

Zabronione dla 4 grup. Tych ogórków lepiej unikać

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
30.05.2022 13:33
Ogórki małosolne mogą szkodzić pacjentom z chorobami wątroby
Ogórki małosolne mogą szkodzić pacjentom z chorobami wątroby (wp.pl)

Ogórki małosolne stanowią jeden z ulubionych słowiańskich przysmaków. Są bardzo proste w przygotowaniu i zawierają sporo prozdrowotnych składników. Niestety, nie wszyscy mogą po nie sięgać. W przypadku niektórych chorób spożywanie ogórków małosolnych jest wręcz zabronione.

spis treści

1. Właściwości ogórków małosolnych

W składzie ogórków małosolnych znajdziemy wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Produkt żywnościowy zawiera między innymi:

Ogórki małosolne polecane są osobom stosującym dietę odchudzającą. W 100 gramach tego rodzaju żywności występuje zaledwie 11 kcal! To naprawdę niewiele.

Zobacz film: "Toksyczne "Drzewo śmierci” z Karaibów. Nie można stać pod nim, kiedy pada"

W składzie ogórków małosolnych znajdziemy acetylocholinę - związek chemiczny wspomagający działanie mózgu oraz układu pokarmowego.

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne (WP.pl)

2. Kto nie powinien jeść ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne, mimo iż zawierają szereg prozdrowotnych substancji, niestety nie są dla każdego. Warzywa poddane metodzie fermentacji beztlenowej mogą wpływać negatywnie na stan zdrowia osób chorujących na:

  • nadciśnienie tętnicze – pacjenci borykający się ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi powinni unikać w swoim codziennym jadłospisie sodu, którego jest dosyć dużo w ogórkach małosolnych. Żywność bogatą w sód warto zastąpić produktami obfitującymi w potas;
  • refluks żołądkowo-przełykowy – spożywanie ogórków małosolnych może skutkować zwiększoną produkcją kwasów żołądkowych u pacjentów cierpiących na schorzenie związane z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku;
  • choroby wątroby – osobom ze zdiagnozowanymi schorzeniami tego narządu zabrania się spożywania produktów kiszonych. Ogórki małosolne również nie są wskazane w przypadku chorób wątroby;
  • zakrzepicę – żylna choroba zakrzepowo-zatorowa, nazywana także zakrzepowym stanem zapalnym żył głębokich wyklucza spożywanie produktów kiszonych, które obfitują w witaminę K. Witamina K jest substancją, która może powodować zmniejszenie skuteczności leków na rozrzedzenie krwi, a w najgorszym przypadku doprowadzić do zakrzepu;
  • alergię – metoda konserwowania żywności oparta na procesie fermentacji mlekowej przy udziale bakterii mlekowych prowadzi do powstania histaminy, substancji powstałej z aminokwasu o nazwie histydyna. Im dłużej produkt żywnościowy poddawany jest procesowi kiszenia, tym więcej histaminy się wytwarza. Jest to jeden z najważniejszych powodów dla których alergikom odradza się spożywać jakiekolwiek produkty kiszone. Spożycie ogórków małosolnych przez alergika może zakończyć się dusznościami, migreną, zawrotami głowy, a nawet wysypką skórną.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze