Fasolka szparagowa - kalorie i rodzaje, właściwości, przygotowanie, ciekawostki

Fasolka szparagowa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Ze względu na swoje właściwości fasolka szparagowa jest zatem polecana kobietom w ciąży, osobom na diecie oraz ze względu na niski indeks glikemiczny osobom chorym na cukrzycę. Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Z prozdrowotnych właściwości fasolki szparagowej możemy korzystać cały rok.

Fasolka szparagowa - kalorie i rodzaje, właściwości, przygotowanie, ciekawostkiFasolka szparagowa - kalorie i rodzaje, właściwości, przygotowanie, ciekawostki
Źródło zdjęć: © Flickr

Kaloryczność fasolki szparagowej

W 100 gramach fasolki szparagowej znajdziemy około 31,3 kalorii. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej.

Wyróżniamy fasolkę szparagową żółtą. Ta odmiana fasolki szparagowej charakteryzuje się delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem. Żółta fasolka szparagowa jest również bogatym źródłem potasu i fosforu.

Wyróżniamy również fasolkę szparagową zieloną. W odróżnieniu od żółtej fasolki szparagowej, zielona ma bardziej wyrazisty smak. Zielona fasolka szparagowa zawiera również więcej witaminy A i kwasu foliowego.

Frytki z fasolki szparagowej

Zielona fasolka szparagowa jest więc częściej polecana kobietom w ciąży], osobom chorym na cukrzycę i z niedoborami żelaza.

Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w kuchni
Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w kuchni © 123rf

Właściwości fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa jest źródłem witaminy A, kwasu foliowego, a także w mniejszych ilościach witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego), witaminy C i witaminy K.

W fasolce szparagowej można znaleźć również minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź oraz mangan.

Fasolka szparagowa ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga w pracy układu nerwowego, pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie, wygląd skóry i pracę układu odpornościowego.

Ponadto fasolka szparagowa poprawia krzepliwość krwi i działa moczopędnie, dzięki temu fasolka ma działanie detoksykujące organizm. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym fasolka szparagowa obniża również ryzyko kamieni w nerkach i pęcherzu.

Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa również na napięcie przedmiesiączkowe i eliminuje dolegliwości pojawiające się w okresie menopauzy.

Fasolka szparagowa powinna stać się również elementem diety osób, które chcą stracić na wadze. Fasolka szparagowa zawiera bowiem jedynie 31 kcal w 100 g.

Jak przygotować fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w kuchni. Najczęściej na polskim stole pojawia się ugotowana fasolka szparagowa polana zasmażką z bułką tartą. W tej postaci fasolka szparagowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotować zasmażkę - wystarczy na maśle podsmażyć bułkę tartą. Chociaż jest to pyszne danie, to w tej wersji fasolka nie jest najzdrowsza. Niepotrzebnie wzbogacamy ją o tłuszcze trans, które zabijają to, co w fasolce najcenniejsze.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Nie zapomnijmy, że fasolka szparagowa może stać się również składnikiem zup lub sałatek, zarówno w formie ugotowanej, jak i konserwowej. Fasolka szparagowa może być również składnikiem jajecznicy. Często jest ona również dodawana jako składnik dań azjatyckich.

Ciekawostki o fasolce

  • Fasolka szparagowa może spowodować wzdęcia;
  • Fasolka zielona jest wykorzystywana w mrożonkach;
  • Surowa fasolka szparagowa zawiera toksyczną substancję zwaną fazyną;
  • Fasolka szparagowa jest uprawiana na świecie już od 7 000 lat;
  • Święto fasolki szparagowej w Polsce odbywa się od 2000 roku w miejscowości Zakliczyn;
  • Najwięksi producenci fasolki szparagowej to Chiny, Indonezja, Indie, Turcja i Tajlandia.

Ile kalorii ma surowa fasola szparagowa?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 196 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna345 kcal676 kcal
Białko22,0 g43,1 g
Węglowodany60,7 g119 g
Cukier0 g0 g
Błonnik25,1 g49,2 g
Tłuszcz2,60 g5,10 g
Tłuszcze nasycone0,67 g1,32 g
Tłuszcze jednonienasycone0,23 g0,44 g
Tłuszcze wielonienasycone1,12 g2,19 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów389 µg762 µg
Witamina B1 - tiamina0,69 mg1,35 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,33 mg0,65 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,43 mg4,76 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,73 mg1,44 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,44 mg0,87 mg
Witamina B9 - kwas foliowy389 µg762 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A6,00 i.u.11,76 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń166 mg325 mg
Żelazo7,01 mg13,74 mg
Magnez222 mg435 mg
Fosfor488 mg956 mg
Potas1,042 mg2,042 mg
Sód12,00 mg23,5 mg
Cynk2,83 mg5,55 mg
Miedź0,64 mg1,25 mg
Mangan1,29 mg2,52 mg
Selen12,80 µg25,1 µg
Woda11,10 g21,8 g

Źródła

  1. poradnikzdrowie.pl
  2. odzywianie.info.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka