Obniża cholesterol i ciśnienie. Dziś zapomniana przez Polaków
To prawie zupełnie zapomniane warzywo, kuzynka pietruszki, ma niezwykłe walory odżywcze i smakowe. Warto więc przypomnieć sobie o jego istnieniu i na nowo wprowadzić do jadłospisu.
1. Czym jest salsefia?
Salsefia, znana również jako "owsiane korzonki" czy "kozibród porolistny", to warzywo korzeniowe z rodziny astrowatych. Pochodzi z regionów południowej Europy oraz krajów północnej Afryki, takich jak Algieria czy Maroko. Do Polski sprowadził ją po raz pierwszy król Stanisław August Poniatowski.
Wyglądem salsefia przypomina pietruszkę lub pasternak o długich, cienkich, stożkowatych korzeniach. Ma szarożółtą skórkę i biały miąższ, a jej charakterystyczną cechą jest wydzielanie mlecznego soku po uszkodzeniu korzenia. Smak tego warzywa nieco zaskakuje. Zdaniem niektórych ma wiele wspólnego ze smakiem ostryg, co sprawiło, że salsefię określa się też czasem mianem "ostrygi warzywnej".
2. Wartości odżywcze salsefii
Salsefia to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest niskokaloryczna, co czyni ją świetnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, mangan i miedź. Ponadto, korzeń salsefii jest bogaty w białko oraz kwas foliowy, niacynę czy kwas pantotenowy.
Warzywo to jest także źródłem silnych przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń takich jak m.in. choroby serca, cukrzyca i niektóre nowotwory.
Co więcej, błonnik zawarty w salsefii wspiera układ pokarmowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz stabilizuje poziom cukru we krwi.
3. Jak salsefia wpływa na zdrowie?
Regularne spożywanie salsefii może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, warzywo to wspomaga pracę układu pokarmowego, wywołując uczucie sytości, co sprzyja procesom odchudzania. Jednocześnie błonnik pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, co wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Salsefia może być także pomocna w walce z nadciśnieniem tętniczym.
Dostarcza ona również niezbędnych składników, które wzmacniają układ odpornościowy, tj. witaminy C, żelaza i miedzi.
4. Salsefia w kuchni
Choć dzisiaj salsefia jest mało znana, w XIX i XX wieku była popularna zarówno na stołach skromniejszych, jak i tych bogatszych. Korzenie salsefii można jeść na surowo, zwłaszcza gdy są młode, lub po obróbce cieplnej - gotowaniu, duszeniu czy pieczeniu.
Doskonale nadają się do zup, kremów czy zapiekanek, a także jako zamiennik białych szparagów. Co ciekawe, jadalne są również młode liście i kwiaty, które świetnie komponują się w sałatkach.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl