Trwa ładowanie...

Sok z malin - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, przepis

W okresie zimowym chętnie sięgamy po sok malinowy. Większość z nas docenia jego właściwości zdrowotne i walory smakowe. Sok na bazie malin dostarcza nam szereg składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, witamina C, wapń, czy magnez. Dodatkowo, wykazuje on działanie przeciwgorączkowe, wzmacniające i przeciwmiażdżycowe. Jakie inne właściwości lecznicze posiada sok z malin?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Sok z malin

Sok z malin to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i mikroelementów. Zawiera między innymi: witaminę C, witaminę E, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, witaminy z grupy B, kwasy organiczne (salicylowy, elagowy, cytrynowy, jabłkowy) oraz pektyny. Picie soku z malin wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami wirusowymi. Zawarty w soku malinowym kwas salicylowy działa wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe.

Sok z malin w szczególności polecany jest osobom, które borykają się z infekcją układu oddechowego lub zapaleniem oskrzeli. Produkt ten łagodzi kaszel i nieprzyjemne objawy przeziębienia, a także przyspiesza rekonwalescencję.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że sok na bazie malin wspomaga odchudzanie. Dzięki właściwościom przeczyszczającym, wpływa na pracę układu pokarmowego. Zawarte w soku malinowym pektyny i kwasy organiczne usuwają nadmiar toksyn.

2. Właściwości lecznicze soku z malin

Właściwości lecznicze soku z malin wykorzystywano już w czasach starożytnych. Nasi przodkowie wykorzystywali maliny w leczeniu przeziębień, anemii i nerwicy. Naturalny, własnoręcznie robiony sok z malin wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości. Skutecznie obniża ciśnienie krwi i wzmacnia mięsień sercowy. Jest pomocny w łagodzeniu bólu menstruacyjnego. Oprócz tego:

  • posiada właściwości przeciwgorączkowe (rozszerza gruczoły potowe i obniża temperaturę ciała),
  • działa przeciwzapalnie,
  • posiada właściwości przeciwbakteryjne,
  • działa uspokajająco,
  • chroni przed miażdżycą,
  • skutecznie leczy biegunkę,
  • wykazuje właściwości przeciwnowotworowe,
  • reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • hamuje rozwój bakterii jelitowych,
  • zawarte w soku z malin olejki eteryczne działają rozgrzewająco,
  • rozkurcza mięśnie gładkie,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • zawarte w soku z malin składniki wspomagają leczenie anemii,
  • działa antyoksydacyjnie,
  • opóźnia procesy starzenia.

3. Zastosowanie soku malinowego

Sok malinowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych, jednak jego zastosowanie jest dużo szersze. Sok z malin to idealny składnik pysznej, rozgrzewającej herbaty. Oprócz soku z malin, do herbaty możemy dodać również pokrojone pomarańcze, cytryny lub goździki.

Poza tym sok z malin stanowi świetny składnik deserów, koktajli, drinków czy sałatek owocowych. Łącząc go z żelatyną, możemy uzyskać naturalną galaretkę.

4. Przepis na naturalny sok z malin

Do przyrządzenia naturalnego soku z malin potrzebne są następujące składniki:

  • 4 kilogramy świeżych malin,
  • 1 kilogram cukru lub innej substancji słodzącej.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj maliny, a następnie powoli wsyp je do garnka warstwami. Każdą z warstw posyp cukrem lub inną substancją słodzącą, np. ksylitolem. Odstaw maliny na kilkanaście minut. Po tym czasie owoce powinny wypuścić sok. Podgrzewaj maliny na wolnym ogniu przez pół godziny, a następnie gotuj przez 5-10 minut. Kiedy sok przestygnie, przecedź go dokładnie przez sito. Gotowy sok przelej do szklanych słoiczków lub butelek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.