Trwa ładowanie...

Chcesz dożyć setki? Włącz do jadłospisu ten produkt

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
29.03.2023 21:14
Japończycy chętnie jedzą wodorosty
Japończycy chętnie jedzą wodorosty (Getty Images)

Świadomość Japończyków na temat zdrowego żywienia jest ogromna. Kuchnia mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni uważana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie ze względu na jej zrównoważony skład i sposób przygotowania potraw. To właśnie jej Japończycy zawdzięczają długowieczność.

spis treści

1. Sekret długowieczności

Japończycy żywią przekonanie, że odpowiednie żywienie jest lekiem chroniącym przed rozwojem niebezpiecznych schorzeń oraz wpływającym na wydłużenie długości ludzkiego życia.

Statystyki mówią same za siebie. W raporcie Ministerstwa Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej z 2022 roku, można przeczytać, że w Japonii żyje obecnie aż 90 526 osób, które mają ponad 100 lat.

Liczba ta przekracza pięciokrotnie liczbę sprzed dwóch dekad, co sugeruje, że świadomość na temat zdrowych nawyków żywieniowych wciąż się zwiększa. Okinawa, wyspa w archipelagu Riukiu leżąca na Oceanie Spokojnym to wyjątkowe miejsce na mapie całej Japonii. Cieszy się ona najwyższym odsetkiem ludności żyjącej powyżej 100 lat.

Zobacz film: "Alkohol a nowotwory"

2. Sushi i ryby

Japończycy znani są z zamiłowania do konsumpcji surowych ryb i owoców morza, co przyczynia się do ich pozytywnego wpływu na zdrowie. Szczególnie ważny element w jadłospisie mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni odgrywa sushi.

Jedna z najzdrowszych potraw na świecie może zawierać w sobie różne składniki, np. łososia, rybę maślaną czy tuńczyka. Niektórzy Japończycy preferują sushi z krewetkami.

Asako Miyashita, dyplomowana dietetyczka pomagająca pacjentom od ponad 20 lat, wskazuje w swoich badaniach nad długowiecznością, jak istotną rolę w diecie mieszkańców Japonii odgrywają ryby.

Duża ilość kwasów omega-3 zawartych w łososiu czy tuńczyku, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a także zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

Kwasy omega-3 skutecznie redukują wysoki poziom triglicerydów, a przyjmowane w sposób regularny, zapobiegają wystąpieniu takich problemów zdrowotnych jak zawał mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca.

Oprócz tego, przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych, zwłaszcza raka piersi, prostaty i okrężnicy

3. Po jakie produkty sięgają Japończycy?

Kuchnia japońska składa się przede wszystkim z dużych ilości warzyw, owoców morza, ryb, ryżu, soi, zielonych herbat i nabiału. Jadłospis Japończyków obfituje między innymi w białko, błonnik, witaminy, składniki mineralne i wielonienasycone tłuszcze.

Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni chętnie sięgają po wodorosty. W produkcie tym znaleźć można nie tylko zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, ale również takie minerały jak: fosfor, cynk, miedź, mangan, selen, chlor, siarka, żelazo, magnez. Wodorosty znane są ze swojego działania antystarzeniowego, przeciwzapalnego oraz antykancerogennego.

Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz beta-karoten. Regularne spożywanie tego produktu żywnościowego może uchronić przed anemią, cukrzyca, astmą, reumatyzmem, nadciśnieniem tętniczym czy udarem niedokrwiennym mózgu.

Kolejnym ważnym produktem w diecie Japończyków są fioletowe ziemniaki, zwane również ziemniakami z Okinawy. Ich prozdrowotne właściwości to zasługa wysokiej zawartości antyoksydantów, w tym antocyjanów, które nadają im charakterystyczny kolor.

Antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki i zmniejszyć ryzyko chorób serca, raka i chorób neurodegeneracyjnych. Fioletowe ziemniaki z Okinawy stanowią cenne źródło błonnika i skrobi opornej, co może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Mieszkańcy Japonii regularnie sięgają po dania zawierające sfermentowaną żywność. Przykładem może być smaczna i zdrowa zupa miso.

Potrawa ta zawiera wiele probiotyków, dobrych bakterii, które poprawiają trawienie i wzmacniają działanie układu immunologicznego. Zupa miso jest niskokaloryczna, ale obfituje w szereg ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina K, fosfor, magnez i żelazo.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze