Serce szczególnie lubi te ryby. Jedz dwa razy w tygodniu
Stan naszego serca jest ważny dla funkcjonowania całego organizmu oraz ogólnego samopoczucia. Jest mnóstwo czynników, które negatywnie wpływają na jego działanie. Na szczęście można zadbać o ten jakże ważny organ, stosując odpowiednią dietę, a dokładniej, jedząc właściwe produkty. Co powinno znajdować się w jadłospisie osoby, która chce cieszyć się zdrowym sercem?
1. Co wpływa na zdrowe serce?
Na zdrowe serce wpływa wiele czynników. Kluczowy jest zdrowy tryb życia - brak nałogów (palenia papierosów i nadużywania alkoholu), regularna aktywność fizyczna, właściwa ilość snu. Na prawidłowe funkcjonowanie serca wpływają również takie choroby, jak cukrzyca i insulinooporność. Duży wpływ mają także czynniki psychologiczne – nagła trudna sytuacja losowa, przewlekły stres, albo depresja. Ale to nie wszystko.
Zdaniem ekspertów, bardzo ważnym elementem wpływającym na prawidłową pracę tego ważnego narządu, jest również odpowiednia dieta. Nie jest to z pewnością dieta bogata w nasycone tłuszcze zwierzęce, odradzane są wszelkie dania typu fast food.
Na szczęście istnieją produkty, których włączenie do menu będzie skutkowało nienaganną pracą serca. Rekomendowane produkty mają dużą zawartość substancji oddziałujących w pozytywny sposób na organ. Co należy spożywać? Zapoznajcie się z tą ważna listą!
2. Produkty na zdrowe serce
Nasiona roślin strączkowych
Strączki są doskonałym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego. Roślinne białko w postaci nasion roślin strączkowych jest cennym składnikiem diety. Przyczynia się do lepszego trawienia, tworzy barierę ochronną przed wieloma chorobami, ma mnóstwo wartościowych składników odżywczych, niski indeks glikemiczny i błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny).
Co więcej, w strączkach nie występuje duża ilość cukrów prostych oraz szkodliwych dla serca tłuszczów nasyconych. Dzięki tym wszystkim elementom regularne jedzenie strączków ma dobry wpływ na funkcjonowanie serca.
Owoce jagodowe
Specjaliści zajmujący się żywieniem człowieka jednogłośnie uznali owoce jagodowe za superfood. Zaliczane do tej kategorii owoce to: jagody, borówki, jeżyny, truskawki, maliny, agrest, czarne i czerwone porzeczki oraz minikiwi.
Ich jedzenie ma korzystny wpływ na zdrowie dzięki dużej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i antyoksydantów. Wykazują one właściwości przeciwzapalne i potrafią skutecznie przeciwdziałać w rozwoju różnych chorób układu krążenia - np. chronią przed zawałem i miażdżycą.
Warto także zwrócić uwagę na obecną w nich witaminę C, przynoszącą korzyści w postaci przyspieszonej regeneracji śródbłonka naczyniowego. Pamiętaj o regularnej konsumpcji tych owoców, jeśli chcesz mieć zdrowe serce - serwuj sobie filiżankę tych owców każdego dnia.
Tłuste ryby morskie
Tłuste ryby morskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najbogatsze w te tłuszcze są takie ryby, jak: łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, śledzie i morskie skorupiaki. Kwasy omega-3 wykazują działanie ochronne na serce oraz cały układ sercowo-naczyniowy. Przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych i zapobiegają powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
Mają też wpływ na obniżanie poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi, a jednocześnie podnoszenie poziomu "dobrego" cholesterolu HDL. Specjaliści zalecają, by w ramach działań prewencyjnych chorób sercowo-naczyniowych spożywać ryby dwa razy w ciągu tygodnia, w tym raz ryby tłuste.
Orzechy
Orzechy również zajmują istotne miejsce na liście produktów polecanych na zdrowe serce. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin i minerałów. Zawierają substancje mające wpływ na zawartość cholesterolu we krwi, zmniejszają ilość całkowitego cholesterolu w surowicy krwi (frakcji LDL) a także trójglicerydów.
Orzechy wspierają pracę serca i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego; polecane są również do profilaktyki miażdżycy. Nie wolno zapominać o tym, że orzechy cechuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, który przewyższa nawet potencjał owoców i warzyw.
Zdrowe tłuszcze roślinne
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy są polecane na zdrowe serce. Tak jak tłuste ryby morskie wyróżniają się bogactwem kwasów omega-3, tłuszcze roślinne mają sporo witamin i innych cennych związków chemicznych. Na prawidłową pracę serca wpływają poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi i poprawę pracy mięśnia sercowego.
Spożywanie zdrowych tłuszczy roślinnych przyczynia się do zmniejszenia ryzyka choroby wieńcowej a także kilku innych schorzeń serca.
Pełnoziarniste produkty zbożowe
Serce do prawidłowego działania potrzebuje również pełnoziarnistych produktów zbożowych. Po pierwsze mają one błonnik, po drugie beta-glukany, działające podobnie do kwasów omega-3. Dzięki temu pełnoziarniste zboża są w stanie zmniejszyć poziom cholesterolu LDL we krwi i eliminować ryzyko rozwoju wielu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl