Co jeść podczas choroby?
Zdrowe odżywianie podczas choroby może być wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku przewlekłych chorób, takich jak choroba nowotworowa, zapalenie stawów lub depresja. Choroby i ich leczenie mogą pozbawić nas apetytu lub przyczynić się do mdłości. Wówczas nie mamy ochoty na jedzenie i gotowanie, a stąd już tylko krok do niedoboru składników odżywczych. Taki stan jest groźny dla organizmu, ponieważ wszelkie niedobory witamin i składników odżywczych negatywnie odbijają się na zdrowiu i spowalniają powrót do formy. Na szczęście wystarczy odpowiednia dieta, by wspomóc organizm w walce z chorobą. Co powinno się w niej znaleźć?
1. Białko w diecie chorego
Specjaliści od żywienia są zgodni, że podczas choroby kluczowym składnikiem diety powinno być białko. Jest ono niezwykle istotne w procesie budowy i regeneracji komórek. Białko pomaga także uniknąć utraty masy mięśniowej, ponadto wpływa pozytywnie na równowagę płynów w organizmie i zwiększa zdolność ciała do gojenia się. Najlepsze źródła białka to: mięso kurczaka, wieprzowina, chuda wołowina oraz ryby. Łatwo przyswajalne jest również białko pochodzące z jaj i sera. Jednak nie każdy chce jeść mięso. Wegetarianie unikają go, mimo iż to doskonałe źródło protein. Co powinno znaleźć się w diecie bezmięsnej, by zaspokoić zapotrzebowanie na białko? Dobrym wyborem są nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, soczewica). Źródłem białka mogą być również warzywa i owoce, ale trzeba spożyć ich bardzo duże ilości.
2. Błonnik a zdrowa dieta podczas choroby
Właściwości błonnika doceni zarówno osoba zdrowa, jak i chora. Składnik ten poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Na dłuższą metę może zmniejszyć ryzyko chorób jelit, cukrzycy i innych schorzeń. Jednak podczas leczenia nierzadko zapominamy o błonniku. Wystarczy zmienić nieco dietę, na przykład spożywając białe pieczywo zamiast razowego, zmniejszyć ilość spożywanych płynów i mało się ruszać, by nabawić się zaparć. Aby uniknąć takich dolegliwości, warto zadbać o to, by w diecie nie zabrakło błonnika. Najlepsze jego źródła to: owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. Ewentualnie, po konsultacji z lekarzem, można sięgnąć po suplementy z błonnikiem. Jednak lepszym rozwiązaniem jest spożywanie błonnika wraz z pożywieniem. Podobnie jest z suplementami diety zawierającymi witaminy i minerały. Są one łatwo dostępne i wygodne w stosowaniu, ale bardziej korzystne jest dla nas uzyskiwanie tych substancji z jedzenia. Co więcej, niektóre suplementy mogą być wręcz szkodliwe w połączeniu z lekami. Nawet multiwitamina przyjmowana jeden raz dziennie może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia, dlatego zawsze pytaj lekarza, czy możesz stosować suplementy diety jednocześnie z przepisanymi przez niego lekami.
3. Liczba kalorii a choroba
Jeśli masz problemy ze zdrowiem, nie decyduj się na niskokaloryczną dietę. Twój organizm potrzebuje kalorii, by uporać się z chorobą. Podczas pogorszenia się stanu zdrowia ciało pracuje ciężej niż zwykle. Jednak mimo to, zwykle nie mamy ochoty na jedzenie. Wówczas nierzadko dochodzi do utraty wagi. Niekontrolowany spadek wagi może osłabić organizm i zakłócić proces leczenia. Aby uniknąć tego problemu, warto poświęcić trochę uwagi swojej diecie. Jeżeli wyraźnie tracisz na wadze, koniecznie zwiększ kaloryczność posiłków. Spożywaj dużo białka, pij pełnotłuste mleko i dodawaj śmietanę do zup, owoców i płatków owsianych. Uważaj jednak na kalorie, gdy na skutek choroby i leczenia przybierasz na wadze.
Zdrowa dieta może wiele zdziałać podczas choroby, jednak czasami mimo najszczerszych chęci nie jesteśmy w stanie zmusić się do jedzenia. Wówczas warto powiedzieć o tym lekarzowi. Może on przepisać leki, które pomogą zwalczyć mdłości lub ból.