Trwa ładowanie...

Czosnek jest remedium na tę chorobę? Ogranicza stany zapalne w stawach

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
25.05.2022 20:39
Czosnek wykazuje działanie przeciwzapalne, może więc zapobiegać występowaniu ataków dny moczanowej.
Czosnek wykazuje działanie przeciwzapalne, może więc zapobiegać występowaniu ataków dny moczanowej. (Adobe Stock)

Czosnek słynie z charakterystycznego, bardzo intensywnego smaku i aromatu. Najczęściej sięgamy po nigo w czasie przeziębienia, infekcji wirusowej gardła czy gorączki. Okazuje się jednak, że warzywo należące do rodziny amarylkowatych może uchronić nas przed napadami bardzo nieprzyjemnej choroby o nazwie dna moczanowa.

spis treści

1. Co to jest dna moczanowa?

Dna moczanowa, nazywana również podagrą lub skazą moczanową to rodzaj zapalenia stawów, w przebiegu którego dochodzi do odkładania się kryształów moczanu sodu w obrębie stawów, ścięgien, więzadeł oraz nerek. Napad skazy moczanowej może spowodować nie tylko obrzęk, tkliwość, ból czy zaczerwienienie stawów, ale również podwyższenie temperatury ciała oraz dreszcze.

Schorzenie to zazwyczaj dotyka mężczyzn między czterdziestym, a pięćdziesiątym rokiem życia, a także kobiety w okresie menopauzalnym. Kiedy choroba wchodzi w okres bezobjawowy, u pacjenta można zaobserwować hiperurykemię, oznaczającą zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi powyżej 7 mg/dl (416 µmol/l).

Zobacz film: "Czosnek niedźwiedzi dojrzewa. W górach jest go pełno"

2. Czy pacjenci z dną moczanową powinni unikać czosnku?

Osobom zmagającym się z dną moczanową zaleca się dietę ubogopurynową, uwzględniającą niewielkie spożycie produktów z dużą zawartością puryn, tj. związków zbudowanych ze skondensowanych pierścieni pirymidyny i imidazolu, które w sposób naturalny występują w produktach żywnościowych. Najwięcej puryn występuje w słoninie oraz smalcu, kalafiorze, brokułach, brukselce, porze, szpinaku, zielonym groszku.

Czosnek nie należy do produktów wysokopurynowych, z tego powodu osoby chorujące na podagrę powinny go wprowadzić do swojej diety. W stu gramach warzywa występuje jedynie osiem miligramów puryn. Czosnek nie wykazuje negatywnego wpływu na zdrowie osób z dną moczanową, ponieważ nie podnosi stężenia moczanu sodu. Jeśli dochodzi u ciebie do napadów podagry po zjedzeniu takich potraw jak pizza z sosem czosnkowym, wiedz, że nie jest to spowodowane spożyciem tego warzywa, a innych składników występujących w posiłku.

3. Czy czosnek może wyleczyć dnę moczanową?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: nie. Spożywanie czosnku nie wyleczy cię z choroby, jaką jest dna moczanowa, ale jeśli nie ma ku temu powodów, nie powinno się go całkowicie wyłączać z diety. W składzie czosnku znajdują się cenne substancje prozdrowotne np. prowitamina A, flawonoidy, selen, witaminy z grupy B, śluzy, saponiny, allicyna, potas, magnez czy witamina C.

4. Dna moczanowa a przeciwzapalne właściwości czosnku

Czosnek to znakomity środek przeciwzapalny, przeciwbakteryjny oraz antyseptyczny. Pełni ważną funkcję w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak udar czy zawał serca. Spożywając go można zredukować stany zapalne w stawach, co za tym idzie, zredukować częstotliwość występowania napadów dny moczanowej.

5. Dna moczanowa a wydalanie kwasu moczanowego

Regularne spożywanie czosnku nie tylko wpływa pozytywnie na układ krwionośny, ale również redukuje nadmiar złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów krwi. Co ciekawe, warzywo to wykazuje również dobroczynny wpływ na takie narządy jak nerki czy wątroba. To właśnie te organy odpowiadają za usuwanie moczanu sodu z naszego ciała. Odkładania się kryształów kwasu moczanowego w obrębie stawów, nerek czy więzadeł zwykle skutkuje atakami dny moczanowej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze