Dieta pięciodniowa
Dieta 5-dniowa, jak sama nazwa wskazuje, trwa 5 dni. Składa się z sześciu niskokalorycznych posiłków i gwarantuje stratę 3 kilogramów. Całodzienny jadłospis zawiera 860 kilokalorii! To około 1/3 całodziennej racji pokarmowej, jaka powinna być spożywana przez dorosłego człowieka będącego mało aktywnym fizycznie.
Czytaj więcej
1. Założenia diety 5-dniowej
Dieta redukcyjna zawierająca tak niewiele kalorii jest stosowana przez osoby z otyłością olbrzymią (z BMI powyżej 35). Zwolennicy diety przekonują o jej skuteczności i bezpieczeństwie bez efektu jo-jo. Według nich dieta zawiera wszystkie niezbędne składniki mineralne i witaminy, jednak brak jest informacji dotyczących odpowiedniej podaży tłuszczu, białka i węglowodanów.
Dieta 5-dniowa jest gotowym zestawem 6 posiłków na 5 dni. Opakowanie zawiera 2 musli, 3 koktajle, 5 batoników, 5 gorących obiadów, 5 budyniów i 10 bulionów. Kuracja jest monotonna i towarzyszy jej ciągłe uczucie głodu. Dla osób, które chcą odchudzać się trochę wolniej, a tym samym spożywać większe ilości pożywienia, można stworzyć dietę 1000-1200 kcal. Polega ona na spożywaniu 4 posiłków, gdzie tylko 2 z nich będą gotowymi produktami diety w postaci batona, shake’a czy gorącego obiadu. Pozostałe dania powinny być lekkie i niskokaloryczne, np. sałatka i owoc.
Ważne jest przestrzeganie długości trwania diety – oba warianty mogą być stosowane tylko 3 tygodnie. Należy również pamiętać o uzupełnianiu płynów (przynajmniej 2 l wody niegazowanej lub herbaty dziennie). Do gotowych posiłków można dodawać warzywa w celu uzupełnienia witamin i składników mineralnych.
Dieta 5-dniowa nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby chore, co świadczy o tym, że jest nieracjonalna i niedoborowa. Nie powinna też być spożywana przez osoby młode, ponieważ w okresie dojrzewania organizm musi dostawać odpowiednią dawkę energii w postaci białek, tłuszczów i węglowodanów, których dieta 5-dniowa nie jest w stanie dostarczyć.
Po zakończeniu diety u osób, które powrócą do swoich dawnych nieprawidłowych nawyków żywieniowych i wysokiej kaloryczności diety, z pewnością wystąpi efekt jojo. Trzeba również pamiętać o tym, że podczas diety niskoenergetycznej około 50% straconej masy ciała pochodzi z mięśni, a nie z tkanki tłuszczowej. Lepiej więc chudnąć wolniej, ale z głową.
2. Przykładowy jadłospis
Dzień I | Dzień II | Dzień III | Dzień IV | Dzień V | |
---|---|---|---|---|---|
Śniadanie 1 | Musli | Koktajl | Musli | Koktajl | Budyń |
Śniadanie 2 | Budyń | Baton | Baton | Budyń | Baton |
Obiad | Gorący obiad, bulion | Gorący obiad, miseczka warzyw, bulion | Gorący obiad, miseczka warzyw, bulion | Gorący obiad, bulion | Gorący obiad, bulion |
Podwieczorek | Baton | Budyń | Budyń | Baton | Koktajl |
Kolacja | Bulion | Bulion | Bulion | Bulion | Bulion |
Reguły diety: śniadanie należy zjadać od razu po przebudzeniu. Dopuszczalna zwłoka to pół godziny. Obiad zjadamy przed 13, a kolację najpóźniej do 19. Posiłki powinny być spożywane nie częściej niż co 3 godziny. Dieta przyniesie efekty, jeżeli osoba odchudzająca dokładnie dostosuje się do założeń i zaleceń diety. Zaletą tej diety jest brak przetworzonych cukrów i węglowodanów i konieczność zjedzenia śniadania. Menu można dostosować do swoich potrzeb i gustów.