Zupa pomidorowa - wartości odżywcze, składniki, sposób przygotowania
Zupa pomidorowa jest bogata w likopen. Ten nieoceniony przeciwutleniacz to bardzo silna bariera dla działania wolnych rodników. Chroni organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami. A to tylko jeden z powodów, dla których warto jeść zupę pomidorową.
- 1. Właściwości zupy pomidorowej
- 2. Wartości odżywcze zupy pomidorowej
- 3. Składniki zupy pomidorowej
- 4. Jak przygotować zupę pomidorową?
- 5. Zupa krem z pomidorów i ciecierzycy
- 6. Składniki odżywcze zupy pomidorowej z ryżem
- 7. Zupa pomidorowa z ryżem przygotowana z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma witaminy?
- 8. Zupa pomidorowa z ryżem przygotowana z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 9. Kalorie i wartości odżywcze zupy pomidorowej z ryżem
1. Właściwości zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa doskonale nawilża skórę, pomaga rozjaśnić cerę, a także leczy trądzik. Pomidory podwyższają ponadto poziom prokolagenu, który zapewnia skórze elastyczność, opóźniając starzenie się organizmu. Zupa pomidorowa jest źródłem soli bromu, która uspokaja układ nerwowy. Potrawa jest lekkostrawna, niskokaloryczna i pełna witamin.
2. Wartości odżywcze zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa to zupa lekkostrawna oraz niskokaloryczna, a do tego działa pozytywnie na nasz organizm oraz cerę.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 173,7 |
Białko | 4,6 g |
Tłuszcz | 11,4 g |
Cholesterol | 3,2 mg |
Węglowodany | 15,5 g |
Błonnik | 2,0 g |
Witamina C | 31,3 mg |
Witamina A | 227,6 µg |
Zobacz także:
3. Składniki zupy pomidorowej
Gotowanie zupy pomidorowej wymaga użycia następujących składników:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 30 g mąki,
- 40 g przecieru pomidorowego,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 300 g pomidorów,
- sól,
- mielone goździki,
- 125 g chudego jogurtu,
- ½ pęczka szczypiorku.
4. Jak przygotować zupę pomidorową?
Przygotowanie zupy pomidorowej zaczynamy od rozgrzania oliwy w dużym garnku. Następnie wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy przecier pomidorowy i wlewamy bulion warzywny.
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, chwilę w nim potrzymać, włożyć do zimnej wody i obrać ze skórki. Następnie pokroić na kawałki i włożyć do gotującej się zupy. Posolić do smaku, gotować przez 5 minut i doprawić goździkami. Przed podaniem zupy pomidorowej na stół zrobić na każdej porcji kleks z jogurtu i posypać szczypiorkiem.
5. Zupa krem z pomidorów i ciecierzycy
Jeśli znudziła Ci się tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem lub z makaronem to możesz pokusić się o zrobienie zupy krem z pomidorów i ciecierzycy.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 1 papryczki chili,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 750 ml bulionu jarzynowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- kilka łyżek zalewy z ciecierzycy.
Przygotowanie:
Zaczynamy od delikatnego podsmażenia cebuli, czosnku i papryczki chili. Następnie dodajemy reszte przypraw i przez następne kilka minut delikatnie podsmażamy. Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu oraz przecieru pomidorowego.
Wszystko razem gotujemy. Do wszystkiego dodajemy odcedzoną ciecierzycę. Wszystko razem gotoujemy około 20 minut. Po ugotowaniu powstałą zupę pomidorową miksujemy na gładki krem. Podczas podawania nie zapomnij o grzankach. Będzie jeszcze smaczniej.
6. Składniki odżywcze zupy pomidorowej z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem przygotowana z dodatkiem wody 1:1 w 100 gramach posiada wartość energetyczną 47,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,82 g białka,
- 8,54 g węglowodanów,
- 2,95 g cukrów,
- 0,70 g błonnika.
Zupa pomidorowa z ryżem przygotowana z dodatkiem wody 1:1 ma w 100 g 1,06 g tłuszczów, w tym:
- 0,20 g tłuszczów nasyconych,
- 0,24 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,53 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 1,00 mg cholesterolu.
7. Zupa pomidorowa z ryżem przygotowana z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma witaminy?
Zupa pomidorowa z ryżem przygotowana z dodatkiem wody 1:1 to produkt zawierający 5,80 mg witaminy C, 12,00 µg RAE witaminy A, 0,86 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 1,50 µg witaminy K.
Zupa pomidorowa z ryżem przygotowana z dodatkiem wody 1:1 zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,02 mg witaminy B2,
- 0,41 mg witaminy B3,
- 7,80 mg witaminy B4,
- 0,05 mg witaminy B5,
- 0,03 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
8. Zupa pomidorowa z ryżem przygotowana z dodatkiem wody 1:1 – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Zupa pomidorowa z ryżem przygotowana z dodatkiem wody 1:1 ma w sobie:
- 11,00 mg wapnia,
- 0,31 mg żelaza,
- 2,00 mg magnezu,
- 13,00 mg fosforu,
- 129 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 319 mg sodu, 0,20 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,15 mg manganu i 0,90 µg selenu.
9. Kalorie i wartości odżywcze zupy pomidorowej z ryżem
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 247 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 47,0 kcal | 116 kcal |
Białko | 0,82 g | 2,03 g |
Węglowodany | 8,54 g | 21,1 g |
Cukier | 2,95 g | 7,29 g |
Błonnik | 0,70 g | 1,73 g |
Tłuszcz | 1,06 g | 2,62 g |
Tłuszcze nasycone | 0,20 g | 0,49 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,24 g | 0,58 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,53 g | 1,30 g |
Cholesterol | 1,00 mg | 2,47 mg |
Witamina C | 5,80 mg | 14,33 mg |