Trwa ładowanie...

Najgorszy błąd podczas mrożenia grzybów. Wielu Polaków go popełnia

Avatar placeholder
29.10.2023 14:10
Unikaj tych błędów podczas mrożenia grzybów
Unikaj tych błędów podczas mrożenia grzybów (Getty Images)

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Przy obfitych zbiorach trzeba jednak pomyśleć o tym, jak zabezpieczyć wszystkie okazy. Jednym z dobrych sposobów jest mrożenie. Istnieją jednak pewne zasady, których należy przestrzegać, aby to zrobić poprawnie.

spis treści

1. Odpowiednie mrożenie grzybów

Jak mrozić grzyby, by zachować ich świeżość i upewnić się, że później będą bezpieczne do spożycia? Przede wszystkim należy wybierać świeże, zdrowe grzyby. Nie warto mrozić okazów, które już są zepsute lub nie nadają się do spożycia.

Przed mrożeniem dokładnie oczyść grzyby, usuwając wszelkie zabrudzenia i resztki ziemi. Jeśli to konieczne, możesz delikatnie je umyć, ale unikaj moczenia ich w wodzie, ponieważ mogłoby to wpłynąć na ich jakość.

Zobacz film: "Kępkowiec jasnobrązowy. Jadalny grzyb idealny do zup i marynowania"

Duże grzyby możesz pokroić na kawałki o odpowiedniej wielkości. Nie ma znaczenia, w jaki sposób je pokroisz, to jedynie kwestia preferencji, sprawdzą się zarówno plasterki, jak i kawałki.

Jeśli masz czas, możesz krótko podsuszyć grzyby. To pomoże pozbyć się nadmiaru wilgoci, co jest ważne przy zamrażaniu, by nie rozwinęła się pleśń.

2. Pamiętaj o podstawach

Grzyby myte lub zamoczone w wodzie nie nadają się do zamrażania. Płyn może zawierać bakterie, które doprowadzą do zepsucia grzybów nawet w niskiej temperaturze. Pamiętaj też, że raz rozmrożonych grzybów nie można ponownie zamrażać.

Najlepiej więc robić to partiami. Warto je rozłożyć na tacach lub innych płaskich powierzchniach w zamrażalniku, aby uniknąć zbitych kawałków lodu. Później można przenieść je do woreczków, a takie zabiegi ułatwią późniejsze wykorzystanie.

Pamiętaj też, by opisać opakowania z mrożonymi grzybami. W ten sposób łatwiej ci będzie zidentyfikować poszczególne gatunki i unikniesz przykrych niespodzianek.

Po rozmrożeniu grzyby mogą być wykorzystane do wielu dań, takich jak zupy, sosy, nadzienie do pierogów czy risotto. Pamiętaj jednak, że mogą być bardziej wilgotne, więc uwzględnij to w przepisie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze