Kuchnia ukraińska
Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania. Potrawy ukraińskie zachwycają ciekawymi smakami i aromatami. Kuchnia Ukrainy znana jest przede wszystkim z wielkiej doskonałości i zróżnicowania potraw, a to ze względu na mnogość wpływów, jakie wywarła na nią kuchnia rosyjska, polska, niemiecka i turecka. Podstawą dań ukraińskich stanowią: mięso, pieczarki, warzywa. Niektóre dania ukraińskie są niezwykle proste w przygotowaniu.
1. Istota kuchni ukraińskiej
Kuchnia ukraińska na pewno nie należy do kuchni wykwintnych, ale nie ustępuje miejsca kulinarnym kunsztem innym kuchniom świata.
Prezentuje kuchnię kresową, której specyfika została niejako naznaczona srogim klimatem Ukrainy i ciężkim trybem życia mieszkańców. Dania ukraińskie obfitują w składniki odżywcze, pochodzące głównie z różnego rodzaju mięs (wieprzowiny, wołowiny, drobiu), potraw z ziemniaków i mąki. Tradycyjne ukraińskie przepisy, np. sękacz albo chleb korowaj, wiążą się z rytuałami obrzędowymi na Kresach. Dania ukraińskie nie należą do najzdrowszych – są pełne węglowodanów i tłuszczów nasyconych, choć są wyjątki. Warto zapoznać się ze smakami i aromatami kuchni ukraińskiej, by poznać przynajmniej trochę „historię dzikiego wiatru wschodnich stepów”.
2. Potrawy ukraińskie
Ukraina jest uważana za „spichlerz Europy” – wynika to z faktu, że chleb jest podstawowym elementem posiłków spożywanych w tym kraju. Istnieje wiele metod pieczenia chleba, które są często wykorzystywane w licznych ukraińskich obrzędach i zwyczajach. Poniżej lista popularnych dań narodowych wraz z opisem.
Aperitify
- Barszcz – zupa z buraków, często z mięsem.
- Ukha – zupa rybna z karpia.
- Hybivka – zupa grzybowa.
- Oseledets – sałatka z marynowanych śledzi z cebulą, olejem słonecznikowym i pieprzem.
- Kapustianyi – sałatka z kiszonej kapusty z oliwą, orzechami i majonezem.
- Paska – chleb wielkanocny.
- Korovai – pleciony chleb używany podczas uroczystości ślubnej.
- Babka – wielkanocny chleb zawierający susz owocowy.
Dania główne
- Varenyky – gotowane pierogi z owocami, ziemniakami, serem i kapustą.
- Holubtsi – kapusta faszerowana mięsem i mielonym ryżem.
- Blyntsi – naleśniki podawane z mięsem, serami, owocami lub kawiorem.
- Studynets – galareta z mięsa lub ryb.
- Kotljetys – ryby lub mięso w cieście.
- Deruny – placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną lub serem.
- Shashlyk – rodzaj szaszłyka marynowanego, przygotowywanego zwykle z jagnięciny i warzyw.
Desery
- Tort – ciasto często z orzechami lub migdałami zamiast mąki.
- Kutia – deser bożonarodzeniowy z miodem, orzechami, makiem i pszenicą.
- Zhely – galaretka z owoców.
- Pampushky – smażone ciasto podobne do pączków.
Napoje
- Kvas – wykonany z chleba o słodko-kwaśnym smaku.
- Kompot – napój z suszonych lub świeżych owoców.
- Kefir – kwaśne mleko.
Warto spróbować tradycyjnych ukraińskich specjałów, gdyż są one proste do przyrządzenia i tanie. Ponadto nie odbiegają znacząco od smaków tradycyjnej kuchni polskiej, a zatem mogą być podawane bez obaw tym, którzy nie lubią eksperymentów kulinarnych.