Sok z malin - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, przepis
W okresie zimowym chętnie sięgamy po sok malinowy. Większość z nas docenia jego właściwości zdrowotne i walory smakowe. Sok na bazie malin dostarcza nam szereg składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, witamina C, wapń, czy magnez. Dodatkowo, wykazuje on działanie przeciwgorączkowe, wzmacniające i przeciwmiażdżycowe. Jakie inne właściwości lecznicze posiada sok z malin?
1. Sok z malin
Sok z malin to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i mikroelementów. Zawiera między innymi:
- witaminę C,
- witaminę E,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- witaminy z grupy B,
- kwasy organiczne (salicylowy, kwas elagowy, cytrynowy, jabłkowy),
- pektyny.
Picie soku z malin wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami wirusowymi. Zawarty w soku malinowym kwas salicylowy działa wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe.
Sok z malin w szczególności polecany jest osobom, które borykają się z infekcją układu oddechowego lub zapaleniem oskrzeli. Produkt ten łagodzi kaszel i nieprzyjemne objawy przeziębienia, a także przyspiesza rekonwalescencję.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że sok na bazie malin wspomaga odchudzanie. Dzięki właściwościom przeczyszczającym, wpływa na pracę układu pokarmowego. Zawarte w soku malinowym pektyny i kwasy organiczne usuwają nadmiar toksyn.
2. Właściwości lecznicze soku z malin
Właściwości lecznicze soku z malin wykorzystywano już w czasach starożytnych. Nasi przodkowie wykorzystywali maliny w leczeniu przeziębień, anemii i nerwicy. Naturalny, własnoręcznie robiony sok z malin wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości. Skutecznie obniża ciśnienie krwi i wzmacnia mięsień sercowy. Jest pomocny w łagodzeniu bólu menstruacyjnego. Oprócz tego:
- posiada właściwości przeciwgorączkowe (rozszerza gruczoły potowe) i obniża temperaturę ciała),
- działa przeciwzapalnie,
- posiada właściwości przeciwbakteryjne,
- działa uspokajająco,
- chroni przed miażdżycą,
- skutecznie leczy biegunkę,
- wykazuje właściwości przeciwnowotworowe,
- reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
- hamuje rozwój bakterii jelitowych,
- zawarte w soku z malin olejki eteryczne działają rozgrzewająco,
- rozkurcza mięśnie gładkie,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- zawarte w soku z malin składniki wspomagają leczenie anemii,
- działa antyoksydacyjnie,
- opóźnia procesy starzenia.
3. Zastosowanie soku malinowego
Sok malinowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych, jednak jego zastosowanie jest dużo szersze. Sok z malin to idealny składnik pysznej, rozgrzewającej herbaty. Oprócz soku z malin, do herbaty możemy dodać również pokrojone pomarańcze, cytryny lub goździki.
Poza tym sok z malin stanowi świetny składnik deserów, koktajli, drinków czy sałatek owocowych. Łącząc go z żelatyną, możemy uzyskać naturalną galaretkę.
4. Przepis na naturalny sok z malin
Do przyrządzenia naturalnego soku z malin potrzebne są następujące składniki:
- 4 kilogramy świeżych malin,
- 1 kilogram cukru lub innej substancji słodzącej.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj maliny, a następnie powoli wsyp je do garnka warstwami. Każdą z warstw posyp cukrem lub inną substancją słodzącą, np. ksylitolem. Odstaw maliny na kilkanaście minut. Po tym czasie owoce powinny wypuścić sok. Podgrzewaj maliny na wolnym ogniu przez pół godziny, a następnie gotuj przez 5-10 minut. Kiedy sok przestygnie, przecedź go dokładnie przez sito. Gotowy sok przelej do szklanych słoiczków lub butelek.