Trwa ładowanie...

Płatki drożdżowe - kalorie, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i zastosowanie

Płatki drożdżowe to ekologiczny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Na początku traktowany był jako główny składnik wegańskiego sera i wykorzystywany jako bułka tarta w dietach bezglutenowych. Dzisiaj jest bardzo popularnym dodatkiem do potraw. Ma charakterystyczny smak i mogą być podawane zarówno na surowo, jak i w ciepłych daniach. Co zawierają płatki drożdżowe i dlaczego warto je jeść?

Zobacz film: "Jak zrobić domowe drożdże?"

spis treści

1. Czym są płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe to odpowiednio przerobiona, nieaktywna postać drożdży (głównie szczepów Saccharomyces cerevisiae. Traktuje się je jako przyprawę i uważa za neutralną dla żołądka – klasyczne drożdże mogą podrażniać błony śluzowe przewodu pokarmowego u wrażliwszych organizmów.

Swoim wyglądem przypominają one płatki jaglane lub mydlane, stosowane w domowej chemii.

Świeże drożdże poddaje się działaniu ciepła i w ten sposób dezaktywuje ich właściwości. Następnie dokładnie się je płucze, suszy i nadaje im kształt płatków.

2. Kalorie i wartości odżywcze w płatkach drożdżowych

W 100 gramach nieaktywnych płatków drożdżowych znajduje się 380 kalorii, w tym:

  • 45 g białka
  • 4 g tłuszczu
  • 40 g węglowodanów
  • 21.5 g błonnika

Dodatkowo płatki drożdżowe bogate są w takie mikroelementy, jak (wartości podawane w 100 g produktu):

  • witamina B1: 6 mg, (462% dziennego zapotrzebowania)
  • witamina B2 5,5 mg, (420% d.z.)
  • witamina B3: 73,5 mg, (460% d.z.)
  • witamina B6: 5,7 mg, (443% d.z.)
  • foliany: 2816 µg
  • witamina A: 400 IU, (44% d.z.)
  • Fosfor: 2080 mg
  • Potas: 2040 mg (43% d.z.)
  • Sód: 560 mg (37% d.z.)
  • Wapń: 240 mg (24% d.z.)
  • Żelazo: 7,2 mg (72% d.z.)
  • Magnez: 160 mg (40% d.z.)
  • Cynk: 5,4 mg (49% d.z.)
  • Miedź: 0,48 mg (53% d.z.)
  • Selen: 3,0 µg (5% d.z.)

Szacuje się, że jedna łyżka płatków waży 5 g i zawiera ok. 20 kalorii.

Niektóre płatki drożdżowe zawierają gluten, dlatego osoby z celiakią powinny dokładnie czytać etykietę kupowanego produktu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2.1. Właściwości płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe wykazują szereg zdrowotnych właściwości i pomagają w skomponowaniu zbilansowanej diety. Są także świetnym produktem na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Przede wszystkim, dzięki dużej zawartości odpowiedniego rodzaju błonnika, wspomagają walkę z nadmierną ilością cholesterolu we krwi. Bogactwo magnezu, potasu oraz witaminy B1 przyczynia się do wzmocnienia układu krwionośnego i chroni przed rozwojem chorób serca.

Wapń w płatkach poprawia kondycję kości i zwiększa tzw. przewodnictwo mięśniowe.

Płatki drożdżowe wspierają także urodę. Dzięki zawartości biotyny hamują procesy starzenia, a niacyna pomaga zwalczać objawy i przyczyny trądziku.

3. Zastosowanie płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe sprawdzają się w wielu daniach. Można wykorzystać je do:

  • sosów
  • koktajli
  • past kanapkowych
  • farszu

Płatki wzbogacają smak wytrawnych potraw i mogą stanowić zamiennik soli (mają dość słony smak). Można nimi posypać także dania z makaronu i zapiekanki – wówczas będą imitować parmezan.

Płatki drożdżowe można także wykorzystywać jako suplement diety. W tym celu wystarczy codziennie zalewać łyżkę płatków wodą i pić jak koktajl albo zjeść bezpośrednio z łyżki i popić wodą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.