Trwa ładowanie...

Naukowcy znaleźli związek. Tak zwiększasz ryzyko alzheimera

 Maciej Rugała
Maciej Rugała 05.02.2023 13:01
Jeśli zrezygnujesz z tego typu żywności - twój umysł zachowa jasność na stare lata
Jeśli zrezygnujesz z tego typu żywności - twój umysł zachowa jasność na stare lata (Getty Images)

Wiele chorób jest zapisanych w naszych genach, ale to jeszcze nie przesądza o ich wystąpieniu. Wpływ ma tutaj siła nawyku, a w dużej mierze - nawyków żywieniowych. Zespół naukowy z Chin zbadał, czego należy unikać w diecie, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera w starszym wieku. Ich odkrycie daje do myślenia.

spis treści

1. Czego nie jeść, by uniknąć alzheimera?

Za rozwinięcie choroby Alzheimera odpowiedzialny jest gen z grupy APOE. Koduje on białko biorące udział w przenoszeniu lipidów, ale jego związek ze zmianami zanikowymi w mózgu nie został jeszcze dokładnie poznany. Jednak w przypadku alzheimera same geny to jeszcze nie wyrok. Aby choroba się rozwinęła, potrzebny jest jeszcze czynnik środowiskowy, czyli w tym przypadku nasze nawyki i wzorce zachowań.

Naukowcy przez 10 lat obserwowali grupę 29 tys. osób, analizując ich zachowania oraz obecność w ich kodzie genetycznym danej wersji genu APOE. Badania dowiodły, że osoby powyżej 60. roku życia, które odżywiają się zdrowiej i stronią od fast foodów, cechują się mniejszą zapadalnością na chorobę Alzheimera.

Zobacz film: "Jedzenie, które poprawia pracę mózgu"

- The wyniki mogą dać nam niezbędne informacje, które kiedyś posłużą do stworzenia inicjatyw chroniących starsze osoby przed pogorszeniem funkcji poznawczych - powiedziała Jianping Jia, ekspertka z Chińskiego Stołecznego Uniwersytetu Medycznego w Pekinie.

2. Czym zastąpić fast food?

Żywność typu fast food zawiera mnóstwo tłuszczów i jest wysokoprzetworzona. To stanowi o jej szkodliwym potencjale, który zwiększa prawdopodobieństwo chorób sercowo-naczyniowych i neurologicznych.

Nie tylko odrzucenie szybkiej i niezdrowej żywności pomaga chronić zdrowie układu nerwowego. Na spowolnienie zmian demencyjnych ma też wpływ to, czym zastąpimy niezdrowe jedzenie. Najskuteczniejsze w powstrzymaniu chorób zanikowych są:

  • ryby,
  • świeże owoce i warzywa,
  • rośliny strączkowe,
  • produkty pełnoziarniste,
  • jaja kurze,
  • orzechy różnego rodzaju,
  • herbata.

Dodatkowo stymulacja mózgu poprzez pisanie, czytanie, rozmowę, gry i zdrową dawkę sportu sprawia, że wydłużamy czas, który dzieli nas od wystąpienia choroby Alzheimera.

3. Dieta, która powstrzyma Alzheimera

Za dietę najskuteczniejszą w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi uważa się dietę MIND. Zawiera ona w sobie wiele zasad diety śródziemnomorskiej i DASH, która z kolei pierwotnie stosowana była u osób z nadciśnieniem. Unika się w niej przetworzonej żywności, sodu i tłuszczów trans.

Jej głównym celem jest powstrzymanie stanów zapalnych, które mogą powstawać w naszej tkance nerwowej. Drugim celem diety MIND jest zachowanie drożności i elastyczności naczyń krwionośnych. Należy ona do diet zalecanych w przypadku osób cierpiących na miażdżycę. Dieta MIND wyróżnia się:

  • stawianiem na duży wkład tłustych ryb morskich w diecie,
  • zamienianiem tłuszczów zwierzęcych na utwardzone oleje roślinne,
  • dużą ilością owoców i orzechów, a także zielonych warzyw,
  • udziałem w diecie różnorodnych produktów pełnoziarnistych.

Taka dieta powinna zachować nasz mózg w zdrowiu, ale nie można zapominać o jednym - aby nie zniweczyć korzystnego wpływu diety złymi nawykami. A do nich należy zaniedbywanie higieny snu czy trwanie w ciągłym stresie. Te czynniki szkodzą tkance mózgowej i należy ich unikać, aby nasz umysł pozostał sprawny niezależnie od wieku. Tak samo jak alkoholu i tytoniu.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze