Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Kompot z suszu - właściwości i korzyści zdrowotne

Kompot z suszu to wigilijna tradycja w wielu domach
Kompot z suszu to wigilijna tradycja w wielu domach (Adobe Stock)

Kompot z suszu to bogactwo składników odżywczych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Swoje właściwości zawdzięcza suszonym owocom, z których jest przygotowywany. W dzisiejszych czasach podawany właściwie tylko do wigilijnego posiłku, chociaż z uwagi na jego dobroczynny wpływ na nasz organizm, powinniśmy spożywać go znacznie częściej.

spis treści

1. Charakterystyka kompotu z suszu

To obowiązkowy przysmak na wigilijnym stole. Kompot z suszu nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w Boże Narodzenie, chociaż ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, powinien być pity znacznie częściej. W zasadzie nie wiadomo, w którym dokładnie momencie stał się wigilijną potrawą. Wiemy jednak, że zawdzięczamy go Łemkom, którzy niegdyś każdego lata zbierali i suszyli owoce, by cieszyć się smakiem przygotowywanych naparów przez całą jesień i zimę.

Według wierzeń ludowych produkty, z których przygotowujemy świąteczny kompot, mają magiczną moc: ponoć jabłka zapewniają dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki – długowieczność, a śliwki odpędzają złe moce.

Podstawowy skład kompotu z suszu od wieków jest niezmienny, chociaż czasem wzbogacamy jego smak innymi owocami, miodem lub przyprawami. Przygotowuje się go z suszonych owoców, głównie gruszek, śliwek i jabłek. Często dodaje się również rodzynki, morele oraz figi.

Zobacz film: "Orzeżwiający kompot z rabarbaru"

Kompot z suszu doprawia się cytryną, skórką z pomarańczy i cytryny, cukrem, korą cynamonową, gałką muszkatołową lub goździkami. Spotyka się również przepisy, w których napój wzbogacany jest cynamonem, miodem, imbirem oraz słodkim lub półsłodkim winem.

2. Bogactwo składników odżywczych w wigilijnym kompocie

Kompot z suszu ma wiele składników odżywczych, dlatego nie powinien gościć tylko na wigilijnym stole, ale towarzyszyć nam przez cały rok.

Jego największą zaletą jest bogactwo błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, zapewnia szybsze uczucie sytości oraz poprawia trawienie. Znajdujące się w tej potrawie kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach.

Susz, z którego przygotowujemy wigilijny kompot, to też źródło witamin i minerałów. W kompocie z suszu znajdziemy witaminę A, która wspiera wzrok, witaminy z grupy B, jak na przykład kwas foliowy, które działają pozytywnie na układ nerwowy, niewielką ilość witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, wspierającą wątrobę oraz proces krzepnięcia krwi witaminę K oraz witaminę E, zwaną witaminą płodności i młodości.

Kolejne dobrodziejstwa, jakie zawiera napój to peptydy, miedź, żelazo, magnez oraz pokaźna dawka potasu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego kompot z suszu przyśpiesza perystaltykę jelit, czym łagodzi skutki zbyt obfitych posiłków, jakie zazwyczaj spożywamy w okresie świątecznym. Cudowne właściwości kompotu z suszu zawdzięczamy suszonym owocom, z których jest gotowany.

2.1. Zdrowotne właściwości suszonych owoców

Niezwykle wartościowym produktem, z którego przygotowujemy wigilijny susz, są śliwki. To przede wszystkim źródło pektyn, które na długi czas zapewniają uczucie sytości, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym oraz wypełniając żołądek. Mogą je z powodzeniem jeść ci, którzy mają problemy z nadciśnieniem czy też tacy, którzy zażywają leki odwadniające.

O ile jednak osoby otyłe mogą pozwolić sobie na zjedzenie od czasu do czasu suszonych śliwek węgierek, zwróćmy uwagę na to, że suszone owoce mają znacznie mniej wody (zaledwie 15-30 proc.) niż świeże (90 proc.). Stąd też sam kompot jest już dość kaloryczny – w 100 gramach suszonych owoców znajduje się około 300 kcal. Ale obróbka hamuje rozwój drobnoustrojów w owocach.

Suszone gruszki zaś są silnym przeciwutleniaczem, wspierają trawienie i gaszą pragnienie. Zaletą suszonej gruszki jest fakt, że odkwasza układ poarmowy. W medycynie ludowej od lat wykorzystuje się napar z tego owocu przy męczącym kaszlu, gorączce i przeziębieniach.

Mocny napar z suszonych gruszek wykorzystywano nawet do przygotowania okładów na głowę, które łagodziły migreny. Poza tym gruszki zawierają rzadko spotykany w owocach jod, przez co polecane są tym, którzy mają problemy z niedoczynnością tarczycy, tym bardziej że przy chorobach tarczycy pojawiają się często zaparcia, na które kompozycja gruszki, śliwki i jabłka pomaga jak mało która potrawa.

Z kolei suszone jabłka wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pracę układu pokarmowego, wpływają korzystnie na układ krążenia i układ odpornościowy,skórę, włosy oraz paznokcie. Suszone jabłka polecane są szczególnie tym, którzy mają problem z chorobami układu krążenia oraz cierpią na wysoki poziom cholesterolu, ponieważ owoce te zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy i chronią serce przed zawałem. Ponadto wspierają układ odpornościowy i neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu hamują proces starzenia się komórek w naszym organizmie.

3. Sprawdzone pochodzenie owoców na susz

Najlepiej i najzdrowiej jest, abyśmy owoce na susz przygotowali sami. Wymaga to od nas niewiele pracy, a mamy pewność, że potrawa będzie ekologiczna. Kupując gotowy susz, możemy natrafić na taki z dodatkiem związków chemicznych. Niektórzy producenci np. trzymają owoce w dwutlenku siarki przez 20-30 minut. Aby się go pozbyć, zanim zaczniesz przygotowywać wigilijny kompot, namocz susz lub go sparz.

4. Przepis na wigilijny kopot z suszu

  • 200 g suszonych śliwek,
  • 100 g suszonych jabłek,
  • 50 g suszonych gruszek,
  • 50 g suszonych moreli (opcjonalnie),
  • 1 laska cynamonu,
  • 3-4 goździki,
  • 1 kawałek skórki pomarańczowej (bez albedo),
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu (do smaku),
  • 1,5–2 litry wody.

Dokładnie opłucz suszone owoce w zimnej wodzie, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Jeśli owoce są bardzo twarde, namocz je przez 1-2 godziny w zimnej wodzie. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj owoce. Dodaj laskę cynamonu, goździki oraz skórkę pomarańczową. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż owoce będą miękkie, a smak będzie intensywny.

Na koniec dopraw kompot cukrem lub miodem według uznania. Możesz również dodać odrobinę soku z cytryny dla lekkiej kwasowości. Kompot najlepiej smakuje lekko schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Jeśli wolisz bardziej intensywny smak, możesz dodać odrobinę wędzonych śliwek lub wędzonych gruszek. Dla urozmaicenia smaku możesz dorzucić kilka suszonych fig lub daktyli.

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze