Trwa ładowanie...

Absolutny hit jesieni. Przeziębienie będzie cię omijać z daleka

 Aleksandra Zaborowska
15.09.2024 12:18
Rób przetwory, zanim nadejdzie infekcja. Ten owoc to zastrzyk odporności
Rób przetwory, zanim nadejdzie infekcja. Ten owoc to zastrzyk odporności (Adobe Stock )

Te owoce często są ze sobą mylone, ale zarówno pigwa, jak i pigwowiec mają liczne właściwości dla zdrowia. Warto jednak znać ich cechy, zanim zabierzemy się za robienie przetworów na sezon infekcyjny.

spis treści

1. Pigwa a pigwowiec - różnice

Pigwa pospolita to często spotykany krzew, który osiąga wysokość do 5 metrów wysokości i kwitnie na biało lub bladoróżowo. Owoce pigwy są żółte, dosyć duże, przypominające kształtem gruszkę. Pigwa owocuje od połowy września aż do października.

Pigwowiec to roślina często mylona z pigwą. Jest niższy, osiąga wysokość maksymalnie 3 metrów. Zasadniczą różnicą jest jednak kwitnienie - kwiaty pigwowca przybierają czerwoną, pomarańczową lub intensywnie różową barwę. Także owoce wyglądają inaczej: są okrągłe i dość niewielkie, ale tak jak w przypadku pigwy jadalne i pełne składników odżywczych.

2. Właściwości pigwy i pigwowca

Owoce jednego, jak i drugiego krzewu, posiadają podobne właściwości odżywcze: zawierają sporo witaminy C, witaminę A, a także magnez, potas, fosfor i żelazo. Są także dobrym źródłem błonnika.

Zobacz film: "Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm"

Przypisuje im się przede wszystkim działanie wzmacniające układ odpornościowy, ale też obniżające poziom cukru we krwi, stabilizujące równowagę kwasowo-zasadową. Pigwa i pigwowiec mają też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu stanowią dobre wsparcie przy walce z infekcjami.

3. Jak przygotować syrop z pigwowca?

Zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca, nie powinny być spożywane na surowo. Są jednak świetnymi surowcami do przetworów. Przepisów na te z pigwy jest w sieci całe mnóstwo. Warto więc przybliżyć, w jaki sposób można przygotować jesienny syrop z pigwowca.

Składniki:

  • 1kg owoców pigwowca,

  • 100 g świeżego korzenia imbiru,

  • 0,5 l płynnego miodu naturalnego.

Przygotowanie:

  • Owoce należy umyć, pokroić i oczyścić z pestek. W miejscach, gdzie skórka jest ciemniejsza, można ją odkroić.

  • Owoce pokroić w cienkie plastry i wrzucić do miski. Imbir obrać ze skórki i również pokroić.

  • Dodać do owoców pigwowca wraz z miodem i zamieszać, aby każdy kawałek był nim pokryty.

  • Całość ugnieść, a następnie przykryć i odstawić w ciepłe, ale ciemne miejsce na dwa, trzy dni. Przemieszać raz czy dwa razy dziennie.

  • Owoce wraz z sokiem ugotować, a następnie przełożyć do wyparzonych słoików i mocno ugnieść. Owoce nie powinny wystawać ponad syrop. Zakręcić, upewniwszy się, że na brzegach słoików nie znajdują się pozostałości syropu.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze