Matka wszystkich zbóż. Nie ma zdrowszej rośliny
Komosa ryżowa to roślina ceniona już w starożytności, która obecnie uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, stąd określana jest mianem matki wszystkich zbóż. Ma pozytywny wpływ na organizm, dostarcza pełnowartościowego białka i cennych witamin. Ale czy komosa ryżowa jest dobra dla wszystkich?
1. Jakie właściwości ma komosa ryżowa?
Komosa ryżowa (quinoa) to roślina popularna w Ameryce Południowej, ma małe ziarenka, które przypominają z wyglądu drobną kaszę lub ryż.
Quinoa to jedna z najstarszych roślin na świecie zaliczana do grupy superfoods, czyli produktów obfitujących w składniki odżywcze i prozdrowotne działanie.
185 g komosy zawiera 39 g węglowodanów złożonych, 5 g błonnika, 8 g białka oraz 4 g tłuszczu. W składzie obecny jest kwas foliowy, witamina E, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, miedź, żelazo, selen, wapń, cynk i mangan.
Quinoa ma około 220 kcal, dzięki czemu mogą spożywać ją osoby na diecie odchudzającej. Jest też odpowiednia dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą ze względu na niski indeks glikemiczny (IG 35), właściwości stabilizujące poziom glukozy we krwi i utrzymywanie uczucia sytości na dłużej.
Dodatkowo komosa ryżowa nie zawiera glutenu, co jest dobrą informacją dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję tego składnika pokarmowego.
Quinoa wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspiera proces trawienia i zapobiega wzdęciom.
Jednocześnie zmniejsza stężenie złego cholesterolu w organizmie, spowalnia proces starzenia się i wzmacnia naturalną odporność.
2. Kto nie powinien jeść komosy ryżowej?
Częste spożywanie komosy może spowodować wystąpienie zaburzeń trawienia, na co szczególnie podatne są osoby chore na kamicę nerkową, wrzody lub zapalenie żołądka.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl