Fasolka szparagowa - kalorie i rodzaje, właściwości, przygotowanie, ciekawostki
Fasolka szparagowa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Ze względu na swoje właściwości fasolka szparagowa jest zatem polecana kobietom w ciąży, osobom na diecie oraz ze względu na niski indeks glikemiczny osobom chorym na cukrzycę. Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Z prozdrowotnych właściwości fasolki szparagowej możemy korzystać cały rok.
1. Kaloryczność fasolki szparagowej
W 100 gramach fasolki szparagowej znajdziemy około 31,3 kalorii. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej.
Wyróżniamy fasolkę szparagową żółtą. Ta odmiana fasolki szparagowej charakteryzuje się delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem. Żółta fasolka szparagowa jest również bogatym źródłem potasu i fosforu.
Wyróżniamy również fasolkę szparagową zieloną. W odróżnieniu od żółtej fasolki szparagowej, zielona ma bardziej wyrazisty smak. Zielona fasolka szparagowa zawiera również więcej witaminy A i kwasu foliowego.
Zielona fasolka szparagowa jest więc częściej polecana kobietom w ciąży], osobom chorym na cukrzycę i z niedoborami żelaza.
2. Właściwości fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa jest źródłem witaminy A, kwasu foliowego, a także w mniejszych ilościach witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego), witaminy C i witaminy K.
W fasolce szparagowej można znaleźć również minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź oraz mangan.
Fasolka szparagowa ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga w pracy układu nerwowego, pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie, wygląd skóry i pracę układu odpornościowego.
Ponadto fasolka szparagowa poprawia krzepliwość krwi i działa moczopędnie, dzięki temu fasolka ma działanie detoksykujące organizm. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym fasolka szparagowa obniża również ryzyko kamieni w nerkach i pęcherzu.
Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa również na napięcie przedmiesiączkowe i eliminuje dolegliwości pojawiające się w okresie menopauzy.
Fasolka szparagowa powinna stać się również elementem diety osób, które chcą stracić na wadze. Fasolka szparagowa zawiera bowiem jedynie 31 kcal w 100 g.
3. Jak przygotować fasolkę szparagową
Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w kuchni. Najczęściej na polskim stole pojawia się ugotowana fasolka szparagowa polana zasmażką z bułką tartą. W tej postaci fasolka szparagowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotować zasmażkę - wystarczy na maśle podsmażyć bułkę tartą. Chociaż jest to pyszne danie, to w tej wersji fasolka nie jest najzdrowsza. Niepotrzebnie wzbogacamy ją o tłuszcze trans, które zabijają to, co w fasolce najcenniejsze.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Leczenie dny moczanowej - odpowiada lek. Magdalena Stusińska
- Spożywanie rozmrożonej fasolki szparagowej - odpowiada mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie warzyw a nowotwory - odpowiada dr Krystyna Pogoń
Nie zapomnijmy, że fasolka szparagowa może stać się również składnikiem zup lub sałatek, zarówno w formie ugotowanej, jak i konserwowej. Fasolka szparagowa może być również składnikiem jajecznicy. Często jest ona również dodawana jako składnik dań azjatyckich.
4. Ciekawostki o fasolce
- Fasolka szparagowa może spowodować wzdęcia;
- Fasolka zielona jest wykorzystywana w mrożonkach;
- Surowa fasolka szparagowa zawiera toksyczną substancję zwaną fazyną;
- Fasolka szparagowa jest uprawiana na świecie już od 7 000 lat;
- Święto fasolki szparagowej w Polsce odbywa się od 2000 roku w miejscowości Zakliczyn;
- Najwięksi producenci fasolki szparagowej to Chiny, Indonezja, Indie, Turcja i Tajlandia.
5. Ile kalorii ma surowa fasola szparagowa?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 196 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 345 kcal | 676 kcal |
Białko | 22,0 g | 43,1 g |
Węglowodany | 60,7 g | 119 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 25,1 g | 49,2 g |
Tłuszcz | 2,60 g | 5,10 g |
Tłuszcze nasycone | 0,67 g | 1,32 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,23 g | 0,44 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,12 g | 2,19 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |