Trwa ładowanie...

Dieta truskawkowa

Dieta truskawkowa
Dieta truskawkowa

Sekrety diety truskawkowej zaliczana jest do jednoskładnikowych metod odchudzania – podczas jej prowadzenia organizm nie dostaje wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Dlatego też dietę stosuje się tylko przez trzy dni. W tym czasie waga może zmniejszyć się nawet o 2,5 kg. Stosowanie diety truskawkowej działa oczyszczająco na organizm, przywraca dobry nastrój i formę. Nie jest ona jednak dobra dla wszystkich – alergicy i osoby podatne na uczulenia powinny ostrożnie do niej podchodzić. Cukrzycy także powinni podchodzić do tej diety sceptycznie.

spis treści

1. Jadłospis diety truskawkowej

Dojrzałe truskawki mają dużo witamin – C, A, B1, B2, PP. Zawierają także kwas elegonowy, który chroni przed chorobami nowotworowymi, odżywcze sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Truskawki obniżają też kwasowość moczu i dlatego są polecane przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych. Zawarte w truskawkach bogactwo ochrania nasz organizm przed reumatyzmem i wspomaga leczenie artretyzmu.

Owoce mają niezwykłe walory smakowe i trudno im się oprzeć. Jednak jak schudnąć, przygotowując tylko potrawy z truskawek? Wystarczy codziennie przyrządzać wymienione niżej potrawy. Należy jednak przy tym pamiętać, że skuteczne i szybkie odchudzanie z truskawkami niekoniecznie jest zdrowe. Dlatego też tej diety nie wolno stosować zbyt długo i zbyt często. Każdego dnia na śniadanie jemy to samo, co pierwszego dnia diety. Na drugie śniadanie oraz na kolację zawsze jemy 10 dag truskawek, dostarczą nam one ok. 33 kcal. Kolejne dni diety różnią się od siebie tylko pomysłami na obiad i kolację.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Czytaj więcej

Dzień 1

  • Śniadanie: truskawki (ok. 20 dag), mały jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu (1,5%), ziołowa herbatka.
  • Drugie śniadanie: truskawki (ok. 10 dag).
  • Obiad: truskawki z ryżem.
  • Podwieczorek: truskawki (10 dag).
  • Kolacja: omlet z dodatkiem truskawek.

Dzień 2

  • Obiad: Sznycel polany sosem truskawkowym.
  • Kolacja: Nadziewany melon.

Dzień 3

  • Obiad: Filet tzw. „ogrodniczek”.
  • Kolacja: Truskawki podawane z mozzarellą.

2. Przepisy na dania z truskawkami

Ryż z truskawkami

Składniki: 20 dag truskawek, 7 dag ryżu, 3 łyżki soku z pomarańczy, odrobina cynamonu lub imbiru, słodzik.

Przygotowanie: ryż należy ugotować zgodnie z opisem zamieszczonym na opakowaniu. Truskawki najpierw należy umyć, następnie usunąć z nich szypułki oraz pokroić owoce na pół. Truskawki łączymy z ryżem oraz sokiem z pomarańczy. Potrawę dla smaku można posłodzić słodzikiem oraz doprawić szczyptą cynamonu. Kaloryczność dania to ok. 343 kalorie.

Sznycel w sosie truskawkowym

Składniki: odrobina chudego sznycla wieprzowego (10 dag), truskawki (20 dag), łyżka śmietany, pieprz, trochę makaronu.

Przygotowanie: sznycel smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Truskawki miksujemy, dodajemy do nich łyżkę kwaśnej śmietany oraz pieprz. Potrawę podajemy z ugotowanym makaronem (342 kalorie).

Truskawki z mozzarellą

Składniki: odrobina mozzarelli (ok. 5 dag), truskawki (ok. 20 dag), migdały, odrobina soku z cytryny, 2 łyżeczki oleju lub oliwy, kilka liści sałaty.

Przygotowanie: sałatę i truskawki należy umyć. Następnie kroimy mozzarellę w drobną kostkę. Na liściach sałaty układamy ser oraz truskawki. Całość skrapiamy oliwą i cytryną. Sparzone migdały siekamy i wrzucamy na patelnię, by je lekko zarumienić (291 kalorii).

Stosując dietę truskawkową, musimy pamiętać, że nie dostarcza ona naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, dlatego też jest niezwykle niebezpieczna dla naszego zdrowia, zwłaszcza gdy jest długo stosowana. Ponadto, gdy po diecie zechcemy wrócić do normalnego trybu odżywiania, może pojawić się ryzyko efektu jo-jo.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze