Produkty chroniące przed chorobami
Naturalne składniki, obecne w naszym jadłospisie, mogą skutecznie pomóc we wzmocnieniu odporności organizmu oraz zahamować rozwój infekcji.
1. Na przeziębienie – rumianek
Rumianek stosować można w różny sposób, głównie w przypadku zapaleń dróg oddechowych. Można pić napar z tego ziela lub stosować go do inhalacji. Świetnie zastępuje również codzienną herbatę. Naukowcy z Imperial Collage w Londynie przeprowadzili badania z udziałem grupy osób, które piły ok 5 filiżanek naparu z rumianku dziennie. Po dwóch tygodniach odnotowano u nich wzrost stężenia polifenoli (substancji przeciwzapalnych) we krwi. Stan ten utrzymywał się przez kolejne 14 dni po zakończeniu eksperymentu, kiedy badane osoby nie spożywały już rumianku.
2. Na odporność – owsianka
Każdy z nas posiada w krwi komórki NK (tzw. naturalnych zabójców – ang. Natural Killer), które odpowiadają za niszczenie wszystkich napotkanych mikroorganizmów obcych i chorobotwórczych. Do prawidłowego funkcjonowania niezbędny jest im jednak beta-glukan. Substancja ta obecna jest w błonniku, którego dużo znajdziemy w owsiance. Zjedzone na śniadanie płatki budują naturalną osłonę na cały dzień i chronią przed wirusami i bakteriami.
3. Na ratunek – sałatka z sosem
Sałatki to bardzo dobre rozwiązanie na drugie śniadanie. Nie należy jednak unikać polewania jej sosem, ponieważ ważne składniki warzyw, takie jak witamina A oraz beta-karoten, mogą zostać wchłonięte przez organizm jedynie w obecności tłuszczów. Są to istotne dla zdrowia człowieka antyutleniacze, pomagające w walce z chorobami, więc ich właściwe przyswajanie poprawia stan zdrowia. Sos do sałatki możemy również przygotować na bazie tłuszczów roślinnych (np. oleju rzepakowego lub lnianego), które zawierają kwasy omega-3. Są one pomocne szczególnie w przypadku przeziębień i związanych z nimi stanów zapalnych.
4. Zamiast rosołu – zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa jest dużo lepszym rozwiązaniem na walkę z przeziębieniem niż tradycyjny rosół. American Journal of Clinical Nutrition opublikował wyniki badań prowadzonych nad dietą opartą na dużej ilości pomidorów. Dzięki zawartości antyoksydantów mogą one ograniczyć aż o 38 proc. niszczenie białych krwinek przez wolne rodniki. Odpowiada za to głównie likopen, którego duże ilości obecne są w pomidorach.
5. Zamiast cukru – miód
Przy słodzeniu codziennej herbaty dużo lepiej sięgnąć po słoiczek z miodem niż po cukier. Przede wszystkim jest on mniej kaloryczny. Łyżeczka miodu to nadal sporo, bo ok 48 kal. Zawiera on jednak kwasy organiczne, witaminy, karotenoidy oraz enzymy, dzięki czemu działa antyseptycznie, hamując rozwój bakterii.
6. Do obiadu – wino
W trakcie obiadu lub bezpośrednio po nim warto sięgnąć po kieliszek wina. Pomoże on nie tylko wzmocnić nasze serce, ale również zapobiegnie potencjalnemu zatruciu pokarmowemu. Zawarty w nim alkohol w połączeniu z kwasami pogranicznymi oraz niskim pH działają bakteriobójczo, skutecznie chroniąc organizm przed różnego rodzaju patogenami, które występują w żywności (np. Salmonella, L. Monocytogenes, E. Coli). Działanie antybakteryjne mają wszystkie wina, najsilniejsze wykazują jednak wina czerwone.
Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz