Dieta oczyszczająca – tydzień drugi
Pierwszy tydzień odchudzania za nami. Przedstawiamy jadłospis na drugi tydzień diety oczyszczającej, skomponowany przez dietetyk Sylwię Ogrodowczyk. Powinien mu towarzyszyć plan treningowy stworzony przez trenera osobistego Grzegorza Wichrzyckiego. Kolejna część cyklu opublikowana zostanie w poniedziałek, 15 lutego. Poniżej znajdziecie propozycje dań na 7 dni diety oczyszczającej.
Śniadanie: zupa kukurydziana z makaronem i włoszczyzną.
Przepis:
- puszka kukurydzy;
- 2 łyżki masła;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 ziemniaki;
- 2 szklanki bulionu warzywnego (nie z kostki);
- 150 ml śmietanki;
- 2–3 łyżki żółtego sera;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- sól, pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić czosnek. Dodać ziemniaki, bulion, gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać śmietankę, dodać kukurydzę i połowę zalewy. Doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypać żółtym serem i natką.
Drugie śniadanie: 5 śliwek, 2 surowe marchewki.
Obiad: ryba po włosku (przepis dla 4 osób; dla jednej – filet 100 g i 6 łyżek fasoli z dodatkami).
Przepis:
- 200 g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej;
- 4 filety rybne;
- 2 pomidory;
- natka pietruszki;
- ząbek czosnku;
- sól, pieprz, chilli;
- 2 łyżki oleju.
Wykonanie: fasolkę wrzucić na posolony wrzątek i ugotować. Pokroić na ok. 2 cm kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w grubą kostkę. Czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, dodać filety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Doprawić do smaku. Do ryby dodać fasolkę i pomidory. Dusić 3 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Kolacja: grahamka z łyżeczką pasty z makreli, 50 g ogórka świeżego.
Wtorek
Śniadanie: zupa szpinakowa z trzema ziemniakami (ok. 300 ml).
Drugie śniadanie: 2 brzoskwinie.
Obiad: 4 pierogi z mięsem, 4 łyżki surówki z czerwonej kapusty.
Kolacja: grahamka, 3 łyżki sałatki warzywnej.
Przygotowanie: pęczek włoszczyzny gotować 20 minut. Włoszczyznę, 2 ziemniaki i 1 jajko na twardo pokroić w kostkę, wymieszać, dodać ulubione przyprawy. Żeby zaostrzyć smak, można dodać ogórek kiszony lub plaster papryki konserwowej.
Środa
Śniadanie: 300 ml barszczu białego z majerankiem i z ziemniakami.
Drugie śniadanie: 2 gruszki zapiekane z malinami i czekoladą.
Wykonanie: przekroić duże gruszki, wydrążyć gniazdo nasienne, w to miejsce wrzucić kilka malin i kostkę gorzkiej czekolady, podpiec kwadrans w 180 st. C.
Obiad: 80 g polędwiczek wieprzowych w sosie, 100 g kaszy gryczanej, 60 g duszonej cukinii.
Kolacja: 250 g sałatki greckiej.
Czwartek
Śniadanie: 250 ml żurku z ziemniakami i 1 gotowane jajko na twardo.
Drugie śniadanie: muffina czekoladowa, mango.
Obiad: ryba z bananami (przepis dla 2 osób; dla jednej – połowa tej porcji).
Przepis:
Wykonanie: ryż ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać trochę masła z oliwą i obsmażyć osolone filety rybne po obu stronach (ok. 3 minuty z każdej strony). Obsmażoną rybę przełożyć na talerz. Na patelnię wlać śmietanę, dodać pieprz i rum. Sos zagotować i odstawić. Banana pokroić w plasterki i krótko podsmażyć na maśle. Na talerz z rybą nałożyć ugotowany ryż, na rybę polać przygotowany sos, ozdobić plasterkami podsmażonych bananów.
Piątek
Śniadanie: 250 ml zupy jarzynowej z makaronem (5 łyżek makaronu lub klusek w formie muszelek, świderków).
Drugie śniadanie: 3 ciastka korzenne lub pierniczki, jabłko.
Obiad: pulpeciki rybne w sosie jarzynowym z ryżem i brokułami (z tego przepisu wychodzi ok. 14 klopsów wielkości średniej mandarynki – jedna porcja to 4 sztuki).
Przepis:
- 75 dkg filetów rybnych bez skóry (waga netto), może być mintaj, dorsz;
- 25 dkg ugotowanych ziemniaków;
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki;
- 3 lekko kopiaste łyżki tartej bułki;
- 2 łyżki kaszki manny suchej;
- 1 jajko;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- sól i pieprz;
- olej do smażenia;
- bułka tarta do obtoczenia.
Wykonanie: jeżeli ryby mamy mrożone, to po rozmrożeniu pokroić je na drobniejsze kawałki i mocno odcisnąć na sicie z wody. Ziemniaki ugotować i dobrze rozgnieść. Mięso ryby zmielić i dodać do niego ostudzone ziemniaki, mąkę, bułkę tartą, kaszę, jogurt, jajko i wyrobić, przyprawiając solą i pieprzem. Klopsy są bardzo miękkie, ale jest to ryba, więc nie mogą być tak zwarte, jak z mięsa. Kulki kształtować, maczając dłonie w wodzie i ręką obsypywać bułką tartą. Rozgrzać na patelni 2 cm oleju i smażyć klopsiki na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron, delikatnie obracając. Wcześniej przygotować sos.
Sos:
- średnia marchewka;
- mały kawałek pora (mogą być 2 ząbki czosnku);
- 1 łyżka natki pietruszki;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli;
- pieprz i sól;
- 1/2 litra wody;
- do zagęszczenia: 1/2 szklanki mleka rozmieszanego z 1,5 płaskiej łyżki mąki, olej.
Na 1 łyżce oleju podsmażyć startą marchewkę i pokrojony drobno por. Wlać wodę, jogurt i rozmieszać. Gdy się zagotuje, doprawić solą i pieprzem i zagęścić mlekiem z mąką. Dodać posiekaną pietruszkę. Usmażone klopsiki najlepiej polać sosem lub na chwilę je do niego włożyć i podać ze 100 g ryżu i 4 różyczkami brokuła.
Kolacja: bułka grahamka lub kanapka z pieczywa razowego, serek grani śmietankowy, 3 łyżeczki ulubionych kiełków.
Sobota
Śniadanie: 300 ml zupy szczawiowej z ziemniakami.
Obiad: 150 g klusek leniwych z jabłkiem.
Przepis:
- kostka sera półtłustego;
- jajko;
- szczypta soli;
- odrobina cynamonu i wanilii;
- 3 łyżki mąki owsianej.
Przygotowanie: wszystko wymieszać, formować kluski za pomocą łyżki i wrzucać na wrzątek, gotować na wolnym ogniu 8 minut po wypłynięciu. W międzyczasie obrać dwa jabłka, pokroić, wrzucić na patelnię, podlać łyżką wody, uprażyć, dodać imbir, cynamon, kardamon.
Kolacja: grahamka, plaster sera koziego, 3 rzodkiewki, pomidor.
Niedziela
Śniadanie: 300 ml zupy kapuśniak z kiszonej kapusty.
Drugie śniadanie: 180 g jogurtu naturalnego, brzoskwinia.
Obiad: 80 g kaszy jęczmiennej, 4 łyżki gulaszu wieprzowego z warzywami, 5 łyżek surówki z białej kapusty.
Kolacja: bułka grahamka, plaster sera koziego, pół czerwonej papryki.