Trwa ładowanie...

Odchudzający król wśród warzyw. Zawiera najwięcej błonnika

Avatar placeholder
04.12.2023 13:22
To warzywo zawiera najwięcej błonnika. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce osteoporozy
To warzywo zawiera najwięcej błonnika. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce osteoporozy (Getty Images)

Warzywa stanowią cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób i zapewniają nam witalność. Jednym z ważnych czynników, które powinniśmy brać pod uwagę, decydując się na określone warzywo, jest, przynajmniej w kontekście kontroli wagi, ilość zawartego w nim błonnika. Które warzywa mają go najwięcej?

spis treści

1. Ranking warzyw o najwyższej zawartości błonnika

Błonnik to nieprzyswajalna część pożywienia pochodzenia roślinnego, która wykazuje szerokie spektrum działania i posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Odpowiednia ilość błonnika działa regulująco na pracę układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, wpływa na prawidłowe wydzielanie soków trawiennych, a także pozwala schudnąć bez wyrzeczeń. Poniżej prezentujemy ranking warzyw o najwyższej zawartości błonnika.

1.1. Kalafior: 2,1 grama błonnika na filiżankę (8 proc. dziennego zapotrzebowania)

Kalafior to wszechstronne warzywo wykorzystywane w wielu przepisach. To bomba odżywcza bogata w błonnik, witaminę C, witaminę K, kwas foliowy i potas.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1.2. Marchew: 3,6 grama błonnika na filiżankę (13 proc. dziennego zapotrzebowania)

Marchew poprawia zdrowie oczu, wspomaga trawienie i jest bogata w beta-karoten. Rozpuszczalny błonnik zawarty w marchwi pomaga regulować poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny wspomaga trawienie i promuje regularne wypróżnienia.

1.3. Słodkie ziemniaki: 3,8 grama błonnika na jedną sztukę (14 proc. dziennego zapotrzebowania)

Słodkie ziemniaki bogate są w witaminy A i C, wspomagają funkcje odpornościowe, wzrok i regulację poziomu cukru we krwi. Głównymi przeciwutleniaczami występującymi w słodkich ziemniakach są beta-karoten i antocyjanina, która poprawia funkcjonowanie mózgu.

1.4. Brukselka: 4,1 grama błonnika na filiżankę (15 proc. dziennego zapotrzebowania)

Brukselka jest bogata w witaminę K, co oznacza, że wspomaga zdrowie kości i serca oraz działa przeciwzapalnie.

1.5. Szpinak: 4,3 grama błonnika na filiżankę (15 proc. dziennego zapotrzebowania)

Szpinak wspiera zdrowie kości i serca, a także jest bogaty w żelazo i przeciwutleniacze - witaminę C i beta-karoten.

1.6. Jarmuż: 4,7 grama błonnika na filiżankę (17 proc. dziennego zapotrzebowania)

Jarmuż jest bogaty w witaminy A, K i C oraz związki o potencjalnym działaniu przeciwzapalnym.

1.7. Brokuły: 5 gramów na filiżankę (18 proc. dziennego zapotrzebowania)

Brokuły zawierają przeciwutleniające witaminy A i C, wapń oraz sulforafan, związek, który pomaga w walce z nowotworami. Wspomagają również funkcjonowanie układu odpornościowego i zdrowie kości.

1.8. Karczochy: 6,8 grama błonnika na średnią sztukę (24 proc. dziennego zapotrzebowania)

Karczochy może nie są tak powszechnie spożywane, jak brokuły, jarmuż czy szpinak, mimo że są wyjątkowo cenne. Oprócz błonnika zawierają także przeciwutleniacze i prebiotyki, wspomagają trawienie i zdrowie wątroby, a także obniżają poziom cholesterolu.

1.9. Zielony groszek: 7,2 grama na filiżankę (26 proc. dziennego zapotrzebowania)

Zwycięzcą rankingu i warzywem o najwyższej zawartości błonnika jest zielony groszek. Poza błonnikiem zawiera również białko. Warzywo to wpływa pozytywnie na stan naszego układu mięśniowego. Reguluje poziom cukru we krwi oraz dostarcza wielu witamin i minerałów. Spożywanie zielonego groszku zapobiega rozwojowi osteoporozy i zapalenia stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze