Makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze, pasta z makreli
Makrela wędzona jest bardzo zdrowa. Zawiera wiele składników odżywczych, witamin i niedużo kalorii. Dzięki uwędzeniu makrela zyskuje niesamowity aromat i smak. Wędzoną makrelę warto zjeść od czasu do czasu. Należy jednak uważać przy jej zakupie na zapach i wygląd ryby.
1. Kaloryczność makreli wędzonej
Wędzona makrela ma 201 kalorii. Makrela wędzona ma 26 g białka i 10 g tłuszczu. Makrela wędzona nie zawiera natomiast węglowodanów. Ponadto makrela wędzona zawiera dużo witamin, takich jak kwas foliowy, retinol, witamina A (ekw. retinolu), witamina B1, witamina B12, witamina B2, witamina B6, witamina D, witamina E i witamina PP, czyli niacyna.
Makrela wędzona jest bardzo dobrym źródłem białka, dlatego kalorie wędzonej makreli nie mają aż takiego znaczenia. Na dodatek stosunkowo nieduża ilość kalorii w makreli wędzonej powinna zachęcić ludzi do częstszego sięgania po makrelę wędzoną. Makrela wędzona jest bardzo popularna, a co ważne, stanowi także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
2. Wartości odżywcze makreli wędzonej
Bardzo istotne jest to, że makrela wędzona ma nie tylko mało kalorii, ale też dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu makrela wędzona syci na długo. Makrela wędzona jest również bogatym źródłem potasu.
Warto również wspomnieć, że niskokaloryczna makrela wędzona jest dobrym źródłem magnezu, który wspomoże przyswajanie białek, węglowodanów i tłuszczy. Na dodatek makrela pomoże chronić serce, poprawi pamięć, oraz sprawi, że nasze mięśnie będą silniejsze.
3. Pasta z makreli
Pasta z makreli wędzonej jest idealną propozycją zarówno na śniadanie, jak i przyjęcie. Kalorie w paście przygotowanej z makreli wędzonej zależą od dodatków. Niestety bardzo często duża ilość majonezu, śmietany i innych bogatych w kalorie składników sprawia, że pasta z wędzonej makreli przeradza się w istną bombę pełną kalorii.
Poniżej przestawiamy przepis na pastę z makrelą wędzoną w dwóch wersjach.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy spożywanie wędzonej makreli podnosi cholesterol? - odpowiada mgr Eliza Gosławska
- Czy wędzona makrela może znacznie podnieść cukier? - odpowiada mgr Joanna Wasiluk
- Jakie ryby można jeść w ciąży? - odpowiada mgr Olga Marzol
3.1. Składniki pasty z makreli
- 2 makrele (po ok. 25 dkg każda);
- 4 małe lub 2 duże jajka;
- 1 średnia cebula;
- 2 średnie ogórki kiszone;
- 5 łyżek gęstego majonezu;
- 3 łyżki dobrego keczupu (ostrość, jaka nam pasuje);
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku;
- 1 łyżka posiekanego koperku;
- przyprawy: sól, pieprz mielony.
3.2. Jak przygotować pastę z makreli?
Najpierw należy pokroić cebulę. Kroimy ją drobno w kosteczkę, przerzucamy na sitko i następnie przelewamy wrzątkiem. Należy ją dobrze odsączyć. Ogórki kiszone należy utrzeć lub pokroić w drobną kosteczkę. W międzyczasie gotujemy jajka. Należy je ugotować na twardo. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i również ścieramy na tarce. Makrela musi zostać pozbawiona ości i rozdrobniona.
Następnie jajka mieszamy z wędzoną makrelą i dzielimy na pół. Do miski z jedną częścią masy dodajemy cebulkę, łyżkę keczupu i majonezu, a następnie mieszamy i doprawiamy. Do drugiej miski dodajemy ogórka kiszonego, 4 łyżki majonezu, pokrojony szczypiorek i koperek. Pastę z makreli wędzonej mieszamy i doprawiamy.
Warto zwrócić uwagę na jedną rzecz. Mając na uwadze ilość kalorii, warto wybrać majonez w wersji light. Jeśli uważamy, że pasta z makreli wędzonej jest zbyt sucha, a boimy się zbyt dużej ilości kalorii to lepiej dodać jogurt naturalny.
4. Ile kalorii ma makrela?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 112 g (1 filet) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 205 kcal | 230 kcal |
Białko | 18,60 g | 20,8 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 13,89 g | 15,56 g |
Tłuszcze nasycone | 3,26 g | 3,65 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 5,46 g | 6,11 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,35 g | 3,75 g |
Cholesterol | 70,0 mg | 78,4 mg |
Witamina C | 0,40 mg | 0,45 mg |