Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia angielska – charakterystyka. Angielskie śniadania, tradycyjne dania i desery

 Katarzyna Kurek
Katarzyna Kurek 10.04.2024 18:19
Kuchnia angielska
Kuchnia angielska (Zdjęcie angielskiego posiłku / Shutterstock)

Kuchnia angielska jest częścią większej kuchni brytyjskiej. Charakteryzuje ją przede wszystkim różnorodność, co spowodowane jest dużym wpływem innych kultur i narodowości. Dlatego też nie jest zbyt bogata w rodzime dania. Jednak w niej także można znaleźć ciekawe tradycyjne specjały. Czym dokładnie charakteryzuje się angielska kuchnia? Jakie produkty są podstawą angielskiej diety?

spis treści

1. Charakterystyka kuchni angielskiej

Kuchnia angielska – jak sama nazwa wskazuje – to sztuka kulinarna, która wywodzi się z Anglii. Wraz z kuchnią północnoirlandzką, walijską i szkocką zaliczana jest do kuchni brytyjskiej. Z uwagi na to, że stanowi ona mieszankę różnych wpływów kulinarnych, jest bardzo różnorodna.

W przepisach kuchni angielskiej często sięga się po składniki takie, jak mięso (wędliny, kiełbaski, boczek, ale i jagnięcina i wołowina), jajka, ziemniaki, fasolkę, owoce morza, ryby oraz sery. Ilość przypraw i ziół jest raczej ograniczona. W Anglii często pije się także herbatę oraz kawę.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Często kuchni angielskiej przyczepia się etykietkę mdłej, ubogiej i pozbawionej wyrazistości, z uwagi na to, że nie ma w niej zbyt wielu charakterystycznych smaków. Jednak jej różnorodność i czerpanie z innych tradycji jest także dużą zaletą. Dzięki temu staje się ona bardziej uniwersalna i może zaspokoić różne preferencje smakowe.

2. Jakie są tradycyjne dania charakterystyczne dla kuchni angielskiej?

Typowe potrawy kuchni angielskiej to przede wszystkim:

  • Fish and chips (ryba z frytkami) – to jedno z najpopularniejszych dań kuchni angielskiej. Najczęściej serwuje się rybę w panierce, smażoną na głębokim tłuszczu. Zwykle wykorzystuje się filety z dorsza lub łupacza. Frytki zwykle przygotowuje się z grubo pokrojonych ziemniaków.
  • Sunday roast (niedzielna pieczeń) – to danie typowe dla kuchni brytyjskiej, w tym angielskiej. Jest to aromatyczna i soczysta pieczeń, którą podaje się często z sosem pieczeniowym. Pieczeń można przygotować z mięsa wołowego, ale i wieprzowego, czy jagnięcego. Mięso serwuje się z pieczonymi ziemniakami oraz gotowanymi warzywami. Częstym dodatkiem jest także Yorkshire pudding.
  • Bangers and mash – to kolejne danie, które często serwuje się w Anglii. Są to po prostu kiełbaski z puree ziemniaczanym. Do dania często podaje się także sos cebulowy.
  • Cottage pie – czyli placek, albo zapiekanka. Danie przygotowuje się z mięsa mielonego, które zapieka się pod warstwą tłuczonych ziemniaków.
  • Yorkshire pudding – to rodzaj ciasta, które podawane jest zwykle do pieczeni oraz dań mięsnych z sosem. Przygotowuje się je z mleka, mąki, wody oraz jajek. Konsystencja ciasta zbliżona jest do ciasta naleśnikowego. Yorkshire pudding piecze się w okrągłych formach, które nadają ciastu charakterystyczny kształt.

3. Jakie są typowe angielskie śniadania i na czym polegają?

Dla Anglików bardzo ważnym posiłkiem jest śniadanie. Tradycyjne full english breakfast jest obfite i bardzo krzepiące. Zapewnia uczucie sytości na długie godziny.

Najczęściej przygotowuje się je z podsmażonych kiełbasek, chrupiącego bekonu, jajek (zwykle sadzonych) i pieczonej fasoli. W składzie takich śniadań znajdują się też często grzyby (zwykle smażone pieczarki), grillowane pomidory, grzanki, tosty, marmolada, czy masło orzechowe.

Do angielskich śniadań często serwuje się także hash browns. Są to smażone placki ziemniaczane, które przygotowuje się w chrupiącej panierce. Na pierwszy posiłek nierzadko serwuje się także płatki śniadaniowe.

Do angielskich śniadań podawana jest również kawa lub herbata (czasem zabielona mlekiem) lub sok pomarańczowy.

4. Jakie są najpopularniejsze angielskie desery?

Desery typowe dla angielskiej kuchni to:

  • Angielskie ciasto cytrynowe – czyli klasyczne lemon drizzle cake. Ciasto jest bardzo miękkie i wilgotne, gdyż nasącza się je sokiem cytrynowym. Ma także chrupiącą cukrową skorupkę.
  • Sticky toffee pudding – jest to klasyczne lepkie, wilgotne i sprężyste ciasto, które podaje się na gorąco. Najczęściej serwuje się je z gęstym sosem toffi.
  • Apple pie – klasyczny dla kuchni brytyjskiej, w tym i angielskiej, placek jabłkowy. Podstawowym składnikiem ciasta są oczywiście jabłka.
  • Biszkopt Królowej Wiktorii – to deser angielski, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Składa się z ciasta biszkoptowego, przełożonego bitą śmietaną i dżemem truskawkowym. Ciasto serwuje się ze świeżymi truskawkami, czasem posypuję cukrem pudrem.
  • Crumble z rabarbarem – ten ekspresowy deser angielski to nic innego, jak rabarbar pod kruszonką. Do przygotowania deseru można wykorzystać także inne owoce.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze