Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia ukraińska

Avatar placeholder
05.09.2013 14:44
Kuchnia ukraińska
Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania. Potrawy ukraińskie zachwycają ciekawymi smakami i aromatami. Kuchnia Ukrainy znana jest przede wszystkim z wielkiej doskonałości i zróżnicowania potraw, a to ze względu na mnogość wpływów, jakie wywarła na nią kuchnia rosyjska, polska, niemiecka i turecka. Podstawą dań ukraińskich stanowią: mięso, pieczarki, warzywa. Niektóre dania ukraińskie są niezwykle proste w przygotowaniu.

1. Istota kuchni ukraińskiej

Kuchnia ukraińska na pewno nie należy do kuchni wykwintnych, ale nie ustępuje miejsca kulinarnym kunsztem innym kuchniom świata.

Kuchnia ukraińska - zdjęcia
Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi

zobacz galerię

Prezentuje kuchnię kresową, której specyfika została niejako naznaczona srogim klimatem Ukrainy i ciężkim trybem życia mieszkańców. Dania ukraińskie obfitują w składniki odżywcze, pochodzące głównie z różnego rodzaju mięs (wieprzowiny, wołowiny, drobiu), potraw z ziemniaków i mąki. Tradycyjne ukraińskie przepisy, np. sękacz albo chleb korowaj, wiążą się z rytuałami obrzędowymi na Kresach. Dania ukraińskie nie należą do najzdrowszych – są pełne węglowodanów i tłuszczów nasyconych, choć są wyjątki. Warto zapoznać się ze smakami i aromatami kuchni ukraińskiej, by poznać przynajmniej trochę „historię dzikiego wiatru wschodnich stepów”.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Potrawy ukraińskie

Ukraina jest uważana za „spichlerz Europy” – wynika to z faktu, że chleb jest podstawowym elementem posiłków spożywanych w tym kraju. Istnieje wiele metod pieczenia chleba, które są często wykorzystywane w licznych ukraińskich obrzędach i zwyczajach. Poniżej lista popularnych dań narodowych wraz z opisem. 


Aperitify

  • Barszcz – zupa z buraków, często z mięsem.
  • Ukha – zupa rybna z karpia.
  • Hybivka – zupa grzybowa.
  • Oseledets – sałatka z marynowanych śledzi z cebulą, olejem słonecznikowym i pieprzem.
  • Kapustianyi – sałatka z kiszonej kapusty z oliwą, orzechami i majonezem.
  • Paska – chleb wielkanocny.
  • Korovai – pleciony chleb używany podczas uroczystości ślubnej.
  • Babka – wielkanocny chleb zawierający susz owocowy. 


Dania główne

  • Varenyky – gotowane pierogi z owocami, ziemniakami, serem i kapustą. 

  • Holubtsi – kapusta faszerowana mięsem i mielonym ryżem.
  • Blyntsi – naleśniki podawane z mięsem, serami, owocami lub kawiorem.
  • Studynets – galareta z mięsa lub ryb.
  • Kotljetys – ryby lub mięso w cieście. 

  • Deruny – placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną lub serem. 

  • Shashlyk – rodzaj szaszłyka marynowanego, przygotowywanego zwykle z jagnięciny i warzyw. 


Desery 


  • Tort – ciasto często z orzechami lub migdałami zamiast mąki. 

  • Kutia – deser bożonarodzeniowy z miodem, orzechami, makiem i pszenicą. 

  • Zhely – galaretka z owoców. 

  • Pampushky – smażone ciasto podobne do pączków.

Napoje


  • Kvas – wykonany z chleba o słodko-kwaśnym smaku.
  • Kompot – napój z suszonych lub świeżych owoców.
  • Kefir – kwaśne mleko.

Warto spróbować tradycyjnych ukraińskich specjałów, gdyż są one proste do przyrządzenia i tanie. Ponadto nie odbiegają znacząco od smaków tradycyjnej kuchni polskiej, a zatem mogą być podawane bez obaw tym, którzy nie lubią eksperymentów kulinarnych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze