Trwa ładowanie...

Cenne zioła. Choroby ich nie lubią, ale jelita uwielbiają

Avatar placeholder
13.09.2024 09:53
Co jeść, by nie chorować?
Co jeść, by nie chorować? (Getty Images)

Jakiś czas temu nasze serca zdobył czystek. Zioło to wykazuje bowiem liczne właściwości prozdrowotne, w tym wzmacniające układ odpornościowy i wspomagające w leczeniu przeziębienia, grypy i stanów zapalnych. Okazuje się jednak, że nie tylko czystek jest naszym sprzymierzeńcem w dbaniu o odporność i silny organizm. Na tym polu mamy do wyboru szereg innych ziół – łatwo dostępnych w każdym sklepie zielarskim, czy aptece.

spis treści

1. Nagietek lekarski wzmacnia odporność

Nagietek lekarski należy do rodziny astrowatych i występuje powszechnie w ogrodach, na łąkach oraz w miejscach żwirowatych. Jego żółtopomarańczowe kwiaty zebrane w koszyczki sprawiają, że roślina ta bardzo przypomina dużą margerytkę. Wyjątkowy kolor kwiatów fantastycznie sprawdza się, jako barwnik. W potrawach suszone kwiaty z powodzeniem zastępują szafran, barwiąc pięknie m.in. risotto, zupy i sosy.

Jako roślina o właściwościach prozdrowotnych i leczniczych nagietek lekarski działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie, wzmacnia organizm, niszczy paciorkowce i gronkowce, leczy stany zapalne, kaszel i przeziębienie. To zatem idealna propozycja w sezonie zachorowań – profilaktycznie i leczniczo.

Warto dodać, że nagietek lekarski sprawdzi się również w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Napar może być stosowany w skurczach przewodu pokarmowego i stymulująco dla wydzielania soku żołądkowego, a także w przypadku kolki, zapalenia wątroby oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zewnętrznie nagietek lekarski znajduje zastosowanie w przypadku leczenia ran, zaczerwienionej skóry, skaleczeń, oparzeń, czy grzybicy stóp.

Zobacz film: "Urządzamy domowy zielnik"

Napar z kwiatów nagietka standardowo sporządzamy z łyżki stołowej ziół zalanej szklanką gorącej wody. Czas zaparzania wynosi tutaj ok. 10 minut. Napar pijemy 3 razy dziennie, godzinę przed posiłkiem.

2. Rozmaryn lekarski na napar i na wzmacniającą kąpiel

Rozmaryn lekarski należy do rodziny jasnowatych, pochodzi makii śródziemnomorskiej i jest krzewem zimozielonym dorastającym do wysokości nawet 2 metrów. Ciekawostką jest, że rozmaryn posiada wiele innych, mniej znanych nazw, z których wybrane związane są z kolorem jego kwiatów. Te przypominają błękit morza. Rozmaryn lekarski spotkamy zatem także pod nazwą zioła pamięci, róża Marii, świeży powiew morza, morska róża.

Wśród licznych właściwości prozdrowotnych rozmarynu możemy wyróżnić z pewnością działanie stabilizujące na błony biologiczne, działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmutagenne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Świeże i suszone liście rozmarynu podziałają dodatkowo przeciwbólowo i przeciwskurczowo, wspomogą trawienie, wzmocnią żołądek i cały organizm.

W przypadku zmęczenia i osłabienia poleca się kąpiel z dodatkiem odwaru z rozmarynu. Jeśli do wanny dorzucimy dodatkowo garść mięty i szałwii, kąpiel podziała na organizm stymulująco. Jastrzębiec kosmaczek pomoże na gorączkę, katar i… cellulit.

Kolejna w naszym zestawieniu roślina pochodzi z rodziny astrowatych i porasta kamieniste łąki oraz podgórskie i górskie pastwiska. Jastrzębiec kosmaczek jest niepozornie wyglądającą byliną o jasnożółtych, pojedynczych koszyczkach kwiatowych. Jego skromna postać sprawiła, że często można spotkać jego inne nazwy, jak niedośpiałek, czy też mysie uszy. Skromność ta jest jednak nieco myląca, bowiem właściwości prozdrowotne tego zioła są naprawdę imponujące.

Jastrzębiec kosmaczek sprawdzi się w przypadku zapalenia oskrzeli, kataru, astmy, gorączki i chorób zakaźnych. Jego działanie antybiotyczne, przeciwzapalne, rozkurczowe i wykrztuśne to zdecydowanie argumenty za tym, aby roślina znalazła swoje miejsce w domowej apteczce. Na uwagę zasługuje fakt, że jastrzębiec wykorzystywane jest również zewnętrznie - przeciwzapalnie i ściągająco na rany, krosty i lekkie zranienia skóry. Poleca się pić napar z jastrzębca podczas diety odchudzającej i dla redukcji cellulitu.

3. Jeżówka purpurowa wykazuje silne działanie immunostymulacyjne

Jeśli szukamy rozwiązania, które podziała na nasz układ odpornościowy stymulująco, z pomocą przyjdzie nam jeżówka purpurowa. Napary przygotowywane z ziela i korzenia jeżówki dostarczają organizmowi flawonoidów, polifenolokwasów, alkilamidów, poliacetylanów i polisacharydów wykazujących działanie silnie immunostymulacyjne.

Polega to na tym, że sięgając po napar (czy też gotowy suplement zawierający w swoim składzie jeżówkę purpurową) pobudzamy do działania limfocyty. Ich aktywność przyczynia się do wzrostu odporności i tym samym redukuje ryzyko zachorowań na przeziębienie, grypę, infekcje gardła i dróg oddechowych. Zioło to wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybiczne.

Sięgając po zioła i suplementy zawierające w swoim składzie naturalnych sprzymierzeńców odporności, pamiętajmy, aby każdy tego typu produkt stosować zgodnie z zaleceniami wskazanymi na opakowaniu. Możemy również skorzystać w tym zakresie z porady farmaceuty, zielarza, czy dietetyka. Stosowanie ziół ma najczęściej charakter okresowy. Nie korzystajmy zatem z ich dobroczynnych właściwości stale, czy przewlekle. Wystarczą czasowe kuracje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: prostazdrowadieta.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze