Ocet jabłkowy na odchudzanie - właściwości, kuracja
Ocet jabłkowy to jeden ze sposobów na skuteczne odchudzanie organizmu. Zawiera około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe. Jako środek na odchudzanie, ocet jabłkowy był już znany w czasach starożytnych. Osoby z nadwagą piły go trzy razy dziennie na czczo, przed obiadem i przed snem – dzięki czemu słynęły ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. Kuracja odchudzająca trwała długo, gdyż spalanie tłuszczu odbywało się powoli, lecz bez szkody dla zdrowia.
1. Ocet jabłkowy na odchudzanie - właściwości
Tradycyjnie, ocet jabłkowy powstaje z soku jabłkowego lub moszczu jabłkowego w procesie fermentacji. Przyjęło się uważać, że im słodsze i bardziej soczyste jabłka używane są do jego produkcji, tym silniejszy jest ocet – ma to związek z zawartym w owocach cukrem. Ocet jabłkowy posiada wiele cennych wartości zdrowotnych. Znajdujące się w nim substancje mineralne i mikroelementy (fosfor, potas, wapń i sód) wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Pektyna jest substancją podstawową, która odgrywa główną rolę w wielu funkcjach życiowych organizmu. Poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.
Ocet jabłkowy zawiera wiele cennych witamin, m.in. witaminę E, uważaną za jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Lekarze dermatolodzy uważają, że ocet ma działanie przeciwalergiczne. Ponadto, nierozcieńczony bezpośrednio na skórę, leczy wiele dolegliwości skórnych. Jeśli jest używany do płukania włosów, zapobiega ich wypadaniu. Ocet jabłkowy ma zastosowanie w codziennej kuchni jako dodatek do sałatek i potraw mięsnych. Dzięki temu przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Substancje zawarte w occie pomagają rozszczepić tłuszcze, usuwają złogi i przyczyniają się do obniżenia wagi ciała. Dlatego ocet jabłkowy jest dobry na odchudzanie.
2. Ocet jabłkowy na odchudzanie - kuracja
Coraz więcej ludzi stosuje diety na odchudzanie. Jednak efekty nie są długotrwałe, dość często kończą się tzw. efektem jo-jo, który w znaczący sposób wpływa na psychikę osoby otyłej. W niektórych sytuacjach warto skorzystać ze starych, sprawdzonych sposobów na odchudzanie. Ocet jabłkowy ma silne działanie odwadniające, dlatego na początku odchudzania może się wydawać, że odchudzanie przebiega w szybkim tempie. Może być skutecznym suplementem wspomagającym detoksykację podczas diety odchudzającej.
Ocet jabłkowy jest dobry na odchudzanie, gdyż przyspiesza spalanie tłuszczów oraz zwiększa uczucia sytości po spożyciu pokarmów z jego dodatkiem. Stosowanie go w zbyt dużych ilościach może jednak zaburzyć równowagę w żołądku i przyczynić się do powstawania wrzodów. Poza tym nie jest on wskazany w przypadku kobiet ciężarnych, chorych na osteoporozę. Może także wchodzić w interakcje z lekami.
Ocet jabłkowy wspomagający odchudzanie najlepiej przygotować samemu. Unikniemy dzięki temu ryzyka związanego ze sztucznymi dodatkami. W naturalnej postaci, popijany z umiarem, może być wspaniałym sojusznikiem odchudzania i pięknej sylwetki. Ocet jabłkowy zyskuje coraz większą popularność w dietetyce i cieszy się olbrzymim zainteresowaniem osób poważnie myślących o odchudzaniu.
Zalecana dzienna dawka to 1-2 łyżki octu jabłkowego (dawkę octu rozcieńczyć w szklance przegotowanej wody – pić przed każdym posiłkiem 3 razy dziennie przez okres kilku tygodni).
Nie wszyscy jednak mogą stosować ocet jabłkowy w czystej postaci. W aptekach jest wiele dostępnych preparatów mających w swoim składzie ocet jabłkowy, który nie oddziałuje już negatywnie na żołądek.