Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Fasolka szparagowa - kalorie i rodzaje, właściwości, przygotowanie, ciekawostki

Avatar placeholder
24.09.2024 15:43
Fasolka szparagowa - kalorie i rodzaje, właściwości, przygotowanie, ciekawostki
Fasolka szparagowa - kalorie i rodzaje, właściwości, przygotowanie, ciekawostki (Flickr)

Fasolka szparagowa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Ze względu na swoje właściwości fasolka szparagowa jest zatem polecana kobietom w ciąży, osobom na diecie oraz ze względu na niski indeks glikemiczny osobom chorym na cukrzycę. Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Z prozdrowotnych właściwości fasolki szparagowej możemy korzystać cały rok.

1. Kaloryczność fasolki szparagowej

W 100 gramach fasolki szparagowej znajdziemy około 31,3 kalorii. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej.

Wyróżniamy fasolkę szparagową żółtą. Ta odmiana fasolki szparagowej charakteryzuje się delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem. Żółta fasolka szparagowa jest również bogatym źródłem potasu i fosforu.

Wyróżniamy również fasolkę szparagową zieloną. W odróżnieniu od żółtej fasolki szparagowej, zielona ma bardziej wyrazisty smak. Zielona fasolka szparagowa zawiera również więcej witaminy A i kwasu foliowego.

Zobacz film: "Frytki z fasolki szparagowej"

Zielona fasolka szparagowa jest więc częściej polecana kobietom w ciąży], osobom chorym na cukrzycę i z niedoborami żelaza.

Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w kuchni
Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w kuchni (123rf)
spis treści

2. Właściwości fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa jest źródłem witaminy A, kwasu foliowego, a także w mniejszych ilościach witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego), witaminy C i witaminy K.

W fasolce szparagowej można znaleźć również minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź oraz mangan.

Fasolka szparagowa ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga w pracy układu nerwowego, pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie, wygląd skóry i pracę układu odpornościowego.

Poznaj właściwości fasolki szparagowej
Poznaj właściwości fasolki szparagowej [5 zdjęć]

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce

zobacz galerię

Ponadto fasolka szparagowa poprawia krzepliwość krwi i działa moczopędnie, dzięki temu fasolka ma działanie detoksykujące organizm. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym fasolka szparagowa obniża również ryzyko kamieni w nerkach i pęcherzu.

Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa również na napięcie przedmiesiączkowe i eliminuje dolegliwości pojawiające się w okresie menopauzy.

Fasolka szparagowa powinna stać się również elementem diety osób, które chcą stracić na wadze. Fasolka szparagowa zawiera bowiem jedynie 31 kcal w 100 g.

3. Jak przygotować fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa jest bardzo popularna w kuchni. Najczęściej na polskim stole pojawia się ugotowana fasolka szparagowa polana zasmażką z bułką tartą. W tej postaci fasolka szparagowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotować zasmażkę - wystarczy na maśle podsmażyć bułkę tartą. Chociaż jest to pyszne danie, to w tej wersji fasolka nie jest najzdrowsza. Niepotrzebnie wzbogacamy ją o tłuszcze trans, które zabijają to, co w fasolce najcenniejsze.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Nie zapomnijmy, że fasolka szparagowa może stać się również składnikiem zup lub sałatek, zarówno w formie ugotowanej, jak i konserwowej. Fasolka szparagowa może być również składnikiem jajecznicy. Często jest ona również dodawana jako składnik dań azjatyckich.

4. Ciekawostki o fasolce

  • Fasolka szparagowa może spowodować wzdęcia;
  • Fasolka zielona jest wykorzystywana w mrożonkach;
  • Surowa fasolka szparagowa zawiera toksyczną substancję zwaną fazyną;
  • Fasolka szparagowa jest uprawiana na świecie już od 7 000 lat;
  • Święto fasolki szparagowej w Polsce odbywa się od 2000 roku w miejscowości Zakliczyn;
  • Najwięksi producenci fasolki szparagowej to Chiny, Indonezja, Indie, Turcja i Tajlandia.

5. Ile kalorii ma surowa fasola szparagowa?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 196 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 345 kcal 676 kcal
Białko 22,0 g 43,1 g
Węglowodany 60,7 g 119 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 25,1 g 49,2 g
Tłuszcz 2,60 g 5,10 g
Tłuszcze nasycone 0,67 g 1,32 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,23 g 0,44 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,12 g 2,19 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze