Garam masala - charakterystyka, skład mieszanki, przygotowanie przyprawy, zastosowanie w kuchni
Garam masala to mieszanka suchych przypraw, która pochodzi z północnych Indii. Garam masala tłumaczy się jako "pikantna przyprawa". To właśnie dzięki tej przyprawie każdy z nas we własnej kuchni może przygotować orientalne dania, które będą bardzo aromatyczne, lekko ostre i rozgrzewające. Trzeba jednak zaznaczyć, że jest to przyprawa, która może nie wszystkim przypaść do gustu.
1. Garam masala - charakterystyka
Garam masala była od wieków wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Z upływem czasu sąsiednie narody również zaczęły korzystać z jej walorów smakowych. Mieszanka suchych przypraw, czyli garam masala, nie jest tak bardzo ostra jak np: chili, ale jest bardzo aromatyczna i dość pikantna. Garam masala uważany jest za składnik, który daje poczucie szczęścia oraz dobrego samopoczucia.
W związku z tym, że przyprawa rozpowszechniła się na inne narody, powstało wiele wariacji smakowych tej mieszanki. Stało się tak, aby dostosować się do zmieniających się trendów, a także aby dostosować się do podniebień mieszkańców na całym świecie. Historii określenia garam masala trzeba doszukiwać się w starożytnym systemie medycyny indyjskiej – ajurwedy. Według niej przyprawa służyła do podwyższania temperatury ciała, a także do osiągnięcia dobrego samopoczucia.
2. Garam masala - skład mieszanki
Garam masala to bardzo aromatyczna mieszanka suchych przypraw. W jej skład wchodzi: kmin rzymski, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kolendra, goździki, liść laurowy, pieprz cayenne oraz cynamon. Oprócz podstawowej wersji możemy znaleźć także mieszanki z cebulą, czosnkiem, orzechami oraz anyżem gwiazdowym.
Skład przypraw może się nieco od siebie różnić w zależności od tego, w jakim regionie została przygotowana. Garam masala najlepiej smakuje dodawana do dań orientalnych. Przyprawa ta więc nie będzie dla wszystkich, ponieważ nie każdy lubi kuchnię orientalną.
3. Garam masala - przygotowanie przyprawy
Garam masala jest bardzo aromatyczną przyprawą. Sekret nie tkwi tylko w tym, że jest to odpowiednia kompozycja odpowiednich składników. Niesamowity smak i aromat kryje się w tym, że wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatołowej są pojedyńczo prażone, a następnie drobno mielone w młynku lub moździerzu. Przygotowanie takiej mieszanki przyprawa zajmuje się trochę czasu. Aby przyprawa garam masala idealnie urozmaicała smak potrawy, należy ją dodać pod sam koniec gotowania.
Zobacz także:
4. Garam masala - zastosowanie w kuchni
Garam masala to przyprawa, którą wykorzystuje się głównie do przyrządzania dań kuchni indyjskiej. Garam masala stanowi dodatek między innymi w takich daniach jak: rogan josh, czyli mięso pieczone na maśle ghee, murgh kari, czyli kurczak w specjalnym sosie, a także pekiństańskie pulao.
Przyprawa ta sprawdza się także bardzo dobrze w naszej tradycji kulinarnej. Można ją dodawać do marynat mięsnych, sałatek oraz sosów. Pomomi, że garam masala można wykorzystywać także w polskiej kuchni to jeszcze wiele osób nie słyszało o tej przyprawie i o jej właściwościach.