Płatki drożdżowe - kalorie, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i zastosowanie
Płatki drożdżowe to ekologiczny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Na początku traktowany był jako główny składnik wegańskiego sera i wykorzystywany jako bułka tarta w dietach bezglutenowych. Dzisiaj jest bardzo popularnym dodatkiem do potraw. Ma charakterystyczny smak i mogą być podawane zarówno na surowo, jak i w ciepłych daniach. Co zawierają płatki drożdżowe i dlaczego warto je jeść?
1. Czym są płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe to odpowiednio przerobiona, nieaktywna postać drożdży (głównie szczepów Saccharomyces cerevisiae. Traktuje się je jako przyprawę i uważa za neutralną dla żołądka – klasyczne drożdże mogą podrażniać błony śluzowe przewodu pokarmowego u wrażliwszych organizmów.
Swoim wyglądem przypominają one płatki jaglane lub mydlane, stosowane w domowej chemii.
Świeże drożdże poddaje się działaniu ciepła i w ten sposób dezaktywuje ich właściwości. Następnie dokładnie się je płucze, suszy i nadaje im kształt płatków.
2. Kalorie i wartości odżywcze w płatkach drożdżowych
W 100 gramach nieaktywnych płatków drożdżowych znajduje się 380 kalorii, w tym:
- 45 g białka
- 4 g tłuszczu
- 40 g węglowodanów
- 21.5 g błonnika
Dodatkowo płatki drożdżowe bogate są w takie mikroelementy, jak (wartości podawane w 100 g produktu):
- witamina B1: 6 mg, (462% dziennego zapotrzebowania)
- witamina B2 5,5 mg, (420% d.z.)
- witamina B3: 73,5 mg, (460% d.z.)
- witamina B6: 5,7 mg, (443% d.z.)
- foliany: 2816 µg
- witamina A: 400 IU, (44% d.z.)
- Fosfor: 2080 mg
- Potas: 2040 mg (43% d.z.)
- Sód: 560 mg (37% d.z.)
- Wapń: 240 mg (24% d.z.)
- Żelazo: 7,2 mg (72% d.z.)
- Magnez: 160 mg (40% d.z.)
- Cynk: 5,4 mg (49% d.z.)
- Miedź: 0,48 mg (53% d.z.)
- Selen: 3,0 µg (5% d.z.)
Szacuje się, że jedna łyżka płatków waży 5 g i zawiera ok. 20 kalorii.
Niektóre płatki drożdżowe zawierają gluten, dlatego osoby z celiakią powinny dokładnie czytać etykietę kupowanego produktu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2.1. Właściwości płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe wykazują szereg zdrowotnych właściwości i pomagają w skomponowaniu zbilansowanej diety. Są także świetnym produktem na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Przede wszystkim, dzięki dużej zawartości odpowiedniego rodzaju błonnika, wspomagają walkę z nadmierną ilością cholesterolu we krwi. Bogactwo magnezu, potasu oraz witaminy B1 przyczynia się do wzmocnienia układu krwionośnego i chroni przed rozwojem chorób serca.
Wapń w płatkach poprawia kondycję kości i zwiększa tzw. przewodnictwo mięśniowe.
Płatki drożdżowe wspierają także urodę. Dzięki zawartości biotyny hamują procesy starzenia, a niacyna pomaga zwalczać objawy i przyczyny trądziku.
3. Zastosowanie płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe sprawdzają się w wielu daniach. Można wykorzystać je do:
- sosów
- koktajli
- past kanapkowych
- farszu
Płatki wzbogacają smak wytrawnych potraw i mogą stanowić zamiennik soli (mają dość słony smak). Można nimi posypać także dania z makaronu i zapiekanki – wówczas będą imitować parmezan.
Płatki drożdżowe można także wykorzystywać jako suplement diety. W tym celu wystarczy codziennie zalewać łyżkę płatków wodą i pić jak koktajl albo zjeść bezpośrednio z łyżki i popić wodą.