Dieta z warzyw - jadłospis, zasady, efekty
Dieta z warzyw, czyli dieta warzywna, to potocznie dieta jarzynowa. Jest ona często stosowana ze względu na swoją prostotę i łatwość przygotowania posiłków. Jak sugeruje nazwa, w jej jadłospisie dominują głównie warzywa, które są bogate w liczne witaminy i składniki mineralne. Są także źródłem błonnika, który sprzyja odchudzaniu. Dieta z warzyw może być stosowana przez wszystkie zdrowe osoby, z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących, a także osób poniżej 15. roku życia.
1. Efekty diety z warzyw
Dieta z warzyw ma pomóc w utracie zbędnych kilogramów w łatwy i szybki sposób. Warzywa mają mało kalorii i dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Przyspiesza także przemianę materii.
Czytaj więcej
Dieta z warzyw pozwala także oczyścić organizm z toksyn. Poza tym dostarcza liczne witaminy i składniki mineralne, w które bogate są warzywa.
Jak wszystkie inne diety, dieta warzywna posiada swoje wady. Jedną z nich jest niska kaloryczność. Kolejną jest mała ilość białka, które jest niezbędne do rozwoju i regeneracji organizmu.
2. Zasady diety z warzyw
Dietę warzywną można stosować od 5 do 10 dni. W menu znajdują się tylko warzywa, co sprawia, że liczenia kalorii staje się w tym przypadku zbyteczne. Ilość i obfitość posiłków jest dowolna, jednak nie należy spożywać mniej niż 1000 gramów posiłków dziennie.
Warzywa można spożywać w różnych postaciach. Mogą być duszone, gotowane, blanszowane, kiszone, a nawet surowe. Sposób przygotowania zależy od upodobań. Dozwolone jest używanie różnego rodzaju przypraw, zwłaszcza tych ziołowych.
Jak w każdej diecie, bardzo ważne jest picie dużych ilości płynów, najlepiej około 2 litrów dziennie - wskazane są napary z ziół, kawa czy herbata Wszystko jednak należy spożywać z umiarem.
Ważnym zaleceniem jest również jedzenie niewielkiej ilości chudego mięsa indyka i ryb, a także picie napojów mlecznych, które dostarczają białko pełnowartościowe.
Dodatek tłuszczu w postaci masła, oliwy z oliwek jest konieczny do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E czy K.
3. Przykładowy jadłospis w diecie z warzyw
Dieta z warzyw jest prosta i łatwa w przygotowaniu, dlatego każdy z nas znajdzie dla siebie odpowiednie dania. Poniżej znajduje się przykład menu diety warzywnej:
- Śniadanie – świetnym pomysłem na śniadanie jest pieczywo z ogórkiem i twarogiem. Twaróg półtłusty łączymy z ziołami (koperek, natka pietruszki, bazylia), następnie dodajemy pokrojonego ogórka i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany serek możemy nałożyć np. na chleb
- Obiad – na obiad dobrze jest zjeść danie o większej liczbie kalorii. Dobrym pomysłem może być kalafior z kurczakiem i brokułami. Kalafior i brokuły gotujemy, następnie dodajemy wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka (150 g). Wszystkie składniki mieszamy razem, dodając jogurt naturalny. Przyprawiamy do smaku.
- Kolacja – polecamy kalarepę z ogórkiem, pomidorem i sałatą. Sałatę rwiemy na drobne cząstki, natomiast kalarepę trzemy na tarce. Ogórka i pomidora kroimy w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodając jogurt naturalny (150 g). Można do tego dodać posiekane zioła lub grzanki.
Warzywa możemy przygotować na wiele sposobów, urozmaicając swój jadłospis.
4. Produkty przeciwwskazane w diecie z warzyw
Odchudzasz się? Lepiej nie jedz batatów. Są zdrowsze od zwykłych ziemniaków, jednak mają więcej kalorii. Jeden średniej wielkości słodki ziemniak ma ponad 200 kcal. Z tego powodu nie należy się nimi zajadać na diecie, ale raz na jakiś czas możesz pozwolić sobie na frytki z batatów z piekarnika.