Obiad dla dzieci w 30 minut? Najlepsze przepisy na błyskawiczne dania
Obiad dla dzieci to danie, które ma dostarczyć maluchowi energii na drugą część dnia. Jest to więc jeden z najważniejszych posiłków. Dlatego też powinien być on zarówno pożywny, jak i apetyczny. Przygotowanie takiego dania, wbrew pozorom, nie musi być czasochłonne. Co na obiad szybko i tanio? Jak przygotować obiad dla dzieci w 30 minut?
- 1. Co na obiad dla niemowląt i małych dzieci?
- 1.1. Zupa krem z pomidorów
- 1.2. Puree warzywne
- 2. Pomysły na szybki obiad dla przedszkolaków i dzieci w wieku szkolnym
- 2.1. Makaron z sosem dyniowym
- 2.2. Naleśniki z mascarpone i owocami
- 3. Co na obiad dla nastolatka?
- 3.1. Tofu z ryżem i warzywami
- 3.2. Pierś z kurczaka i marchewka z groszkiem
1. Co na obiad dla niemowląt i małych dzieci?
Obiad dla dzieci powinien być przygotowany odpowiednio do potrzeb żywieniowych pociechy. Najmłodsze maluchy mają nieco inne wymagania, niż starsze dzieci. Posiłki dla niemowląt i małych dzieci powinny mieć odpowiednią konsystencję, zawierać mało soli, cukru i odpowiadać umiejętnościom malucha.
W przypadku niemowląt ważne jest, by obiadki były łatwe do strawienia, nie obciążały układu pokarmowego i pozwalały mu swobodnie pracować. Dlatego też w diecie maluchów warto unikać smażenia, a wybierać dania gotowane.
1.1. Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów to sprawdzony pomysł na obiad, który spodoba się wszystkim maluchom. Można przygotować ją bardzo szybko z niewielkiej ilości składników.
Składniki:
- chude mięso, np. indyk, królik,
- 2 ziemniaki,
- 3 pomidory malinowe,
- pół marchewki,
- pół korzenia pietruszki,
- oliwa,
- woda.
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie oczyszczamy, zalewamy zimną wodą. Powoli gotujemy, szumowiny zbieramy łyżką. Po ok. 30 min dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i korzeń pietruszki.
Pomidory sparzamy, obieramy, wyjmujemy nasiona, kroimy, wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości, wyjmujemy mięso, blendujemy.
1.2. Puree warzywne
Puree warzywne to jeden z najszybszych i najprostszych posiłków dla malucha. To danie jednogarnkowe robi się dosłownie w kilkadziesiąt minut.
Puree warzywne mogą jeść nie tylko maluchy. Ten przepis na błyskawiczny obiadek sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Wystarczy tylko wybrać odpowiednie warzywa.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzanego garnka z łyżeczką masła, zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy.
Puree warzywne można podawać z delikatnym mięsem, np. z ugotowaną na parze piersią z indyka, czy z mięsem z królika.
2. Pomysły na szybki obiad dla przedszkolaków i dzieci w wieku szkolnym
Zaleca się, by dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym jadły obiady składające się z dwóch dań – zupy na bazie warzyw i dania drugiego. Większość zup można przygotować bardzo szybko, a co z drugim daniem? Jak zrobić pożywny obiad na szybko?
2.1. Makaron z sosem dyniowym
Makaron z sosem dyniowym to doskonały sposób na smaczny i szybki obiad. Danie to można przygotować błyskawicznie, najwięcej czasu zajmuje pieczenie dyni i gotowanie makaronu.
Składniki:
- puree z upieczonej dyni hokkaido,
- biała cebulka,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina mielonej kurkumy,
- pieprz, sól,
- 400 g makaronu tagliatelle.
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron, cebulkę szklimy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy puree z dyni, przyprawy i odrobinę wody. Do sosu dodajemy makaron. Danie można podawać z odrobiną startego sera lub z natką pietruszki.
2.2. Naleśniki z mascarpone i owocami
Co na obiad na słodko? Na pewno w tej roli sprawdzą się naleśniki. Przepis na naleśniki jest bardzo prosty. Danie robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzeba niewiele produktów.
Składniki:
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- 2 jajka,
- odrobina oliwy do smażenia,
- serek mascarpone,
- ulubione owoce.
Sposób przygotowania:
Mleko, mąkę, wodę i jajka łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą, lejącą masę. Odstawiamy ciasto na 15 minut, a następnie smażymy naleśniki.
Po usmażeniu nadziewamy naleśniki serkiem mascarpone, podajemy z ulubionymi owocami.
3. Co na obiad dla nastolatka?
Tradycyjne dania obiadowe nie zawsze wzbudzają entuzjazm u młodzieży. Nastolatki często mają swoje preferencje żywieniowe, które warto uwzględniać w ich diecie.
3.1. Tofu z ryżem i warzywami
Dziewczynki w okresie nastoletnim często przechodzą na określone diety, zwracają uwagę na kaloryczność dań, ale też nierzadko ograniczają jedzenia mięsa. Co na obiad bez mięsa? Tofu z ryżem i warzywami to dobry pomysł na bezmięsny fit obiad dla nastolatki.
Danie to można przygotować ze świeżych warzyw. Jednak, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na jego przygotowania, można wykorzystać także warzywa mrożone.
Składniki:
- 180 g naturalnego tofu,
- cebula,
- czosnek
- mieszanka mrożonych warzyw,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- odrobina mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz,
- ryż.
Sposób przygotowania:
Tofu smażymy w plastrach na patelni z olejem, odkładamy na talerz. Cebulkę pokrojoną szklimy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mrożone warzywa i przyprawy, smażymy.
Następnie dodajemy sos sojowy i odrobinę wody. W szklance mieszamy małą ilość wody z mąką ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię i zagęszczamy sos. Podajemy z ugotowanym ryżem.
3.2. Pierś z kurczaka i marchewka z groszkiem
Choć filety z kurczaka z marchewką z groszkiem to tradycyjne danie, to jednak większość młodzieży bardzo je lubi.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka,
- mrożona marchewka z groszkiem,
- bulion drobiowy,
- śmietanka 30 proc.,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- kilka kropli soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Rozmrażamy marchewkę z groszkiem. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w większe plastry, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na patelni. Zalewamy bulionem. Dodajemy marchewkę z groszkiem i gotujemy do miękkości. W czasie gotowania obracamy mięso.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i zagęszczamy sos odrobiną wody z mąką. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, podajemy z natką pietruszki.