Fasolka szparagowa - kalorie i rodzaje, właściwości, przygotowanie, ciekawostki
Fasolka szparagowa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Ze względu na swoje właściwości fasolka szparagowa jest zatem polecana kobietom w ciąży, osobom na diecie oraz ze względu na niski indeks glikemiczny osobom chorym na cukrzycę. Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Z prozdrowotnych właściwości fasolki szparagowej możemy korzystać cały rok.
W tym artykule:
Kaloryczność fasolki szparagowej
W 100 gramach fasolki szparagowej znajdziemy około 31,3 kalorii. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej.
Wyróżniamy fasolkę szparagową żółtą. Ta odmiana fasolki szparagowej charakteryzuje się delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem. Żółta fasolka szparagowa jest również bogatym źródłem potasu i fosforu.
Wyróżniamy również fasolkę szparagową zieloną. W odróżnieniu od żółtej fasolki szparagowej, zielona ma bardziej wyrazisty smak. Zielona fasolka szparagowa zawiera również więcej witaminy A i kwasu foliowego.
Frytki z fasolki szparagowej
Zielona fasolka szparagowa jest więc częściej polecana kobietom w ciąży], osobom chorym na cukrzycę i z niedoborami żelaza.
Właściwości fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa jest źródłem witaminy A, kwasu foliowego, a także w mniejszych ilościach witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego), witaminy C i witaminy K.
W fasolce szparagowej można znaleźć również minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź oraz mangan.
Fasolka szparagowa ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga w pracy układu nerwowego, pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie, wygląd skóry i pracę układu odpornościowego.
Ponadto fasolka szparagowa poprawia krzepliwość krwi i działa moczopędnie, dzięki temu fasolka ma działanie detoksykujące organizm. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym fasolka szparagowa obniża również ryzyko kamieni w nerkach i pęcherzu.
Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa również na napięcie przedmiesiączkowe i eliminuje dolegliwości pojawiające się w okresie menopauzy.
Fasolka szparagowa powinna stać się również elementem diety osób, które chcą stracić na wadze. Fasolka szparagowa zawiera bowiem jedynie 31 kcal w 100 g.
Jak przygotować fasolkę szparagową
Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w kuchni. Najczęściej na polskim stole pojawia się ugotowana fasolka szparagowa polana zasmażką z bułką tartą. W tej postaci fasolka szparagowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotować zasmażkę - wystarczy na maśle podsmażyć bułkę tartą. Chociaż jest to pyszne danie, to w tej wersji fasolka nie jest najzdrowsza. Niepotrzebnie wzbogacamy ją o tłuszcze trans, które zabijają to, co w fasolce najcenniejsze.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Leczenie dny moczanowej - odpowiada lek. Magdalena Stusińska
- Spożywanie rozmrożonej fasolki szparagowej - odpowiada mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie warzyw a nowotwory - odpowiada dr Krystyna Pogoń
Nie zapomnijmy, że fasolka szparagowa może stać się również składnikiem zup lub sałatek, zarówno w formie ugotowanej, jak i konserwowej. Fasolka szparagowa może być również składnikiem jajecznicy. Często jest ona również dodawana jako składnik dań azjatyckich.
Ciekawostki o fasolce
- Fasolka szparagowa może spowodować wzdęcia;
- Fasolka zielona jest wykorzystywana w mrożonkach;
- Surowa fasolka szparagowa zawiera toksyczną substancję zwaną fazyną;
- Fasolka szparagowa jest uprawiana na świecie już od 7 000 lat;
- Święto fasolki szparagowej w Polsce odbywa się od 2000 roku w miejscowości Zakliczyn;
- Najwięksi producenci fasolki szparagowej to Chiny, Indonezja, Indie, Turcja i Tajlandia.
Ile kalorii ma surowa fasola szparagowa?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 196 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 345 kcal | 676 kcal |
| Białko | 22,0 g | 43,1 g |
| Węglowodany | 60,7 g | 119 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 25,1 g | 49,2 g |
| Tłuszcz | 2,60 g | 5,10 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,67 g | 1,32 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,23 g | 0,44 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 1,12 g | 2,19 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 389 µg | 762 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,69 mg | 1,35 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,33 mg | 0,65 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,43 mg | 4,76 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,73 mg | 1,44 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,44 mg | 0,87 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 389 µg | 762 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 6,00 i.u. | 11,76 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 166 mg | 325 mg |
| Żelazo | 7,01 mg | 13,74 mg |
| Magnez | 222 mg | 435 mg |
| Fosfor | 488 mg | 956 mg |
| Potas | 1,042 mg | 2,042 mg |
| Sód | 12,00 mg | 23,5 mg |
| Cynk | 2,83 mg | 5,55 mg |
| Miedź | 0,64 mg | 1,25 mg |
| Mangan | 1,29 mg | 2,52 mg |
| Selen | 12,80 µg | 25,1 µg |
| Woda | 11,10 g | 21,8 g |
Źródła
- poradnikzdrowie.pl
- odzywianie.info.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.