Domowe sposoby na zgagę. Najlepsze naturalne metody na przykre dolegliwości
Zgaga to szczególnie nieprzyjemna dolegliwość pokarmowa, która objawia się piekącym i palącym bólem w klatce piersiowej, zwykle za mostkiem. Nieprzyjemne objawy można łagodzić zarówno przy pomocy leków, jak i naturalnych metod. Jakie są domowe sposoby na zgagę? Co jest dobre na refluks i niestrawność? I co pomaga ciężarnym na uporczywe pieczenie w przełyku?
1. Najczęstsze przyczyny zgagi
Zgaga to stosunkowo częsta dolegliwość, która objawia się przykrym pieczeniem i uczuciem palenia w okolicy przełyku oraz mostka. Czasem nieprzyjemne objawy dochodzą aż do gardła. Zgaga związana jest z cofaniem się treści pokarmowej i silnie drażniącego kwasu solnego z żołądka do przełyku.
Co powoduje zgagę i sprzyja jej powstawaniu?
- choroby układu pokarmowego, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy,
- nadwaga i otyłość,
- zaburzenia psychonerwicowe,
- ciąża,
- nadużywanie niektórych leków,
- palenie tytoniu, częste spożywanie alkoholu,
- brak aktywności fizycznej,
- złe nawyki żywieniowe, dieta bogatotłuszczowa.
2. Najlepsze domowe sposoby na zgagę i refluks
W walce ze zgagą ogromną rolę odgrywają właściwe nawyki żywieniowe i higieniczny tryb życia. Unikanie palenia tytoniu, picia alkoholu, czy jedzenia o zbyt późnej porze. Istotne jest także ograniczanie pewnych produktów żywnościowych, mogących nasilać dolegliwości (np. kawa, czekolada i tłuste potrawy). Bardzo ważna jest też regularna aktywność fizyczna i odpowiednia masa ciała. Co jednak zrobić, gdy już pojawiło się pieczenie w przełyku? Co na zgagę?
Domowe sposoby na ostrą zgagę to m.in.:
- Soda oczyszczona – ten domowy sposób na zgagę stosowany jest od pokoleń. Soda w niewielkich ilościach ma właściwości hamujące wydzielanie soku żołądkowego. Wystarczy jedną łyżeczkę sody rozpuścić w szklance z letnią wodą, a następnie wypić mieszaninę.
- Korzeń świeżego imbiru – w leczeniu pieczenia w przełyku, pomocny może być też imbir, który wspomaga trawienie. Wystarczy kilka plasterków imbiru zalać wrzątkiem i pić napar kilka razy dziennie.
- Siemię lniane – kisiel z siemienia lnianego to szybki, domowy sposób na zgagę po alkoholu, czy po spożyciu zbyt tłustego posiłku. Mikstura łagodzi nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, działa ochronnie na ściany przełyku i żołądka.
- Musztarda – ten popularny sos z nasion gorczycy wykazuje alkaliczne właściwości neutralizujące kwasy. Jednak należy pamiętać o tym, że musztarda to domowy sposób na zgagę, który stanowi tylko chwilowe rozwiązanie problemu.
- Napary ziołowe – wśród domowych sposobów na zgagę, czy nadkwasotę warto wymienić także zioła. Szczególnie pomocne w leczeniu nieprzyjemnego pieczenia są rośliny takie jak rumianek, nagietek, liść babki lancetowatej, czy kminek.
- Mleko i jogurty naturalne – to jeden z najbardziej znanych domowych sposobów na zgagę. Mleko obniża kwasowość treści żołądka. Niestety napój ten ma krótkotrwałe działanie, najczęściej pomaga pozbyć się dolegliwości na ok. 20 minut.
- Cytryna – często w łagodzeniu zgagi zaleca się picie wody z sokiem z cytryny. Ten domowy sposób na zgagę ma działać alkalizująco. Jednak warto pamiętać o tym, że zbyt duża ilość cytrusów może także nasilać nieprzyjemne dolegliwości.
- Ocet jabłkowy – to domowy sposób na zgagę i niestrawność, który jest bardzo często polecany. Jednak jak dotąd jego skuteczność nie została jeszcze poparta badaniami.
3. Domowe sposoby na zgagę w ciąży
Nieprzyjemne dolegliwości związane z paleniem i pieczeniem w przełyku pojawiają się bardzo często także u ciężarnych. W tym przypadku konieczne jest zwrócenie szczególnej uwagi na to, by domowe sposoby na zgagę, czy wzdęcia były bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla malucha.
Na pewno nie jest wskazane stosowanie środków farmakologicznych na własną rękę. Przyjmowanie wszelkich leków najlepiej uzgodnić z lekarzem prowadzącym. Uporczywe dolegliwości można złagodzić także domowymi sposobami, jednak wskazana jest szczególna ostrożność.
Bezpieczny, choć krótkotrwały, sposób na zgagę w ciąży to picie mleka, naturalnych maślanek, kefirów i jogurtów. Pomocne może być także żucie gumy, jedzenie papai, czy migdałów, które działają zobojętniająco na kwas solny w żołądku.