Trwa ładowanie...

Matka wszystkich zbóż. Nie ma zdrowszej rośliny

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 21.02.2023 14:53
Komosa ryżowa przypomina z wyglądu ryż lub kaszę.
Komosa ryżowa przypomina z wyglądu ryż lub kaszę. (Adobe Stock)

Komosa ryżowa to roślina ceniona już w starożytności, która obecnie uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, stąd określana jest mianem matki wszystkich zbóż. Ma pozytywny wpływ na organizm, dostarcza pełnowartościowego białka i cennych witamin. Ale czy komosa ryżowa jest dobra dla wszystkich?

spis treści

1. Jakie właściwości ma komosa ryżowa?

Komosa ryżowa (quinoa) to roślina popularna w Ameryce Południowej, ma małe ziarenka, które przypominają z wyglądu drobną kaszę lub ryż.

Quinoa to jedna z najstarszych roślin na świecie zaliczana do grupy superfoods, czyli produktów obfitujących w składniki odżywcze i prozdrowotne działanie.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

185 g komosy zawiera 39 g węglowodanów złożonych, 5 g błonnika, 8 g białka oraz 4 g tłuszczu. W składzie obecny jest kwas foliowy, witamina E, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, miedź, żelazo, selen, wapń, cynk i mangan.

Quinoa ma około 220 kcal, dzięki czemu mogą spożywać ją osoby na diecie odchudzającej. Jest też odpowiednia dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą ze względu na niski indeks glikemiczny (IG 35), właściwości stabilizujące poziom glukozy we krwi i utrzymywanie uczucia sytości na dłużej.

Dodatkowo komosa ryżowa nie zawiera glutenu, co jest dobrą informacją dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję tego składnika pokarmowego.

Quinoa wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspiera proces trawienia i zapobiega wzdęciom.

Jednocześnie zmniejsza stężenie złego cholesterolu w organizmie, spowalnia proces starzenia się i wzmacnia naturalną odporność.

2. Kto nie powinien jeść komosy ryżowej?

Częste spożywanie komosy może spowodować wystąpienie zaburzeń trawienia, na co szczególnie podatne są osoby chore na kamicę nerkową, wrzody lub zapalenie żołądka.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze