Trwa ładowanie...

Dodajesz to do herbaty? Wielu Polaków popełnia ten sam błąd

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
03.12.2022 14:33
Nie dodawał miodu do wrzątku. Miód w temperaturze powyżej 45 stopni traci swoje właściwości
Nie dodawał miodu do wrzątku. Miód w temperaturze powyżej 45 stopni traci swoje właściwości (Adobe Stock)

W długie, zimne wieczory aromatyczna herbata doskonale nas rozgrzeje i wzmocni odporność. Miód, sok malinowy, cukier, aromatyczna pomarańcza, goździki, imbir - wydają się być idealnym połączeniem. Dietetycy ostrzegają jednak, by po taką herbatę sięgać okazjonalnie ze względu na jej wysoką kaloryczność.

spis treści

1. Herbata z miodem? Tak, ale z umiarem

Miód jest źródłem wielu cennych składników mineralnych takich jak potas, sód, żelazo, miedź, mangan, wapń czy fosfor. Miód jest znany z właściwości przeciwzapalnych, doskonale wzmacnia organizm podczas sezonowych infekcji, jest polecany również w przypadku chorób układu krążenia. Doskonale sprawdza się jako dodatek do różnych potraw i napojów, o ile nie sięgamy po niego za często.

Dietetycy przypominają, że miód ma wysoki indeks glikemiczny (60 Ig), z tego powodu powinny na niego uważać przede wszystkim osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością.

Do tego jedna łyżeczka miodu - to ok. 35 kalorii. Kluczowy jest umiar, bo jeżeli w ciągu dnia wypijemy cztery kubki herbaty z miodem, to oznacza co najmniej 140 dodatowych kcal, które niepostrzeżenie wskakują do dziennego bilansu kalorycznego.

Zobacz film: "CUKIER? MIÓD? STEWIA? Czym słodzić?"

Dietetycy zwracają uwagę na jeszcze jeden błąd, który popełnia wiele osób. Podczas przyrządzania zimowej herbaty od razu po zalaniu wrzątku dodają miód, sok i plastry owoców. W ten sposób tracimy cenne składniki zawarte w tych produktach. Zarówno miód, jak i cytrusy powinno się dodawać, dopiero wtedy, kiedy herbata trochę przestygnie. Miód w temperaturze powyżej 45 stopni traci swoje właściwości.

Zimowa herbata - nie dodawaj do niej cukru
Zimowa herbata - nie dodawaj do niej cukru (Getty Images)

2. Soki owocowe

Obok miodu, nieodzownym składnikiem rozgrzewającej herbatki wydaje się sok z malin. Taki sok ma bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy, jest źródłem potasu, magnezu i wapnia, przez co wspiera prawidłową pracę serca i pomaga w leczeniu dolegliwości wątroby i nerek. Gdzie jest haczyk?

Sok z malin zawiera też sporo cukru, co oznacza, że jedna łyżeczka takiego napoju to ok.15-20 kcal. Łatwo policzyć, ile dodatkowych kalorii przyswajamy, jeżeli każdego dnia będziemy wypijali po kilka kubków herbaty z dodatkiem takiego soku.

3. Kaloryczny "prąd"

Część osób chętnie wzmacnia herbatę dodatkiem alkoholu. Herbatka z prądem z pewnością jest bardzo rozgrzewająca, ale równie mocno kaloryczna. 50 mililitrów wódki to ponad 110 kcal. Do tego alkohol nie służy naszemu zdrowiu, a jego regularne spożywanie, nawet w niewielkich ilościach, może prowadzić do uzależnienia.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze