Mrozisz grzyby? Najstarsi grzybiarze znajdą tę ważną zasadę
Sezon grzybobrania jest w pełni, a lasy obfitują w różnorodne gatunki grzybów. Przy dużych zbiorach warto zastanowić się, jak najlepiej przechować wszystkie zebrane okazy, aby móc cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Jednym z popularnych sposobów na zabezpieczenie grzybów jest ich mrożenie. Warto jednak pamiętać, że aby proces ten przebiegł prawidłowo, należy przestrzegać kilku istotnych zasad.
1. Odpowiednie mrożenie grzybów
Jak mrozić grzyby, by zachować ich świeżość i upewnić się, że później będą bezpieczne do spożycia? Przede wszystkim należy wybierać świeże, zdrowe grzyby. Nie warto mrozić okazów, które już są zepsute lub nie nadają się do spożycia.
Przed mrożeniem dokładnie oczyść grzyby, usuwając wszelkie zabrudzenia i resztki ziemi. Jeśli to konieczne, możesz delikatnie je umyć, ale unikaj moczenia ich w wodzie, ponieważ mogłoby to wpłynąć na ich jakość.
Duże grzyby możesz pokroić na kawałki o odpowiedniej wielkości. Nie ma znaczenia, w jaki sposób je pokroisz, to jedynie kwestia preferencji, sprawdzą się zarówno plasterki, jak i kawałki.
Jeśli masz czas, możesz krótko podsuszyć grzyby. To pomoże pozbyć się nadmiaru wilgoci, co jest ważne przy zamrażaniu, by nie rozwinęła się pleśń.
2. Pamiętaj o podstawach
Grzyby myte lub zamoczone w wodzie nie nadają się do zamrażania. Płyn może zawierać bakterie, które doprowadzą do zepsucia grzybów nawet w niskiej temperaturze. Pamiętaj też, że raz rozmrożonych grzybów nie można ponownie zamrażać.
Najlepiej więc robić to partiami. Warto je rozłożyć na tacach lub innych płaskich powierzchniach w zamrażalniku, aby uniknąć zbitych kawałków lodu. Później można przenieść je do woreczków, a takie zabiegi ułatwią późniejsze wykorzystanie.
Pamiętaj też, by opisać opakowania z mrożonymi grzybami. W ten sposób łatwiej ci będzie zidentyfikować poszczególne gatunki i unikniesz przykrych niespodzianek.
Po rozmrożeniu grzyby mogą być wykorzystane do wielu dań, takich jak zupy, sosy, nadzienie do pierogów czy risotto.
Pamiętaj jednak, że mogą być bardziej wilgotne, więc uwzględnij to w przepisie.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl