Karmel amoniakalno-siarczanowy ( E150d) - czym jest? Jakie jest jego zastosowanie?
Karmel amoniakalno-siarczanowy (E150d) to jeden z często wykorzystywanych dodatków do żywności. W wielu produktach żywnościowych znaleźć można substancje chemiczne takie jak konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze czy substancje zakwaszające. Dzięki dodatkom do żywności, produkty zyskują określony wygląd, smak oraz konsystencję. Niektóre wyroby zawierają karmel amoniakalno-siarczanowy, czyli E150d. Ten brązowy barwnik spożywczy dodawany jest przez producentów żywności m.in. do czekolad, coli, piw typu porter czy sosów barbecue. Co jeszcze warto wiedzieć na temat karmelu amoniakalno-siarczanowego?
1. Czym jest karmel amoniakalno-siarczanowy ( E150d)?
Karmel amoniakalno-siarczanowy jest popularnym dodatkiem do żywności. Substancja oznaczana symbolem E150d stanowi składnik wielu produktów, m.in. piw, win, sosów, zup instant, serów, pasztetów oraz coli.
Karmel amoniakalno-siarczanowy jest naturalnym barwnikiem modyfikowanym chemicznie. Występuje w postaci gorzkiej w smaku, brązowej lub czarnej cieczy. Warto nadmienić, że E150d łatwo rozpuszcza się w wodzie. Dopuszczalna dzienna dawka karmelu amoniakalno-siarczanowego wynosi 200 mg/kg masy ciała.
W jaki sposób otrzymuje się karmel amoniakalno-siarczanowy? Jej pozyskanie możliwe jest dzięki podgrzaniu cukrów (np. fruktozy, dekstrozy, sacharozy, glukozy) w obecności siarczynów i związków amoniaku.
Działanie karmelu amoniakalno-siarczanowego obejmuje barwienie produktów żywnościowych. E150d nadaje jedzeniu barwę żółtą, brązową, brązowo-złotą lub ciemnobrunatną.
2. Zastosowanie karmelu amoniakalno-siarczanowego (E150d)
Karmel amoniakalno-siarczanowy zyskał szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Substancję oznaczaną symbolem E150d znaleźć możemy między innymi w:
- piwach typu porter,
- napojach bezalkoholowych,
- serach topionych,
- coli,
- occie balsamicznym,
- kawie rozpuszczalnej,
- czekoladach,
- zupach typu instant,
- sosach barbecue,
- kandyzowanych owocach,
- dżemach,
- galaretkach,
- sproszkowanych deserach,
- whiskey,
- likierach,
- chlebie słodowym,
- winach,
- niektórych mieszankach przypraw,
- rybach wędzonych,
- pasztetach.
Zobacz materiały na temat napojów, które cieszą się popularnością:
Warto nadmienić, że karmel amoniakalno-siarczanowy jest bardzo często dodawany do karmy dla zwierząt.
3. Czy karmel amoniakalno-siarczanowy jest szkodliwy dla naszego zdrowia?
Czy karmel amoniakalno-siarczanowy jest szkodliwy dla naszego zdrowia? To pytanie spędza sen z powiek wielu konsumentom. Okazuje się, że ten popularny dodatek do żywności uznawany jest przez specjalistów za substancję w pełni bezpieczną dla zdrowia. Opinia ta została podparta szeregiem badań toksykologicznych (zostały one zlecone kilka lat temu przez Parlament Europejski).
Warto jednak pamiętać, że istnieją również inne badania, wskazujące na to, że jedna z substancji karmelu amoniakalno- siarczanowego jest szkodliwa dla zdrowia człowieka. Substancja ta opisywana jest symbolem 4- MEI. Liczne eksperymenty na szczurach i myszach pokazały, że 4- MEI wykazuje działanie rakotwórcze.