Zupa fasolowa - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze
Zupa fasolowa na sposób arabski to istny pogromca kalorii. Dzięki zawartości aromatycznych przypraw, jak kminek czy cynamon, potrawa pobudza przemianę materii, podnosi temperaturę ciała i wspomaga trawienie. Dodatkowo, zawartość dużej ilości warzyw to doskonałe źródło błonnika, różnorodnych witamin i składników mineralnych.
1. Składniki zupy fasolowej
- 1 puszka pomidorów,
- 1 puszka mieszanki fasoli,
- 2 papryki,
- 1 cukinia,
- 1 szklanka zielonej soczewicy,
- mrożone liście szpinaku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej suszonej sproszkowanej papryki,
- 1 łyżeczka ziaren kminku,
- 2 łyżki przyprawy kebab gyros,
- 1 łyżka przyprawy tandoori masala,
- bulion drobiowy (kostka),
- sok z 1/4 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- zasmażka błyskawiczna,
- opcjonalnie tarty żółty ser.
2. Sposób przygotowania zupy z fasoli
Przygotowanie zupy fasolowej, jest proste. W garnku należy rozgrzać olej i smażyć poszatkowaną cebulę z kurkumą, cynamonem, kminkiem i suszoną papryką, aż cebula będzie miękka. Następnie dodać: odcedzoną fasolę, pomidory, pokrojoną paprykę i cukinię oraz szpinak. Do tego dodać 3 szklanki wywaru. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny i przyprawy. Gotować, aż papryka będzie miękka, ciągle mieszając. Gotową zupę fasolową można podawać z serem żółtym na wierzchu i odrobiną jogurtu naturalnego. W razie potrzeby można zagęścić zupę zasmażką.
3. Jakie wartości odżywcze zawiera 1 porcja zupy fasolowej?
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 235,5 |
Białko | 10,2 g |
Tłuszcze | 11,51 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 31,99 g |
Błonnik | 9,02 g |
Witamina C | 200,96 mg |
Witamina A | 888,85 µg |
Przeczytaj też:
4. Właściwości zdrowotne zupy
Fasola stanowi bogate źródło białka roślinnego i jest doskonałym substytutem mięsa dla wegetarian. Warzywo to zawiera witaminy z grupy B, C i E, a także niezwykle istotny dla naszego organizmu wapń i fosfor. Dodając do zupy fasolowej aromatyczne przyprawy, takie jak kminek czy cynamon, nadajemy jej nie tylko bogaty smak, ale pobudzamy też dzięki temu swoją przemianę materii. Dzięki dużej ilości warzyw, zapewniamy swojemu organizmowi bogate źródło błonnika, a także różnorodnych witamin i składników mineralnych.
5. Soczewica ciekawym i zdrowym dodatkiem zupy fasolowej
Soczewica, która jest jednym ze składników zupy fasolowej, dostarcza potrawie istotnego białka – ważnego budulca mięśni – oraz wzbogaca ją o węglowodany złożone ważne dla utrzymania energii w ciągu aktywnego dnia. Potrawa idealna dla osób dbających o linię i lubiących orientalną kuchnię!