Nigdy nie grilluj tych produktów. Takie mogą być konsekwencje
Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Jednak przy grillowaniu warto zachować ostrożność. Nie wszystkie produkty nadają się na ruszt. Niektóre z nich mogą okazać się nie tylko niesmaczne, ale też szkodliwe dla zdrowia. Oto lista zakazanych produktów na grilla!
1. Czego nigdy nie grillować?
Mięsa i wędliny zawierające saletrę
Nigdy nie grilluj mięs i wędlin, które były peklowane z użyciem saletry. Wysoka temperatura sprawia, że saletra wydziela związki rakotwórcze, takie jak nitrozoaminy.
Boczek
W trakcie grillowania z boczku wydziela się szkodliwy benzopiren. Poza tym grillowanie boczku jest niewskazane z jeszcze jednego względu. Tłuszcz, który z niego kapie jest łatwopalny, może wywołać zapłon.
Wieprzowina
W trakcie grillowania wieprzowina po prostu wysycha, przez co staje się twarda i traci swoje walory smakowe.
Burgery
W czasie grillowania z kotletów na burgery wycieka tłuszcz, który kapie na rozżarzony węgiel. Poza tym z mięsa wyciekają też soki, przez co ich smak może być mniej intensywny. Soczyste kotlety na burgery najlepiej smakować będą, jeśli przyrządzisz je na patelni żeliwnej.
Stek wołowy
Nie każda część mięsa wołowego jest dobrym pomysłem na grilla. Lepiej odpuść sobie przygotowywanie w ten sposób steków z polędwicy wołowej. Grillowanie zmienia ich konsystencję i obniża walory smakowe.
Krewetki bez pancerzy
Pamiętaj o tym, by nigdy nie wrzucać na ruszt obranych krewetek. Ich delikatne mięso bardzo szybko wysycha, przez co staje się niesmaczne.
Mrożone warzywa i świeża sałata
Na grillu nie kładź mrożonych warzyw, wybieraj te świeże, najlepiej prosto z ogródka. Jednak także nie wszystkie warzywa będą do tego odpowiednie. Unikaj grillowania sałaty, z wyjątkiem sałaty rzymskiej.
2. Jakie produkty wybierać na grilla?
Co w takim razie warto grillować? Przede wszystkim wybieraj mięsa i wędliny, które nie były peklowane z użyciem saletry.
W ten sposób możesz także przygotować pyszne ryby i świeże warzywa. Co ciekawe, grillować można także niektóre owoce, np. arbuza, który po upieczeniu robi się lekko pikantny oraz mięsisty. Do grillowania doskonale nadaje się także tofu oraz ser halloumi.