Pieczarki z grilla – przepis, wartości odżywcze i walory prozdrowotne
Pieczarki z grilla to doskonała propozycja na spotkanie towarzyskie w ogrodzie, ale i rodzinny obiad w domu. Są smaczne, zdrowe i bardzo uniwersalne. Można je podawać z wieloma różnymi dodatkami. Jak przygotować i serwować pieczarki z grilla? Dlaczego warto po nie sięgać?
1. Jak jeść pieczarki z grilla?
Pieczarki z grilla to smaczne, zdrowe i proste danie, które sprawdza się zarówno jako przekąska na grilla, jak i dodatek do kanapek czy sałatek lub posiłku.
Grillowane pieczarki można dodawać do makaronów, ale i grillowanego mięsa, ryby czy cukinii, jak i jako samodzielne danie główne. W tej roli odnajdują się zwłaszcza pieczarki z grilla z serem (np. pieczarki z grilla z mozzarellą, serem feta, serem pleśniowym, parmezanem), ale i pieczarki z grilla w folii.
Doskonałą propozycją są też pieczarki faszerowane z grilla. Jak je przygotować? To proste. Duże pieczarki na grilla wypełnij nadzieniem z sera feta, świeżych ziół, jarzyn, czosnku i oliwy z oliwek, opcjonalnie mięsa i ryżu. Dobrym dodatkiem są także suszone pomidory, oliwki czy orzechy.
Pieczarki można grillować razem z innymi warzywami, takimi jak papryka, cebula, bakłażan, cukinia, marchew, ale i pomidory. Jakie przyprawy najlepiej pasują do grillowanych pieczarek? Zdecydowanie pieprz, czosnek, tymianek, papryka, oregano, rozmaryn, ale także kurkuma, kumin, kolendra czy mielony imbir.
2. Pieczarki z grilla – wartości odżywcze i walory prozdrowotne
Pieczarki są niskokaloryczne, a przy tym zasobne w składniki odżywcze. Porcja 100 g grillowanych pieczarek dostarcza od 20 do 30 kcal, w zależności od dodatków czy metody grillowania (od tego też mogą zależeć wartości odżywcze). Na przykład grillowanie pieczarek bez dodatku tłuszczu i niedodawanie do nich kalorycznych dodatków, takich jak na przykład mozzarella czy sosy śmietanowe sprawia, że są one bardzo niskokaloryczne.
W pieczarkach znajduje się:
- białko (około 3 g),
- węglowodany (około 3 g),
- tłuszcz (do 0,5 g),
- błonnik (od 1 do 2 g),
- witaminy (witaminy z grupy B, takie jak ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5) i biotyna (B7), niewielkie ilości witaminy C oraz E). Dzięki nim pieczarki są bogate w przeciwutleniacze,
- minerały, takie jak potas, fosfor, żelazo i selen.
Walory prozdrowotne pieczarek
Czy grillowane pieczarki są zdrowe? Zdecydowanie tak. Ich spożywanie wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego (pomagają organizmowi bronić się przed infekcjami i chorobami) oraz neutralizację szkodliwych wolnych rodników w organizmie.
Ponadto pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, co przyczynia się do zdrowia serca, obniżają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a i zmniejszają ryzyko nowotworów piersi, jelit, żołądka, prostaty czy osteoporozy.
Kto powinien jeść pieczarki? Grzyby mogą być podstawowym elementem diety wegetarian. Ponieważ są niskokaloryczne, mogą być dodatkiem do diety dla osób, które dbają o kontrolę masy ciała lub chcą zrzucić zbędne kilogramy (pieczarki są zasobne w błonnik, dają długotrwałe uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i ograniczaniu spożycia kalorii).
Ponieważ pieczarki, tak jak wszystkie grzyby, są dosyć ciężkostrawne, a w związku z zawartością chityny długo zalegają w żołądku po ich konsumpcji, nie powinny ich jeść dzieci poniżej 7 lat, ale także seniorzy i osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
3. Prosty przepis na grillowane pieczarki
Jak przygotować pieczarki na grillu, aby były pełne smaku? Świeże grzyby oczyść (umyj i osusz). Nie zaleca się ich moczenia, ponieważ absorbują wodę, co może wpłynąć na ich smak i konsystencję.
Podstawą przepisu jest marynata do pieczarek na grilla. Przygotuj ją z oliwy z oliwek i ulubionych przypraw oraz ziół. Włóż do niej grzyby, delikatnie przemieszaj (tak, by marynatą pokryć każdą pieczarkę) i zostaw na co najmniej pół godziny. To pozwoli wchłonąć smaki z marynaty, co nada im głębszy smak. Możesz także eksperymentować z różnymi przyprawami.
Rozgrzej grill ogrodowy, grill elektryczny lub patelnię grillową, ułóż pieczarki na ruszcie lub blaszce. Grilluj przez około 5-7 minut, staraj się je obracać, aby równomiernie się grillowały z każdej strony (czas grillowania pieczarek może się różnić w zależności od ich wielkości i od tego, czy grillujesz na otwartym ogniu, grillu elektrycznym czy na patelni grillowej). Gotowe grillowane pieczarki powinny być miękkie, lekko zarumienione i soczyste.
Podawaj grillowane pieczarki, posypując je świeżymi ziołami lub sosem, na przykład domowym sosem czosnkowym czy „ketchupem z cukinii”. Dobrze smakują również pieczarki z grilla z masłem czosnkowym, na przykład podawane z bagietką i sałatką.