Deska serów i wędlin na imprezę - jak zrobić i co kupić?

Deska serów i wędlin jest rozwiązaniem, które sprawdza się w wielu mniej i bardziej formalnych okolicznościach. To oryginalny i uniwersalny pomysł zarówno na imprezę, jak i romantyczny seans filmowy we dwoje. Ma wiele zalet. Jest smaczne, atrakcyjne i szybkie w realizacji. Co kupić, by zrobić kompozycję doskonałą?

Deska serów i wędlin jest rozwiązaniem, które sprawdza się w wielu mniej i bardziej formalnych okolicznościach.Deska serów i wędlin jest rozwiązaniem, które sprawdza się w wielu mniej i bardziej formalnych okolicznościach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest deska serów i wędlin?

Deska serów i wędlin to doskonały pomysł na smaczną, ale i miłą dla oka przekąskę, która sprawdza się w wielu okolicznościach. Można ją podać zarówno podczas luźnego spotkania towarzyskiego, bardziej formalnego przyjęcia, rodzinnego grilla czy romantycznej randki we dwoje.

Ułożona na tacy kompozycja serów i wędlin oraz dodatków jest rozwiązaniem, które ma wiele zalet: jest smaczna, atrakcyjna i efektowna, ale i przygotowuje się ją w mgnieniu oka. Można ją także skomponować dowolnie, również nieco wcześniej, jeszcze przed przyjściem gości.

Deska serów i wędlin - co kupić?

Co można ułożyć na desce serów i wędlin? Przede wszystkim sery o różnej strukturze i intensywności smaku: krowie, kozie i owcze. Sprawdzą się:

  • sery miękkie, takie jak Brie, Camembert,
  • sery z porostem pleśniowym, jak Gorgonzola czy Lazur,
  • sery półtwarde, czyli typowe żółte sery, takie jak ser Tylżycki, Królewski, Cheddar, Mimolette,
  • sery długodojrzewające, na przykład Parmezan.

A wędliny? Na desce przekąsek – jeśli nie jest to opcja wegetariańska - powinny znaleźć się produkty o nieco dłuższej trwałości, które są w stanie zachować świeżość przez kilka godzin. Doskonale sprawdzą się:

  • wędliny długodojrzewające, takie jak szynka parmeńska czy serrano,
  • wędliny suszone i podsuszane, na przykład kiełbasa sucha czy krakowska,
  • salami lub chorizo,
  • mini pleśniowe kiełbaski, fuet,
  • kabanosy,
  • mocno przyprawione kawałki pieczonego mięsa.

Deskę serów i wędlin warto uzupełnić o dodatki, które urozmaicają serwowane menu swoim smakiem, ale również wyglądem. Mogą się na niej pojawić:

  • warzywa: pomidorki koktajlowe, pokrojone w słupki warzywa, takie jak marchew, papryka czy seler naciowy,
  • owoce: winogrona białe i czerwone, truskawki, figi oraz morele,
  • owoce suszone: morele, daktyle, śliwki,
  • orzechy laskowe, pistacje, migdały, nerkowce,
  • pieczywo: grissini, bagietki, bruschetty, krakersy, sucharki, kawałki bagietki,
  • produkty marynowane lub z zalewy: oliwki, faszerowane papryczki, marynowane cebulki, ogórki konserwowe czy małosolne, marynowana dynia, mini-cebulki w occie balsamicznym, pieczarki konserwowe,
  • pasty, sosy i dipy, musztardy,
  • dżem, miód, konfitura żurawinowa czy figowa.

Jak zrobić deskę serów i wędlin?

Aby przygotować deskę wędlin i serów, należy zaopatrzyć się w odpowiednią deskę (która może być nie tylko drewniana, ale również szklana). Najlepsza jest okrągła lub prostokątna, z małym rantem. Powinna być stabilna i dość duża, co umożliwia estetyczne ułożenie różnych produktów i dodatków.

O czym pamiętać, komponując deskę serów i wędlin? Przede wszystkim o tym, by była różnorodna. Warto zadbać o to, aby asortyment przekąsek był zróżnicowany i uwzględniał przysmaki o różnej twardości i konsystencji. Dzięki temu deska przekąsek zachwyca wyglądem oraz feerią smaków. Każdy powinien znaleźć na niej coś dla siebie. Dobrym pomysłem jest, by dobierać produkty zgodnie z zasadą: zdecydowane w smaku wędliny – łagodne sery, łagodne wędliny – ostre sery.

Warto także zadbać o estetyczne, ale i wygodne w konsumpcji podanie produktów. Jak ułożyć wędlinę i sery na półmisku czy tacy? Plastry wędliny dobrze zwijać w ruloniki czy harmonijki, a kiełbaski pociąć w ukośne kawałki. Sery można kroić na wiele sposobów: w kosteczki, słupki czy trójkąty. Miękkie gatunki dobrze jest nabić na małe wykałaczki.

Wybrane sery można ułożyć na desce w kawałkach. Wówczas deska do serwowania musi być wyposażona była w odpowiedni nóż, który umożliwi szybkie przekrojenie ulubionego typu sera.
Lepiej nie wybierać więcej niż 3-5 rodzajów (co najmniej jeden ser świeży, jeden ser twardy i jeden ser pleśniowy).

Dobrym pomysłem jest układanie ich według wskazówek zegara: od najdelikatniejszego do najbardziej wyrazistego w smaku. Wszystkie powinny być podawane w temperaturze pokojowej (nie zimne prosto z lodówki).

Do dekoracji kompozycji warto wykorzystać:

Nie wolno zapomnieć o trunkach. Do deski serów i przekąsek sprawdzi się białe lub czerwone wino, najlepiej wytrawne (choć należy uwzględniać zarówno wybrane produkty, jak i okoliczności oraz preferencje gości).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka