Ocet balsamiczny – produkcja, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, jak kupować
Ocet balsamiczny ma wiele prozdrowotnych właściwości. Z jego wartości zdawano sobie już sprawę w średniowieczu. Ocet balsamiczny miał największą popularność w XIV wieku. Był jednak bardzo drogi i uważano, że ocet balsamiczny to produkt ekskluzywny.
1. Produkcja octu balsamicznego
Do produkcji jednego litra octu balsamicznego potrzeba nawet aż 145 kg winogron. W skład octu balsamicznego wchodzą różne rodzaje winogron. Produkcja octu balsamicznego jest bardzo długa.
Najlepsze gatunki octu balsamicznego, które mają najwięcej właściwości prozdrowotnych, to te o największej zawartości winogron.
Niestety ocet balsamiczny, który jest powszechnie dostępny w sklepach, jest produkowany najczęściej z zagęszczonych półproduktów. Ocet balsamiczny dobrej jakości można poznać po czarnym kolorze. Dobry ocet balsamiczny jest również bardzo gęsty i ma słodko-kwaśny smak.
2. Wartości odżywcze octu balsamicznego
Ocet balsamiczny ma 88 kalorii w 100 g. W jego skład wchodzą węglowodany, w tym głównie cukry proste. Ocet balsamiczny zawiera dużo potasu, a także wapń, magnez, fosfor oraz sód.
3. Właściwości octu balsamicznego
Ocet balsamiczny jest bardzo zdrowy i warto o nim pamiętać w codziennej diecie. Ocet balsamiczny pomoże osobom z zaburzeniami pracy jelit oraz biegunkami. Ma on również dobroczynny wpływ na układ krążenia.
Spożywanie octu balsamicznego wpływa na redukcję ryzyka miażdżycy oraz złego cholesterolu, pomaga unormować ciśnienie krwi oraz pracę serca.
Ponadto ocet balsamiczny sprawia, że nasza skóra, włosy i paznokcie wyglądają dużo lepiej. Wystarczy, że zamiast stosowania suplementów, zaczniemy dodawać ocet balsamiczny do potraw.
Dzięki spożywaniu octu balsamicznego zmniejszamy również ryzyko pojawienia się infekcji, ponieważ ocet balsamiczny ogranicza rozwój drożdży i pleśniawek.
Ocet balsamiczny powinien również pojawić się w diecie osób odchudzających się. Ocet balsamiczny to naturalny sposób, aby zadbać o siebie i swoją figurę, i może z powodzeniem zastąpić suplementy diety wspomagające odchudzanie.
Ocet balsamiczny spożywany regularnie pomaga przyśpieszyć spalanie tłuszczu i reguluje wchłanianie toksyn. Ocet balsamiczny sprawia również, że trawimy szybciej, a nasza przemiana materii przyspiesza.
4. Zastosowanie octu balsamicznego
W średniowieczu ocet balsamiczny miał głównie zastosowanie lecznicze. Ocet balsamiczny stosowano w leczeniu problemów żołądkowych, a nawet leczono nim ludzi w czasie epidemii dżumy.
Obecnie ocet balsamiczny jest ceniony ze względu na smak. Z tego powodu ocet balsamiczny jest częstym składnikiem sosu do sałatek, makaronów oraz dodatkiem do warzyw czy marynaty do mięsa. Ocet balsamiczny w kuchni znalazł zastosowanie również jako składnik deserów, ponieważ przełamuje słodycz innych składników.
Z octem balsamicznym trzeba jednak postępować ostrożnie. Ze względu na bardzo wyrazisty smak, bardzo łatwo z nim przesadzić. Wówczas ocet balsamiczny dominuje nad całym daniem.
ZOBACZ TAKŻE:
Ocet balsamiczny jest doskonałym składnikiem sosu do sałatek. Cudownie podkreśli smak warzyw. Wystarczy dodać do jednej łyżki octu balsamicznego, trzy łyżki oliwy extra vergine, łyżeczkę miodu i odrobinę soli morskiej, aby po wymieszaniu otrzymać wyśmienity sos sałatkowy.
5. Dobry jakościowo ocet balsamiczny?
Podstawą w czasie zakupów jest czytanie etykiet. Jeśli zależy nam na tym, aby znaleźć dobry jakościowo ocet balsamiczny, musimy poświęcić chwilę i przeczytać jego skład. Od razu możemy skreślić ocet balsamiczny, który jest barwiony karmelem lub dosładzany np. cukrem.
Ocet balsamiczny dobrej jakości nie ma w sobie konserwantów żywności. Najlepszym rozwiązaniem jest poszukać go w sprawdzonych sklepach z żywnością ekologiczną i naturalną. Ocet balsamiczny, który znajdziemy w dużych marketach, jest zazwyczaj słabej jakości.
6. Kaloryczność octu balsamicznego
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 16 g (1 łyżka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 88,0 kcal | 14,08 kcal |
Białko | 0,49 g | 0,08 g |
Węglowodany | 17,03 g | 2,73 g |
Cukier | 14,95 g | 2,39 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |