Pomagają złagodzić ból i sztywność stawów. 5 najsilniejszych produktów
Szacuje się, że choroby stawów dotykają blisko dziewięciu milionów Polaków. W ostatnich latach coraz częściej mówi się o roli diety w ich leczeniu. Zdaniem brytyjskiej dietetyczki u niektórych pacjentów uciążliwe dolegliwości może zmniejszyć odpowiednia dieta przeciwzapalna. Kluczowe jest wprowadzenie pięciu produktów.
1. Dieta pomoże złagodzić objawy artretyzmu
Podagra, dna moczanowa i artretyzm to różne określenia tej samej choroby. Pierwszym objawem zazwyczaj jest silny ból zlokalizowany w obrębie stawu. Mogą mu towarzyszyć: gorączka, dreszcze i ogólne osłabienie organizmu. Nieleczona dna może powodować, że z czasem ataki będą coraz częstsze. Dodatkowo choroba może zająć kolejne stawy i doprowadzić do ich deformacji i ograniczonej ruchomości.
Artretyzm to choroba nieuleczalna, ale dzięki lekom można w znacznym stopniu ograniczyć jej objawy. Lekarze zwracają uwagę również na rolę diety w terapii - najważniejsze jest wyeliminowanie alkoholu i produktów bogatych w purynę.
- Nie jest możliwe, aby określone pokarmy lub suplementy wyleczyły schorzenia stawów, ale niektóre produkty mogą pomóc złagodzić objawy i zapobiec dalszym uszkodzeniom, co jest niezbędne m.in. dla osób z chorobą zwyrodnieniową stawów - podkreśla dietetyczka Anita Bean.
- Włączenie do diety pokarmów bogatych w polifenole i przeciwutleniacze może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych i złagodzeniu objawów choroby zwyrodnieniowej stawów - dodaje.
2. Pięć produktów, które pomagają złagodzić objawy zapalenia stawów
Ciemnozielone warzywa liściaste
Dietetyczka wyjaśnia, że ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak brokuły, jarmuż i szpinak - są pełne przeciwutleniaczy, zawierają witaminy C, A, E i K, które pomagają chronić tkanki stawów przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Wykazano również, że warzywa z rodziny krzyżowych zawierają cenny związek tzw. sulforafan, który zmniejsza stany zapalne.
Imbir
- Badania wykazały, że imbir może zmniejszać ból mięśni po intensywnych ćwiczeniach, a także łagodzić ból i sztywność kolan u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów - zaznacza Anita Bean.
Jagody i maliny
Jagody, jeżyny, maliny i truskawki są bogate w polifenole, czyli związki, które mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu mogą zapobiegać stanom zapalnym. Dodatkowo to owoce bogate w witaminę C, która jak przypomina dietetyczka, jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu i neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników, pomagając chronić komórki przed tzw. stresem oksydacyjnym.
Tłuste ryby
- Tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i mogą przynosić korzyści osobom z chorobą zwyrodnieniową stawów - wyjaśnia dietetyczka i dodaje, że tygodniowo zaleca się spożywanie co najmniej jednej porcji tłustych ryb, np. sardynek, makreli, łososia. Źródłem kwasów omega-3 są też orzechy, nasiona chia i olej lniany.
Dzika róża
Owoce dzikiej róży pomagają złagodzić ból i sztywność stawów, co potwierdziły m.in. badania duńskich naukowców ze szpitala Frederiksberg w Kopenhadze. Wydaje się, że ekstrakt z dzikiej róży jest pomocny jedynie we wczesnych zmianach zwyrodnieniowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl