Gorczyca – charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
Gorczyca jest przyprawą, która w głównej mierze kojarzymy z musztardą. Ma ona jednak także inne zastosowania w kuchni. Gorczyca ma także właściwości zdrowotne i w medycynie naturalnej jest obecna od lat. Jakie właściwości ma gorczyca? Kto powinien ją stosować?
1. Co to jest gorczyca?
Gorczyca należy do roślin z rodziny kapustowatych. Pierwotnie występowała w Europie Południowej, Afryce Północnej, Azji Zachodniej i Pakistanie jednak jest rosliną szybko adaptującą się do nowego otoczenia. Gorczyca nie wymaga żyznej gleby. Gorczycę można spotkać także w Polsce.
Gorczyca jest zarówno surowcem zielarskim jak i przyprawą. Nasiona gorczycy zawierają olej, glikozyd, synalbinę, białko, sole mineralne i olejki eteryczne.
Gorczyca to także wielonasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy i minerały takie jak kwas foliowy, witamina C, fosfor i potas.
2. Właściwości lecznicze gorczycy
Gorczyca ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające oraz poprawiające trawienie. Wyciągi z nasion gorczycy stosuje się przy chorobach układu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności. Gorczyca była stosowana przy wrzodach żołądka. Gorczyca ma właściwości powlekające z powodu obecności śluzu w nasionach.
Wyciąg z gorczycy można stosować do płukania przy zapaleniu gardła) i zapaleniu migdałków. Nasiona gorczycy można także nagrzewać i okładać nimi bolące stawy lub miejsca z bólami reumatologicznymi. Dlatego też gorczyca znalazła zastosowanie w produkcji materaców do spania, specjalnych poduszek, opasek na kolano czy inne stawy.
Z nasion gorczycy wytwarza się olejek gorczycowy, który pobudza trawienie. Jest on dodawany także do maści i innych preparatów stosowanych przy nerwobólach i reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Spożywanie gorczycy może przyśpieszyć metabolizm, zmniejsza apetyt oraz obniżą poziom cukru we krwi. Miód z gorczycy pomaga dbać o układ krążenia ponieważ reguluje ciśnienie krwi.
Gorczyca może mieć właściwości drażniące, dlatego też nie można przesadzać z jej stosowaniem. Szczególnie tyczy się to olejku gorczycowego stosowanego bezpośrednio na skórę. Może on wywołać podrażnienie, a nawet martwicę. Zbyt częste stosowanie gorczycy może być także negatywne dla układu pokarmowego i zaostrzać stany chorobowe.
Zobacz też:
3. Musztarda w kuchni
Gorczyca to przede wszystkim musztarda. Wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem, gorczyca stanowi główny składnik do przygotowania musztardy i pieprzu ziołowego. Gorczyca jest wykorzystywana do przygotowywania marynat do mięs i wędlin. Stosuje się ją także przyprawiania serów, sosów i past jajecznych.
4. Kaloryczność gorczycy
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 56 g (1 szklanka, pokrojona) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 27,0 kcal | 15,12 kcal |
Białko | 2,86 g | 1,60 g |
Węglowodany | 4,67 g | 2,62 g |
Cukier | 1,32 g | 0,74 g |
Błonnik | 3,20 g | 1,79 g |
Tłuszcz | 0,42 g | 0,24 g |
Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,05 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,04 g | 0,02 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 70,0 mg | 39,2 mg |