6 z 7Algi są bogate w kwasy DHA
Algi to świetne źródło kwasów DHA. Polecane są weganom, którzy nie jedząc ryb, nie mają wystarczającej ilości kwasów omega-3 dostarczanych organizmowi. Warto je włączyć w dietę nawet będąc mięsożernym. Mogą stanowić ciekawy dodatek do zup i sałatek.
W algach są także liczne witaminy i minerały m.in.: witamina A witaminy z grupy B witamina C witamina D witamina E witamina K żelazo wapń magnez jod potas miedź mangan forfor * sód
Algi korzystnie działają również na układ moczowy, poprawiają stan skóry, wpływają na prawidłową pracę układu krążenia, redukują cholesterol, wpływają na odpowiednie przyswajanie tłuszczów. Jeśli mimo tych niewątpliwych atutów trudno nam się przekonać do ich spożywania, na pewno pocieszeniem będzie fakt, iż wystarczy już 5 g dziennie, aby organizm mógł czerpać z nich korzyści.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Niezdrowy zapychacz. Zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie