Ser feta - wartości odżywcze, wpływ na zdrowie
Ser feta nie tylko jest idealnym dodatkiem do potraw, ale także jest skarbnicą cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy wielu narządów. Wielu z nas mylnie uważa, że ser feta nie może być spożywany przez osoby będące na diecie, sądząc że to źródło dużej liczby kalorii czy cholesterolu.
1. Jak produkowany jest ser feta?
Ser feta jest produkowany z mleka owczego, koziego lub z połączenia tych mlek. Ser feta jest lekkostrawny, zdecydowanie mniej alergenny oraz nie wywołuje stanów zapalnych tak, jak w przypadku serów produkowanych z mleka krowiego. To doskonała alternatywa dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy oraz dla osób uczulinych na białko mleka krowiego.
Ser feta jest źródłem sodu i tłuszczów nasyconych, które spożywane w nadmiarze mogą jednak spowodować niepożądane efekty. Ser feta miejmy więc w swojej lodówce, ale nie sięgajmy po niego codziennie. Najlepiej jest spożywać go w formie nieprzetworzonej, surowej.
Grecja już od 1997 roku chroni ser feta statusem PDO. Receptura sera fety jest więc zastrzeżona. Większość serów feta oferowanych w polskich sklepach to niestety podróbki, produkowane z mleka krowiego. Ich smak i kształt nieco różni się od oryginalnej fety. Są łagodniejsze w smaku. Na półkach znajdziemy jednak także te oryginalny ser feta z mleka owczego lub ser feta z mleka koziego, które dostarczają importerzy.
2. Wartości odżywcze sera feta
Jedna porcja sera feta (ok. 28 gramów) to ok. 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka, 1 g cukru. Feta to również bogactwo witamin z grupy B (B2, B6, B12) oraz składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu. Sprawdźmy, jakie inne zalety skrywa w sobie biała kostka sera feta.
3. Sposoby ochrony przed rakiem
Ser feta jest bogatym źródłem wapnia, co w połączeniu z witaminą D (znajdującą się, np. w rybach czy jajkach) może wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
W serze fera znajdziemy również białko zwane alfa-laktoalbuminą, które poprzez możliwość wiązania jonów wapnia z jonami cynku, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwrakowe.
Wapń zawarty w serze feta wpływa także na gęstość kości, obniżając w ten sposób ryzyko wystąpienia osteoporozy i innych chorób związanych z utratą masy kostnej.
4. Układ odpornościowy
Innym białkiem występującym w serze feta jest histydyna – początkowo uznawana za ważną tylko dla rozwoju niemowląt. Obecnie uważa się ją za istotną również dla zdrowia osób dorosłych.
Białko w połączeniu z witaminą B6 (również występującą w serze feta) bierze udział w procesie uwalniania histaminy, czyli związku wyzwalającego procesy zapalne. I chociaż ważne jest, by usuwać z diety produkty wpływające na stany zapalne, taki mały stopień zapalenia jest dla nas dobry, bowiem aktywizuje układ odpornościowy do walki z chorobami.
Najlepszym rozwiązaniem będzie spożywanie sera feta wraz z produktami bogatymi w przeciwutleniacze, co ochroni organizm przed uszkodzeniami związanymi z nadmiarem stanu zapalnego. Ser feta to także probiotyk, który nie tylko wzmacnia odporność, ale i chroni jelita przed szkodliwym działaniem bakterii.
5. Co na ból głowy?
Ser feta to bogate źródło witaminy B2 (inaczej nazywanej ryboflawiną) – znanego od dawna naturalnego środka na bóle głowy i migreny. Optymalny poziom tej witaminy w organizmie obniża również ryzyko występowania chorób oczu, takich jak zaćma czy jaskra.
Witamina B12 oraz żelazo znajdujące się w serze feta, polecane są również osobom zmagającym się z niedokrwistością. Naturalna suplementacja tych składników przyczyni się do szybszego zwalczenia anemii.
6. Kaloryczność seru typu feta
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 150 g (1 szklanka, rozdrobniony) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 264 kcal | 396 kcal |
Białko | 14,21 g | 21,3 g |
Węglowodany | 4,09 g | 6,14 g |
Cukier | 4,09 g | 6,14 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 21,3 g | 31,9 g |
Tłuszcze nasycone | 14,95 g | 22,4 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 4,62 g | 6,94 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,59 g | 0,89 g |
Cholesterol | 89,0 mg | 134 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |